|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co to odma? cd |
Autor |
Wiadomość |
rosama
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-10-2006, 19:17
|
|
|
Witam!
Tylko co to jest ta odma?! I gdzie się znajduje w Temperce 1.6 z gaźnikiem?... Szukałem i jakoś nie mogłem znaleźć niczego na forum...
Z tego co zdążyłem się zorientować jest to przewód (?) Skąd i dokąd biegnie? Jest na nim jakiś filtr?
Ufff... Dużo pytań... |
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 05-10-2006, 07:52
|
|
|
U mnie z przodu po prawej stronie od silnika (patrząc z przodu auta) jest jeden luźno wiszący skierowany w dół przewód gumowy - czy to jest odma? |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 05-10-2006, 09:46
|
|
|
Hmmm musze obadać co to u mnie wisi tak bezwładnie - w samochodzie rzecz jasna |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
Mucha
|
Wysłany: 05-10-2006, 10:39
|
|
|
Na gaźniku jest czarna pokrywa(dolot) dochodzi do niej przewód od filtra powietrza i jak stoi sie przodem do samochodu to jest jeszcze jeden przewod grubszy na wprost i to jest odma. Idzie on do dolu jest zaraz na miska olejowa i kolo pompki paliwa z przodu kadluba silnika.Jest ona przykrecona jedna sróbką.Gdy sie ja zdejmie w srodku powinien byc maly filterek spiralny.Trzeba go wyczyscic ja tak zrobilem Najlepiej wyjac go polozyc na betonie polac benzynka lub rozpuszczalnikiem podpalic pozostawic na jakis czas palacego sie i potem caly syf odpada sam po wczesniejszym potrzasnieciu nim. Cała robota Pozdrawiam. |
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-01-2007, 20:18
|
|
|
Mucha napisał/a: | Na gaźniku jest czarna pokrywa(dolot) dochodzi do niej przewód od filtra powietrza i jak stoi sie przodem do samochodu to jest jeszcze jeden przewod grubszy na wprost i to jest odma. Idzie on do dolu jest zaraz na miska olejowa i kolo pompki paliwa z przodu kadluba silnika.Jest ona przykrecona jedna sróbką.Gdy sie ja zdejmie w srodku powinien byc maly filterek spiralny.Trzeba go wyczyscic ja tak zrobilem Najlepiej wyjac go polozyc na betonie polac benzynka lub rozpuszczalnikiem podpalic pozostawic na jakis czas palacego sie i potem caly syf odpada sam po wczesniejszym potrzasnieciu nim. Cała robota Pozdrawiam. |
zdaje to egzamin?próbował ktoś oprócz muchy :lol:udało mi się to ustrojstwo znaleźć ale już późno ,może jutro. Ale dziś ,jak wyciągnąłem bagnet olejowy w trakcie pracy silnika to mi się wydawało jakby mi się olej gotował. Dobrze czy do d..y.?
** Dodano: 25-01-2007, 20:52 **
Panowie ! krótka i szybka piłka!robię z tzw. odmą. zdjąłem wężyk z dolotu na gaźniku i z jakiejś kopułki na silniku koło pompki paliwowej.Tam jest jakiś trójnik .wydmuchałem wężyk-cała rura syfu. Problem nr2 to ta kopułka. z góry jest jakaś śruba na 13-ke klucz. czy mogę tą kopułke wykręcić i nic nie popieprzę .Panowie proszę krótko i na temat!Powaga. To nie jest gra w ciemno. |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
|
Wysłany: 17-02-2007, 13:51
|
|
|
Właśnie odkręciłem tą śrubę i zdjąłem kopułkę. Trochę się namęczyłem, bo się kopułka zapiekła ale od czego jest łom...
Wewnątrz kopułki pusto. Żadnego sitka, filtru - czy tak powinno być czy być może to jakieś "usprawnienie" poprzedniego właściciela? Kopułka ma miejsce na jakiś wkład. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 17-02-2007, 19:45
|
|
|
U mnie też nic nie ma.Za to w wężu jest sitko (tłumik płomienia) ale nic nie było zapchane jak ostatnio przeglądałem odmę. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
|
Wysłany: 18-02-2007, 10:56
|
|
|
Do węża nie zajrzałem. Stare juz sa te rurki, ściąganie ich jest ryzykowne.
** Dodano: 19-02-2007, 18:30 **
Dla przyszłuch odmoczyścicieli:
czerwone - kopułka
zielone - tą śrubę odkręcamy, tylko ona trzyma kopułkę. U mnie zapiekła się ona na tyle, że musiałem użyć łomu |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-01-2008, 21:17
|
|
|
Znalazłem w fachowej literaturze że ta kopołka nazywa się "odolejniacz układu przewietrzania silnika"
** Dodano: 27-01-2008, 21:31 **
Swoją droga to silniczek brudny że hej i porządnie tłusty jakbyś miał wyciek spod uszczelki któreś. Polecam starą szmatę i trochę przetrzeć bo może się okazać ze ci magicznie oleju ubywa |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|