Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Były sobie oponki Daytony...
Autor Wiadomość
miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-04-2007, 17:57   Były sobie oponki Daytony...

Dzisiaj wymieniałem amortyzatory na tyle... włożyłem Magneti Marelli (wreście), wcześniej miałem DACO i NIE POLECAM ICH. Bubel z allegro.

Ale nie o to chodzi. Zakładałem te amortyzatory i położyłem się pod auto. Patrze na opony.

A oto co moim oczom się ukazało.

Opony DAYTON D100 175/65/R14
Kupiłem je jakoś 2-3 lata temu. Wpierw jeździły na przedniej osi później na tylniej.
Od początku były jakieś dziwne, sprawdzałem zbieżność w serwisie, wszyło 0, a na tych oponach zawsze auto mi ściągało. Pojeździły trochę na tylniej osi no i wynik jak widać.

No more Dayton.

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-04-2007, 18:01   

Koszmar!
Ciesz się, że Ci nie pękły w czasie jazdy!

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

gepard 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-04-2007, 18:03   

O kur... :red_kartka:
To były nówki czy używki jak kupiłeś?

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

miszko 

Wysłany: 29-04-2007, 18:03   

Pierwsz moja myśl to właśnie taka jak Twoja Radke.

Jutro jadę kupić dwie oponki, co polecacie?

** Dodano: 29-04-2007, 19:05 **
gepard napisał/a:
To były nówki czy używki jak kupiłeś?

Nówki, zawsze kupuje nówki.

Radke 

Wysłany: 29-04-2007, 18:11   

Ja mam Kleber Viaxer 185/60 R14. Nie narzekam.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

KRT 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-04-2007, 18:11   

O jaka lipa :red_kartka: Dobrze wiedzieć czego niekupywać :!:

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-04-2007, 18:13   

Miszko ale to nie wina opon a raczej wybitego wachacza...ja mialem w swojej to samo tyle ze mi opone rozwalilo....

a co do opon ja nabylem sobie caly zestaw slicznych Yokohama A.Ride no ale ja mam 15''

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

miszko 

Wysłany: 29-04-2007, 18:23   

alan napisał/a:
Miszko ale to nie wina opon a raczej wybitego wachacza...

To akurat już kiedyś przerabiałem. Wymieniałem całe łożyskowanie, tak więc jest ok. Koła nie idą tak /---\

Serio te opony miały tendencję do zdzierania się od środka. Jak mówiłem, jeździły one na przedniej osi i już były wtedy z nimi problemy. Zawieszenie miałem sprawdzone, zbieżność jeszcze sobie kiedyś zrobiłęm w ASO Fiata i wyszło wszystko idealnie.

Sami mechanicy wtedy pamiętam się też zastanawiali nad tym.

Alan 

Wysłany: 29-04-2007, 19:37   

dziwne...u mnie tak samo zbieralo....skoro to nie zawieszenie to moze winna jest konstrukcja naszych bolidów?

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

miszko 

Wysłany: 29-04-2007, 20:55   

Powiem, że to pierwsze opony które mi tak zrobiły. Wcześniej mieliśmy Micheliny, Kleber, Barumy no i te nieszczęsne Daytony. Zimówki mam Kormorany i nigdy żadne się tak nie wycierały ja te Daytonki.

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-04-2007, 21:01   

osz fuck.. Radke ma racje szczescie ze podczas jazdy Ci nie pekly te gumy.. ja mam Firestone TZ200 i bardzo fajne oponki, na przedniej osi lataja u mnie.. na tylna os kupowalem gumki pozniej i znajomek mi zrobil fajna cene na goodyera excellence ale przyznam ze firestonki sa duzo lepsze od nich..

polansky 

Wysłany: 29-04-2007, 21:10   

O w mordę, zaczynam się martwić bo ja też mam Daytony, co gorsza 4 i też mają 2 lata :sciana: Na szczęście inny model bodajże D110, także mam nadzieję że nie będzie takiej lipy, ale od dziś będę co dzień zaglądał pod autko po dwa razy :D Widać wszystkie Daytony są jakieś felerne, bo moje np. okropnie szumią :(

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

unknown 

Wysłany: 29-04-2007, 22:33   

jakby strzeliły podcza jazdy to faktycznie niewesoło... ja miewałem nawet łatane od wewnątrz z banią z boku opony :D ale nie ściągało i nie strzeliły, za to na takich bym się bał...
a może to nowa technologia, w zal. od temperatury, warunków i prędkości dostosowują rozmiar? niekoniecznie jednorazowo :crazy:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

akj3 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 30-04-2007, 14:20   

Ja przeżyłem na jesieni wystrzał opony przy prędkości ok 80km/h... Nie polecam nikomu takiej niespodzianki... Opony były teoretycznie ok. Bieżnik miał tak ok 5mm, tylko z jednej druty do środka wylazły. Opony dębica. Jechałem z jakiejś imprezy (całkiem trzeźwy) a tu nagle pizzz! Prawe przednie koło. Ściągnęło nas do rowu i całe szczęście że rów był płytki a dalej jakieś pole... Na pokładzie ja, moja dziewczyna, kumpel i jego żona w ciąży... Gdyby coś się stało to od razu by było że "szczeniaki z dyskoteki jechali, pijani itp..." Zaraz potem kupiłem 4 nówki zimowe... Ufff...

unknown 

Wysłany: 30-04-2007, 17:52   

ja miałem kiedyś okazję przjeść strzelenie wahacza na zakręcie, nawiasem mówiąc fabrycznego orginalnego, był pęknął sobie ot tak... jeszcze lepsze wrażenia... ale podobne do oponek, więc nagła strata w najgłupszym zazwyczaj momencie jednego z kółek jest naprawdę 'niezdrowa' lekko pisząc... jakbym miał oponki na których się robią nacięcia to od razu choćby używki od gumiarza jakieś za parę dych na jeden sezon bym wziął w ich miejsce... szkoda ryzykować, potwierdzam... albo jeździć żółwiowo...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-04-2007, 18:38   

No, Miszko nieźle Ci zjechało bieżnik.
Co za gówno teraz robią.
Nówki opony kupione i żeby takie badziewie :sciana:

assistance   Moneta

picek 

Wysłany: 30-04-2007, 20:40   

Jakoś nie mam przekonania że takie uszkodzenie jest bez przyczyny-mam na mysli auto.Opona nie jest konstruowana żeby w kółko jeżdziła.

lordabarth 

Wysłany: 30-04-2007, 21:50   

Jako że parę dobrych lat robiłem przy oponach i widziałem różne przypadki i z różnymi reklamacjami ludzie przyjeżdżali z twoich zdjęć miszko wnioskuje że na 90% jest to wina zawieszenia.Nawet gdybyś oddał do ekspertyzy nie potwierdziliby wady fabrycznej opony na 100% i nie sądzę żeby Dayton pozwolił sobie na takie buble zwłaszcza że jest produktem Bridgestone-Firestone.

miszko 

Wysłany: 30-04-2007, 22:50   

lordabarth, no to jak wytłumaczysz, że inne opony w tym Micheliny dobrze się eksploatowały?

Jak mówie, tylne łożyskowanie było kiedyś robione. Efekt zdzierania się od wewnątrz występował już na początku gdy jeździły na przedniej osi. Byłem w ASO na sprawdzaniu zbieżności i zawieszenia i nic nie wyszło, żeby było źle.

Na tyle jak widać, też się zdzierały nie normalnie.

lordabarth 

Wysłany: 30-04-2007, 22:57   

Trudno powiedzieć dlatego napisałem że na 90% bo nie spotkałem takiego przypadku i naprawdę i trudno uwierzyć że samo sie tak stało.Powietrze było sprawdzane regularnie?Zbieżność była OK a kąt pochylenia, wahacze?

MupiK 

Wysłany: 01-05-2007, 19:20   

Ja mialem Daytony D200 i nie narzekalem ;-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

miszko 

Wysłany: 01-05-2007, 19:46   

lordabarth, ciśnienie ok, bo sprawdzam co jakiś czas tak z ciekawości.
Wachacze jak mówie ok, jutro zrobię fotke tyłka mojej tempry.

Alan 

Wysłany: 02-05-2007, 08:07   

ale Miszko mi trz kola nie staly /--\ a mimo wszystko opony zjadlo w taki mam sposób

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 13-07-2007, 19:14   

miszko napisał/a:
Byłem w ASO na sprawdzaniu zbieżności i zawieszenia i nic nie wyszło, żeby było źle.

sory ze odgrzewam kotleta ale jesli jeszcze ktos sie zastanawia nad tym przypadkiem to ja sugeruje nie zbierznosc tylko kąty i koleczka ida ot tak /--\-jak u mnie w maluchu na tyle :lol:

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 13-07-2007, 19:32   

///M3 napisał/a:
miszko napisał/a:
Byłem w ASO na sprawdzaniu zbieżności i zawieszenia i nic nie wyszło, żeby było źle.

sory ze odgrzewam kotleta ale jesli jeszcze ktos sie zastanawia nad tym przypadkiem to ja sugeruje nie zbierznosc tylko kąty i koleczka ida ot tak /--\-jak u mnie w maluchu na tyle :lol:

Masz na myśli pochylenie koła 8)

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu