Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przewód czujnika od ABS
Autor Wiadomość
angelo20 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-11-2006, 20:58   Przewód czujnika od ABS

Witam czy da sie naprawić przerwany przewód od czunika ABS, czy raczej niem a to najmniejszego sensu ? Drugie pytanie czy czujnik z przedniego koła jest taki sam jak tylni ?
:evil: Nikt nie miał z tym do czynienia ?

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-11-2006, 20:55   

ja ostatnio dziubałem co nieco z ABSem m. in u ojca, jak mu mechaniory kity wciskali no i tematem się zanteresowałem... tylko nie wiem jak to w Fiacie jest...
ale - masz czujnik prędkości koła jakiegoś (o niego Ci chodzi, co generuje impulsy jak obraca się ąbkowana tarcza od niego), od tego czujniczka urwał Ci się kabelek? dosztukować możesz bez problemu i powinno to działać, masz albo czujniczek Halla coś jak CPW albo jakiś podobny indukcyjny; jedyne co, to porządnie, ładnie zlutować, czyste ładne luty i porządnym przewodem wydłużyć jakąś ładną miedzią, przekroju/średnicy ident jak przerwany kabel, chyba, że lutujesz stary tylko przecięty; zaizoluj bardzo porządnie, radzę przed lutoaniem nasunąć rurki termokurczliwe; w sumie przy kole to wilgoć, woda z solą w zimie itp więc ciężkie bardzo warunki; mam rozuieć, że masz orginalny kabelek tylko przerwany? czy może jakoś z czujnika wyrwany? czy o co chodzi jakby ? :P jak pisałem post o sprawdzaniu CPW niedawno, to czujnik z ABSu od np lewego pzedniego cy jakiegokolwiek koła geneował gdy obracasz kołem idntyczne przebiegi na wyjściu; jak nawet na zgaszonym auctku odczepisz kabel co idzie z czujnika i na końcu kabla zapniesz oscyloskop a ktoś ręką będzie kręcił kołem to będziesz miał taką sinusoidę jaką tam pokazywałem przykadowo, jeśi nie jest zniekształcona po naprawie/sztukowaniu kabla , zniekształcona tak jak pokazywałem, to czujnik będzie działał bez problemu, tylko izolacja porządna; tamten post, o CPW: http://forum.tempra.org/t...inal-vt2487.htm
może Ci się przydać - fragment o czujniku i przebiegi z oscyloskopu;

** Dodano: 10-11-2006, 20:57 **
a co do czujników, to przynajmniej w tych ABSach o których słyszałem/widziałem (nie wiem jak FIAT, trzeba by po googlach dopiero schematów, serwisówek szukać) czujniki były wszędzie identyczne i powinny być identyczne, jedynie mocowania mogą być różne wiadomo, gwinty czy cuś jeśli już by kombinowali/nie mogli dopasować; ale czujnik z tyłu na przednim kole powinien chodzić, być identyczny sam w sobie, taki sam sygnał generuje... tam gdzie to sprawdzałem przynajmniej :P
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu