Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podmiana Wyświetlacza LPG
Autor Wiadomość
Garabyte 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-11-2008, 23:07   Podmiana Wyświetlacza LPG

Witam.
Ostatnio zastanawiam się nad kwestią możliwości zamiany wskaźnika ilości gazu z dwukropkowego na więcej-kropkowy (ładnie mi to wyszło)
A mianowicie na chwilę obecną posiadam wskaźnik na którym widnieją tylko 2 diody i określają, że auto jedzie na gazie (zielony), bądź na benzynie lub rezerwę gazu (mrugająca dioda czerwona z zieloną).
Chciałbym zamienić go na wskazującego poziom gazu np. Czterema kropkami, które będą z czasem gasnąc. Aż pojawi się ostatnia kropka sygnalizująca rezerwę.
Czy ktoś kiedyś obmyślał może taki plan, albo się tym zajmował ?
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 24-11-2008, 07:38   

Garabyte, taki przełącznik LPG + PB z diodami o ilości gazu możesz zakupić na allegro ,kwestia abyś dobrał dobry pod swoją instalacje 8)

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 24-11-2008, 09:32   

Garabyte, najprościej bedzie kupic cos >>> TAKIEGO <<< z tym że nie bedzie to zbyt dokładne. Kiedys juz na forum to zagadnienie przerabialismy.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Garabyte 

Wysłany: 24-11-2008, 10:31   

Hm... Dzięki za podpowiedź.
Zmierzałem raczej ku własnej inwencji ;) ale po co się męczyć na zapas ? :)
Wiem, że może mało dokładne, ale chodzi o gotowość (finansową) na następne tankowanie, a nie tu nagle ciach i czerwone :P i jechania null ;(

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 24-11-2008, 12:17   

Garabyte, a nie łatwiej jezdzic na km? np tankujesz do pełna, sprawdzasz ile km robisz na pełnym baku.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-11-2008, 13:55   

Nie wiem na jakiej to działa zasadzie ale u mnie gdy jest już naprawdę mało lpg (na kilka km) to przełącznik zaczyna bzyczeć ( jak by chciał zmusić do zmiany na pb) pierwszy raz się z czymś takim spotkałem i nawet przydatne gdy zapomina się zaglądać na wskaźnik przy butli :D

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Garabyte 

Wysłany: 24-11-2008, 23:05   

Ja Cię kręcę...
Głęboko wierzę, że ta kontrolka przekłamuje...

Przedwczoraj zatankowałem do pełna
58 złotych co daje jakieś 26 dm3 gazu... (butla w kole)
Zrobiłem 66 km.
Wiem, że zima, że 1.6, że w ogóle.
Ale żeby już rezerwa? :(

Chyba kłania się sprawdzenie szczelności + regulacja.
Idę szukać dobrego gazownika po innych postach.
:P

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-11-2008, 23:14   

Garabyte napisał/a:
Ja Cię kręcę...
Głęboko wierzę, że ta kontrolka przekłamuje...

Przedwczoraj zatankowałem do pełna
58 złotych co daje jakieś 26 dm3 gazu... (butla w kole)
Zrobiłem 66 km.
Wiem, że zima, że 1.6, że w ogóle.
Ale żeby już rezerwa? :(

Chyba kłania się sprawdzenie szczelności + regulacja.
Idę szukać dobrego gazownika po innych postach.
:P

moj 2.0 8v bierze 13 po miescie i 9 w trasie

Jedz do gazownika na regulacje i przeglad...

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-12-2008, 14:35   

Garabyte, lepiej jeździć na kilometry, o wiele dokładniej będziesz w stanie wyliczyć ile jeszcze na LPG przejedziesz do tankowania;
kontrolki fajny bajer, ale ...

poza tym - przełącznik z wskaźnikiem diodowym musi skądś wiedzieć ile jest gazu w butli - ile diód ma się zapalić;
na wielozaworze w butli masz np czujniczki małe halla 2 i magnesik na wskazówce; wskazówka poziomu na butli się przesuwa - magnesiki zmieniają położenie wzg czujniczków a to zmienia napięcie - sygnał zwrotny - puszczony kablem do przełącznika LPG/benzyna; czyli jakby obserwuje wskazówkę na butli, stąd zapala lampki - diody LED;
co z tego wynika- zmiana temp czy dodanie gazu i skok ciśnienia - powodują skok chwilowy przynajmniej wskazówki - diody sobie pokazują np 3 diody, 1 dioda, 4 diody, skaczą tak; niedokładne toto;

2) by zamocować wielodiodowy wskaźnk - MUSISZ mieć czujnik poziomu / ilości gazu w butli na wielozaworze; bardzo możliwe, że w tej chwili masz tylko jeden czujniczek na wielozaworze w butli, od zapalenia rezerwy gdy wskazóka minie jakieś położenie; taki czujniczek więc tylko tyle może posłać jako sygnał; a nie mając czujnika dokładneog nie podlączysz przełącznika; sprawdź co tam masz wpierw lub spytaj gazowników gdzieś, bo kupisz sobie przełącznik ale nie będzie do czego go podłączyć;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu