|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Weryfikacja faktur zakupionych aut w unii |
Autor |
Wiadomość |
bicart
|
Wysłany: 04-02-2005, 20:57 Weryfikacja faktur zakupionych aut w unii
|
|
|
witam. zapewne slyszeliscie w tv ze Urzad Celny szykuje sie do sprawdzania zanizonych faktur za sprowadzone auta. Nie chce mi sie wierzyc ze beda sprawdzali ale jak juz to zapewne te mlode dorczniki za symboliczne 1Euro;) przeciez w tamtym roku sprowadzono ponad 800tys aut wiec mieli by kupe roboty.co do sprawdzenia umow to moze byc jeszcze trudniej bo najpierw musieliby znalezc adres tel do sprzedajacego dogadac sie z nim,nie wiem jak by sprawdzili umowe?musieliby pojechac po nia albo kazali by niemcowi kopie wyslac do urzedu celnego nie wiem czy wedle prawa niemieckiego ma taki obowiazek. nie wiem czy niemiec odprowadza podatek kwoty za sprzedane auto? tak to Urzad celny kontaktowal by sie z niemiecka skarbowka w Polsce to kupujacy placi podatek. mam nadziej ze to tylko strachy i nie beda sprawdzali 10 letnich aut;) swoje kupilem za 50Euro:) na umowie tak naprawde dalem 300euro a jest to tipo 1.4ie z 94roku. ciekaw jestem co wy myslicie o tym pomysle urzedasow? napiszcie swoja opinie.pozdro Bicart |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-02-2005, 21:04
|
|
|
Podobno tez cale to zamieszanie z pobieraniem oplat od faktur jest niezgodne z przepisami UE. Bo rzad wysunal ta propozycje sprawdzania, a zaraz ktos - dokladnie nie wiem , mowilio w tv - dal "odp" ze pobieranie $ bylo naruszeniem.
Wiec trudno troche to teraz zweryfikowac.
Pewnie jesli by takie cos wprowadzili to my uzytkownicy zostaniemy zmuszeni do ruszenia 4liter i pojscia do urzedow zeby nas skontrolowali. Polska
Tak samo bezprawie jak placenie kilku podatkow w paliwe.
Wyprodukowanie benzyny czy ropy rafinerie kosztuje okolo 1,3zł/litr!
Reszta to PODATKI. Podatek, podatku od podatku + VAT + oplata drogowa w wysokosci chyba 10gr od litra na ROZWOJ dróg... paranoja!
A trzeba tez za to podziękować panu Markowi Polowi.... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-02-2005, 22:37
|
|
|
Nie przemielą tyle faktur. Wydaje mi się że tylko straszą. |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-02-2005, 22:44
|
|
|
Oj Bicart Ty chyba masz coś na sumieniu
U Niemców nie muszą nic sprawdzać. Będą stawiać zarzut świadomego zaniżenia wartości auta w celu naliczenia niższej akcyzy.
Akcyza jest niezgodna z prawem unijnym ale to nie oznacza, że wolno było łamać przepisy z nią związane. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-02-2005, 23:49
|
|
|
Jarek38 napisał/a: | Oj Bicart Ty chyba masz coś na sumieniu
U Niemców nie muszą nic sprawdzać. Będą stawiać zarzut świadomego zaniżenia wartości auta w celu naliczenia niższej akcyzy.
Akcyza jest niezgodna z prawem unijnym ale to nie oznacza, że wolno było łamać przepisy z nią związane. |
No właśnie. Skoro akcyza była nielegalnie pobierana to niech teraz cwaniaki oddają pieniądze które wzieli......... To takie skromne zdanie. Niech każdy sobie wstawi w miejsce kropek co chce ale ten temat mnie bardzo drażni. Pewnie dlatego że też sprowadziłem w listopadzie autko i musiałem zapłacić akcyze której nie powinienem zapłacić |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
Radzio_wawa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 141 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-02-2005, 01:35
|
|
|
A nie można zgłosić się po zwrot? |
_________________ '02 Focus 1.8 TDCI - następca Tempry
'92 1.6 SX SW / LPG - sprzedana
no risk - no fun
Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-02-2005, 07:49 Re: Weryfikacja faktur zakupionych aut w unii
|
|
|
bicart napisał/a: | nie wiem czy wedle prawa niemieckiego ma taki obowiazek. nie wiem czy niemiec odprowadza podatek kwoty za sprzedane auto? |
nie mają takiego obowiązku. w niemczech nie ma tzw. podatku od czynności cywilno prawnych - czyli ogólnie mówiąc od umów kupna-sprzedaży.
Jarek38 napisał/a: |
U Niemców nie muszą nic sprawdzać. Będą stawiać zarzut świadomego zaniżenia wartości auta w celu naliczenia niższej akcyzy. |
otóż muszą. nie bedą jak piszesz stawiać żadnych zarzutów. przynajmniej na początku. sporo jest przypadków podrabiania (!) faktur. w niemczech jest faktura wypisana na 1000€, a w Polsce już na 100€... dotyczy to w szczególności aut kupowanych w niemieckich "komisach". taką niezgodność stosunkowo nietrudno wyłapać (jednak wymaga współpracy służ polskich i niemieckich, co przy trej skali jest problematyczne).
raczej trudno będzie kwestionować wysokość kwoty uzgodnionej za samochód na umowie kupna-sprzedaży, szczególnie że nikt tego samochodu nie ogladał.
znaczy to tyle, że nie wiadomo w jakim był stanie. pomijając fakt że w ciągu kilku dni przeszedł badanie techniczne - ale wiadomo że Polak potrafi...
podsumowując... bicart, póki co, śpij spokojnie....
niech się martwią ci którzy mają "skorygowane" faktury (niektórzy o tym nawet nie wiedząc - zlecili sprowadzenie, albo kupili auto już sprowadzone przez nieuczciwego handlarza)
pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 10-02-2005, 20:56
|
|
|
To wsystko pic na wodę, fotomontaż.
Strona niemiecka zapowiedziała, że nie udostępni stronie Polskiej żadnych dokumentów; czy to rachunków czy faktur. Nie ma innej możliwości, wiec ani Urząd Skrabowy ani Celny nie będą miały do tego dostepu. Niemcy udostępniają takie dokumenty na żądanie prokuratury. To nie jak u nas, że jakis osioł w Sejmu sobie obmyśli że przed wyborami trzeba by jeszcze obdzielić kolesi kasą i już prawie milion ludzi się trzęsie.
Drugie to faktury. Podatek czy akcyza sa rzeczywiście nielegalne i zauważcie że im więcej organizacji namawia do odwołania się od akcyzy tym Urząd Celny mniej wrzeszczy o kontrolach. Tylko do tych (p)osłów nie dociera, że ludzie zgodnie z prawem Europejskim będą się odwoływali i moga żądać odszkodowania od polskiego rządu. No ale nie martwią sie bo wtedy będzie to już problem opozycji i Ci którzy na to pozwolili będą ekspertami od mówiania kto się mógł dopuścić takiej grabieży.
Zgodnie z polską ordunacją podatkową JEDYNĄ WARTOŚCIĄ NA PODSTAWIE KTÓREJ NALICZANY JEST PODATEK JEST WARTOŚĆ NA RACHUNKU LUB FAKTURZE!! NIe jest to żadna wartość rynkowa czy jakaś wartość wydumana przez kogokolwiek. Tak więc Panowie moga nam za przeproszeniem na pukiel skoczyć, a jedyne co moga zyskać to odwołanie od akcyzy.
Nie się więc co obawiac, nawet jeśli ktoś ma inna kwotę niż sprzedający. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-02-2005, 21:06
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | .
Nie się więc co obawiac, nawet jeśli ktoś ma inna kwotę niż sprzedający. |
W tym przypadku raczej jest bo jest to sfalszowanie umowy badz Faktury
Co do weryfikacji umow jest to niewykonalne i wie o tym kazdy rozsadny czlowiek.
Wykonalne jest za to scigniecie osob prowadzacych dzialalnosc w zakresie obrotu pojazdami w Polsce, ktore wystawiaja Fa Vat na samochod z cena 500zl gdy rynkowa wartosc auta wynosi 12.000 zl.
UrzedySkarbowe moga na nich "pojezdzic". |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 10-02-2005, 21:23
|
|
|
Ludzie, nie siejcie fermentu, bo i tak atmosfera jest nieświerza.
Nie mają się obawiać, bo nie ma przepisu który by to rewidował!
EMF, czytaj dokładnie na jakiej podstawie można naliczyć podatek.
Nie wiem skąd masz takie informcje, ale 99% osób sprowadzających samochody nie wystawia żadnych rachunków, a nabywca podpisuje bezpośrednio umowę ze stroną niemiecką. Zaden handlarz nie kupuje, ani nie sprzedaje czyli nie podpisuje umowy czy faktury bo musiałby za każda zapłacić podatek pochodowy!! Dlatego jeśli sprzedasz auto krócej niz 6 mies po zakupie to Cie US za 2-3 lata obciąży podatkiem, odsetkami i karą. To mogą zrobić i dlatego każdy rachunek jest między NIemcem a nabywcą ostatecznym w Polsce i nie ma między nimi udokumentowanego pośrednika. Nawet w komisach podpisujesz umowę nie z komisem a z właścicielem auta.
Większość handlarzy nie ma nawet założoncyh firm, a są jedynie pośrednikami.
Jeszcze raz. Wszyscy którzy sprowadzili auta nie mają sie o co obawiać! |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 10-02-2005, 21:55
|
|
|
Mkaminski tak sie sklada ze wiem co pisze bo jest to zwiazane z moja praca
I powiem ci jedno baaaaardzo sie mylisz jesli uwazasz ze handlarze nie wypisuja faktur.
Tak robia tylko "dziuple".
Kazdy handlarz lub komis wystawia Fakture bo w przypadku kontroli US beda sie czuli gorzej niz po przejsciu Tsunami
Mkaminski mylisz sie talkze piszac "EMF, czytaj dokładnie na jakiej podstawie można naliczyć podatek. "
Sprobuj wpisac na umowie zanizona wartosc, a nastepnie idz oplacic podatek od czynnosci cywilnoprawnych.
"Pani z okienka" nie bedzie interesowalo ze dales za auto 5000 tylko policzy ci z katalogu wartosc rynkowa opiewajaca np. na 12.000zl.
Co do tego ze szary obywatel nie ma sie co matwic to ja rowniez napisalem ze suie z tym zgadzam.
Natomiast pewne obawy moga miec prowadzacy dzialalnosc w zakresie obrotu pojazdami.
Mylisz sie piszac "Zaden handlarz nie kupuje, ani nie sprzedaje czyli nie podpisuje umowy czy faktury bo musiałby za każda zapłacić podatek pochodowy!!" poniewaz jak napisalem wczesniej jesli prowadza komis to jest to ich zrodlo utrzymania i nie beda ryzykowac handlem "na lewo" (nie biore pod uwagi dziupli) to jest normalna sprawa i dlatego handlarze zanizajac umowe z niemcem nie moga wypisac kwoty faktycznej jaka pobieraja, bo od roznicy zaplacilyby kolosalny podatek.
Stad Faktury na 500zl za Golfa 1995 rok albo 1400 za Forda Mondeo 1997r.
P.S. Gwarantuje ci ze nie jest to "ferment" |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 11-02-2005, 08:10
|
|
|
Dziś dokładnie poszukam i podam Ci konkretny przepis mówiący o podstawie opodatkowania aut.
Chyba wiesz, że AutoKomis czy jakakolwiek firma ma prawo wystawić auto w imieniu sprzedającego czyli kupujesz od właściciela, a nie komisu. Komis wystawia samochód właściciela i nabywca płaci dodatkowo za „obsługę” czyli każdy dzień który stało auta. Komis nie sprzedaje więc auta tylko właściciel od którego mają upoważnienie. Komis w rozumieniu prawa nie jest pośrednikiem w sprzedaży tylko osoba która udostępnia miejsce i pobiera od nabywcy lub sprzedającego opłaty za postój samochodu. Sam byłem w wielu takich komisach. Tak to wygląda.
Zresztą rząd już strefił, bo się boją masowych pozwów o zwrot akcyzy. Czyli wiedzą że mogą przegrać i że będą musieli oddać. |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 11-02-2005, 17:48
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Dziś dokładnie poszukam i podam Ci konkretny przepis mówiący o podstawie opodatkowania aut.
Chyba wiesz, że AutoKomis czy jakakolwiek firma ma prawo wystawić auto w imieniu sprzedającego czyli kupujesz od właściciela, a nie komisu. Komis wystawia samochód właściciela i nabywca płaci dodatkowo za „obsługę” czyli każdy dzień który stało auta. Komis nie sprzedaje więc auta tylko właściciel od którego mają upoważnienie. Komis w rozumieniu prawa nie jest pośrednikiem w sprzedaży tylko osoba która udostępnia miejsce i pobiera od nabywcy lub sprzedającego opłaty za postój samochodu. Sam byłem w wielu takich komisach. Tak to wygląda.
Zresztą rząd już strefił, bo się boją masowych pozwów o zwrot akcyzy. Czyli wiedzą że mogą przegrać i że będą musieli oddać. |
To o czym piszesz nazywa sie ladnie Umowa Komisowa ale NIGDY jeszcze nie spotkalem sie z autem zachodnim wstawionym przez Niemca do polskiego komisu.
Wiec najwidoczniej dotyczy to tylko polskich wlascicieli.
wierz mi ze mialem takich faktur setki w lapkach i nigdy nie mialem umowy komisowej zawartej z Niemcem. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|