Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moduł CUT-OFF dla silnika 1.4 gaźnik
Autor Wiadomość
JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-01-2008, 19:46   Moduł CUT-OFF dla silnika 1.4 gaźnik

Witam wszystkich.
Przepatrzyłem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Stąd zakładam nowy temat, mianowicie chodzi o moduł odcięcia paliwa podczas hamowania silnikiem w skrócie CUT-OFF. Zajmuje się od jakiegoś czasu remontem silnika i gaźnika w siniku 1.4 w Fiacie TIPO. Odkryłem że jakiś genialny mechanik kiedyś odciął przewody od elektro-zaworu w gaźniku oraz poharatał czarny kabelek od czujnika przy mechanizmie linki gazu. (jednym słowem przeciął wszystkie kable elektryczne od gaźnika, całe dwa). Widocznie zaciął się elektor zawór i gość poszedł na łatwizne jak to nasi eksperci robią (swoja droga żenada!). Chce na nowo podłączyć przewody od elektro-zaworu i czujnika ale nie wiem gdzie. kable kończą się za gaźnikiem i kropka. Mógłby mi ktoś podesłać zdjęcie gdzie one powinny biec, albo opisać. Gdzie jest moduł CUT-OFF dla silnika 1.4 gaźnikowego (78KM). Z góry dziękuje.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-01-2008, 19:58   

o ile pamitam kable te idą do modułu digiplex, on ma we wtyczce wiele we/wy, na jednym z wy, chyba ostatnim daje zasilanie dla elektrozaworka, nie pamiętam na którym, w download w schematach instalacji elektrycznej była rozpiska digiplexu;
w każdym razie elektrozaworek cut-off ma jeden kabel na we +12V (bo masę na obudowie), ten kabel kończy się wtyczką i jest wtyknięty do wtyczki/kabla wystającej z grodzi komory silnika, wystają tam 2 wtyczki obok siebie, jeśli teraz się nie mylę to ta z różowym kablem jest podłączana do elektrozaworka, a potem ten różowy kabel się chowa i idzie aż do digiplexu... schematy w każdym razie powinny więcej powiedzieć; czarny kabelek też do digiplexu jakoś szedł, może nawet wtyczką 'sąsiednią' do tej od elektrozaworka...

Dodane:

a, niech będzie... poszukałem i część tego Ci odkopałem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl

assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 26-01-2008, 20:08   

hmmm... ale i ole się dobrze orientuje, to nie mam modułu digiplex, bo to silnik gaźnikowy bez elektronicznego zapłonu a więc bez komputera, czysty gaźnik z mechanicznie starowanym zapłonem. Dla pełnej ścisłości to silnik 1.4 gaźnikowy (Weber 32/34TLDE) typ: 159 A2.000 moc: 78KM, montowany gównie w Tipo trafiających na Polski rynek (jak się kupowało w Polsce w latach 94 fiata Tipo z silnikiem benzynowym to najpewniej właśnie ten)
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 26-01-2008, 20:18   

eeee... ja mam gaźnik 1.6 159.A3.000... mam digiplex 2... nie pamiętam teraz które to serie nie miały digiplexa, ale jesteś pewien, że Ty masz "bezdigiplexowy'?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-01-2008, 20:27   

JAM_BELFEGOR napisał/a:
hmmm... ale i ole się dobrze orientuje, to nie mam modułu digiplex, bo to silnik gaźnikowy bez elektronicznego zapłonu a więc bez komputera, czysty gaźnik z mechanicznie starowanym zapłonem. Dla pełnej ścisłości to silnik 1.4 gaźnikowy (Weber 32/34TLDE) typ: 159 A2.000 moc: 78KM, montowany gównie w Tipo trafiających na Polski rynek (jak się kupowało w Polsce w latach 94 fiata Tipo z silnikiem benzynowym to najpewniej właśnie ten)

Kolego moduł cut-off masz po prawej stronie za przednia lampa montowany, czarna dosyc plaska skrzyneczka, poszukaj na pewno znajdziesz.

pzdr. Grzesiek

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 26-01-2008, 20:35   

Nie dam sobie głowy uciąć, ale jestem prawie pewien. Moduł ten wygląda jak mała aluminiowa skrzyneczka, montowany w okolicy grodzi silnika. Nie mam czegoś takiego w ogóle w przedziale silnika. zresztą tu jest fotka mojej maszynowni ;p (To było odnośnie digiplex'a)
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 26-01-2008, 20:43   

digiplexu nie masz patrząc po serii silnika faktycznie, na zdjęciu się to potwierdza, masz więc osobny moduł cut-off jak grzesiekk mówi, musisz go odszukać...

assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 26-01-2008, 20:47   

Jutro z rana zerknę za reflektory ale z tego co pamiętam to nie kojaże czegoś takiego tam. Ale dzięki za zainteresowanie.
     assistance   Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-01-2008, 20:51   

JAM_BELFEGOR napisał/a:
Jutro z rana zerknę za reflektory ale z tego co pamiętam to nie kojaże czegoś takiego tam. Ale dzięki za zainteresowanie.

W razie czego jak bede jutro u rodziców to strzele fotke gdzie to u ojca siedzi, silnik ten sam.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-01-2008, 21:00   

GrzesiekK. napisał/a:
Kolego moduł cut-off masz po prawej stronie za przednia lampa montowany, czarna dosyć plaska skrzyneczka, poszukaj na pewno znajdziesz.
dokładnie jak piszesz

silniki z aparatem na bloku maja moduł za prawym reflektorem

JAM_BELFEGOR, jeżeli idzie Ci wiązka przewodów od aparatu w kierunku prawego błotnika to tam powinieneś szukać
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 26-01-2008, 22:16   

Cytat:
silniki z aparatem na bloku maja moduł za prawym reflektorem

Za lewym reflektorem ;) Za prawym jest filtr powietrza. Moduł jest przykręcony do błotnika i jest troche schowany, ale jak zajrzysz to ujrzysz ;)
     Moneta

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-01-2008, 22:36   

MiKuS, stojąc z przodu auta po prawej :evil:
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu