|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
brak iskry |
Autor |
Wiadomość |
norbipol
witamy nowego
|
Wysłany: 05-06-2005, 16:34 brak iskry
|
|
|
w moim tipku niema iskry mam 1.6i.e. i sprawdziłem cewkę , digiplex, czujnik położenia wału, kopułke i palec, kable i dalej brak iskry. ratujcie |
_________________ norbipol |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-06-2005, 18:28
|
|
|
Sprawdż czy masz zasilanie 12V na cewce jeśli tak to brak sterowania z digiplexa (zakładam że cewka ok) jeśli diplex ok to pozostaje tylko czujnik położenia wału. Jeśli go wykręcisz i delikatnie postukasz o kadłub silnika wtedy powinna pojawić się iskra. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-06-2005, 20:38
|
|
|
Cytat: | Panowie nowi!! Niedługo na przywitanie będziecie dostawać ostrzeżenia!
Norbipol jak można temat o braku iskry umieścić w obsłudze forum??!! |
ja proponuję, Raku, jako że jesteś moderatorem to masz wpływy ,
by na głównej stronie jakoś umieścić jednozdaniowy rzucający się w oczy upierdliwy text w stylu "[nowi] Wpierw się zastanówcie i kierujcie listy do właściwego działu! Nie chcemy bałaganu" i ew odnośnik do krótkiego komentarza/regulaminu forum.
Co chwila przenosić to trochę zabawy, opieprzać niepotrzebnie - nie wpłynie to wg mnie na atmosferę forum... a taki upierdliwy text na głównej nad kategoriami, który nowym się będzie ukazywał przez powiedzmy pierwsze ileś postów 'kadencji' powinien utkwić. Wszystko oczywiście qlturka, bez urazy itp.
[ Dodano: Nie 05 Cze, 2005 21:39 ]
w sumie powinienem to napisać do "obsługi forum", :-) ale tu to było... w razie czego usuńcie te moje krótkie wypociny; |
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-06-2005, 20:57
|
|
|
Ja np. takie posty usuwam i powiadamiam dlaczego same ostrzeżenia nic nie dają jak bardzo komuś zależy na pomocy to napisze poraz drugi (może w dobrym miejscu) |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-06-2005, 22:50
|
|
|
Zasilanie w samochodzie to dwa przewody plus i minus.
Przyjeto, że minus to masa samochodu. Nie dotyczy to jednak wtryskiwacza i układu zapołonowego w Twoim silniku.
Masa czyli przewód "minus" jest podłączany do masy samochodu w nastawniku wolnych obrotów i w styczniku umieszczonym w czujniku położenia przepustnicy.
Gdy przepustnica jest zamknięta to masa w tym czujniku jest rozłączona. Więć jeżeli uruchamiasz silnik to mozesz tylko liczyć na połączenie masy w nastawniku. Sprawdź czy nastawnik jest sterowany przez centralkę - powinno być słyszalne "stukanie" o dźwignię przepustnicy przez popychacz nastawnika w momencie przekręcenia kluczyka na pozycję "MAR" w stacyjce.
Drugi sposób to wciśnij pedał gazu (włączy się masa) i sprawdź czy jest iskra.
Nastawnik przepustnicy spełnia dwie funkcje tj. reguluje wolne obroty silnika stosownie do temperatury silnika i przy procedurze "hamowania" silnikiem wyłącza zasilanie wtryskiwacza i układu zapłonowego przez rozłączenie masy tych układów od masy samochodu.
[ Dodano: Wto 07 Cze, 2005 23:52 ]
Spróbuj także zajrzeć na stronę: http://xoomer.virgilio.it...m#_Toc464408961
[ Dodano: Wto 07 Cze, 2005 23:57 ]
Więcej możliwości w temacie na stronie: http://xoomer.virgilio.it...m#_Toc499487566 |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|