Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie jest prąd po przekręcaniu kluczyka?
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 25-09-2007, 18:12   Gdzie jest prąd po przekręcaniu kluczyka?

Zainstalowałem sobie halogeny, ale niestety nie miałem instalacji i musiałem zrobić sam. Tymczasowo mam je podłączone tak, że gdy włączę światła to mogę włączyć halogeny. Chciałbym zrobić tak, że halogeny będę mógł sobie włączać tylko po przekręceniu kluczyka, a nie dopiero po zapaleniu świateł. I teraz szukam. Co jest podłączone tak, że po przekręceniu kluczyka jest tam prąd, ale nie trzeba włączać świateł? Jak na razie wymyśliłem, że to dmuchawa i szyby, ew. ogrzewanie szyby tylnej i wycieraczki, ale czy jest coś do czego jest łatwiejszy dostęp?

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-09-2007, 20:51   

mrk69 napisał/a:
Chciałbym zrobić tak, że halogeny będę mógł sobie włączać tylko po przekręceniu kluczyka

Ale takie podłączenie jest niezgodne z kodeksem drogowym, to tak w kwestii formalnej

Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 25-09-2007, 21:28   

romano napisał/a:
Ale takie podłączenie jest niezgodne z kodeksem drogowym, to tak w kwestii formalnej
Wiem wiem , już na forum właśnie znalazłem, ale jeżeli będę ich używał w określonych warunkach to chyba nie ma różnicy?

Mi chodzi po prostu też o to, że czasem muszę coś wieczorem oświetlić na dworze i potrzebuję lamp, które nie świecą tak wysoko, a z kolei wszystkie światła na raz mi niepotrzebne.

romano 

Wysłany: 26-09-2007, 19:08   

mrk69 napisał/a:
Wiem wiem , już na forum właśnie znalazłem, ale jeżeli będę ich używał w określonych warunkach to chyba nie ma różnicy?

Oczywiście , że nie ma. Gorzej jak się trafi jakiś służbista na stacji diagnostycznej albo upierdliwy policjant choc jest to mało prawdopodobne.

Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-09-2007, 19:20   

Cokolwiek z tych rzeczy które opisałeś możesz wykorzystać do zasilenia przekaźnika od halogenów. Musisz tylko wybadać na plecach skrzynki przekaźników który kabel jest powiedzmy od ogrzewania szyb i w niego się wpiąć. Oczywiscie po bezpieczniku albo dać dodatkowy bezpiecznik.

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Wysłany: 28-09-2007, 20:30   

weź sobie z downloadu schematy elektryczne;

masz tam stacyjkę jako 'włącznik zapłonu'; po kolei piny w stacyjce:
w stacyjce Park (zasilanie postojowek przy cofniętym na -1 ;D kluczyku) +R (przychodzi gruby + na wsyzstko), C i CA połączone - na te piny jest zwierany gruby stały + (+R) po przekręceniu kluczyka z 0 na 1 lub 2, np podczas jazdy czy odpalania, dalej jest A (tam plus jest tylko podczas jazdy, w pozycji 1, podczas zapalania, pozycji 2, A jest odcinany by np odiąć dmuchawę by rozrusznik uciągnąć);

jak pójdziesz po schematach po instalacji gdzie jest C/CA - w tych miejscach masz plus po przekręceniu;

inna sprawa - od zwykłych świateł masz przekaźniki , bodajże e12, e13 w skrzynce by nie przemęczać drutów obciżeniem; C/CA zwierane stacyjką do plusa podajż, poprzez włącznik świateł tylko zasilanie na przekaźniki od świateł, a dopiero przekaźniki zwierają żarówy prosto do akumulatora o ile dobrzez pamiętam;

z halogenami też zalecam tak sobie zrobić - podczepić się choćby wprost do kabla stacyjkowego (osłonę kiery zdejmiesz bez problemu, dwie śruby) albo w skrzynce bezpieczników gdzieś gdzie się pojawia plus pop krzekręceniu, ale podłączyć się kabelkiem, z kabelka na włącznik swój halogenów a z włącznika na cewkę przekaźnika, drugi jej koniec do masy; w ten sposób włącznikem włączasz tylko przekaźnik i tylko przy przekręconym kluczyku; dodatkowo przekaźnik zabezpiecz diodą (chroni jego cewkę przed przepięciami powiedzmy wstecznymi, dłużej przekaźnik pożyje) w ten sposób, że dioda jest połączona z obiema stykami cewki przekaźnika, czyli z jednym stykiem cewki do masy a z drugim stykiem cewki wchodzi na włącznik puszczający plus.

symbol diody
--|>|--

końce cewki przekaźnika
0 0

a podłączenie do cewki przekaźnika

+ włącznik 0--|<|--0 -

czyli dioda jest zaporowo, bo ma zaindukowane wsteczne prądy przy wyłączaniu przekaźnika rozładowywać;

masz więc włączany przekaźnik; teraz tylko końce które on zwiera - jeden koniec prosto do akumulatora, poprzez bezpiecznik jakiś a drugi koniec na halogeny;

taki układ ewentualne problemy wyeliminuje, tylko porządne kable grubsze poprowadź i przekaźnik taki by uciągnął halogeny; nie pamiętam ile one biorą prądu, zle
jeśli łączysz je powiedzmy równolegle to zsumuj moc i podziel przez 12 (12V); wyjdzie moc jaką musi wytrzymać przekaźnik, a lepiej wziąść z lekkim zapasem; ale taki np 16amperowy za kilka zeta powinien spokojnie wytrzymać zakładam, 10 amperowy w zasadzie też;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu