|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Przewód czujnika od ABS |
Autor |
Wiadomość |
angelo20
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-11-2006, 20:58 Przewód czujnika od ABS
|
|
|
Witam czy da sie naprawić przerwany przewód od czunika ABS, czy raczej niem a to najmniejszego sensu ? Drugie pytanie czy czujnik z przedniego koła jest taki sam jak tylni ?
Nikt nie miał z tym do czynienia ? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-11-2006, 20:55
|
|
|
ja ostatnio dziubałem co nieco z ABSem m. in u ojca, jak mu mechaniory kity wciskali no i tematem się zanteresowałem... tylko nie wiem jak to w Fiacie jest...
ale - masz czujnik prędkości koła jakiegoś (o niego Ci chodzi, co generuje impulsy jak obraca się ąbkowana tarcza od niego), od tego czujniczka urwał Ci się kabelek? dosztukować możesz bez problemu i powinno to działać, masz albo czujniczek Halla coś jak CPW albo jakiś podobny indukcyjny; jedyne co, to porządnie, ładnie zlutować, czyste ładne luty i porządnym przewodem wydłużyć jakąś ładną miedzią, przekroju/średnicy ident jak przerwany kabel, chyba, że lutujesz stary tylko przecięty; zaizoluj bardzo porządnie, radzę przed lutoaniem nasunąć rurki termokurczliwe; w sumie przy kole to wilgoć, woda z solą w zimie itp więc ciężkie bardzo warunki; mam rozuieć, że masz orginalny kabelek tylko przerwany? czy może jakoś z czujnika wyrwany? czy o co chodzi jakby ? jak pisałem post o sprawdzaniu CPW niedawno, to czujnik z ABSu od np lewego pzedniego cy jakiegokolwiek koła geneował gdy obracasz kołem idntyczne przebiegi na wyjściu; jak nawet na zgaszonym auctku odczepisz kabel co idzie z czujnika i na końcu kabla zapniesz oscyloskop a ktoś ręką będzie kręcił kołem to będziesz miał taką sinusoidę jaką tam pokazywałem przykadowo, jeśi nie jest zniekształcona po naprawie/sztukowaniu kabla , zniekształcona tak jak pokazywałem, to czujnik będzie działał bez problemu, tylko izolacja porządna; tamten post, o CPW: http://forum.tempra.org/t...inal-vt2487.htm
może Ci się przydać - fragment o czujniku i przebiegi z oscyloskopu;
** Dodano: 10-11-2006, 20:57 **
a co do czujników, to przynajmniej w tych ABSach o których słyszałem/widziałem (nie wiem jak FIAT, trzeba by po googlach dopiero schematów, serwisówek szukać) czujniki były wszędzie identyczne i powinny być identyczne, jedynie mocowania mogą być różne wiadomo, gwinty czy cuś jeśli już by kombinowali/nie mogli dopasować; ale czujnik z tyłu na przednim kole powinien chodzić, być identyczny sam w sobie, taki sam sygnał generuje... tam gdzie to sprawdzałem przynajmniej |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|