|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Korek od baku! |
Autor |
Wiadomość |
dann
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 15-12-2005, 16:01 Korek od baku!
|
|
|
Witam,
W mojej Temprze nie mam korka zamykanego na kluczyk, w tej chwili jest tylko wkręcany.
I nie mam opojęcia czy kiedykolwiek byl, mysle że byc powinien.
Czy można dokupić coś takiegi, jesli tak to gdzie tego szukac, na allegro juz szukalem i nie ma nawet w autach sprzedawanych na czesci.
Na dzien dzisiejszy Autko stoi sobie w garazu, jak by stal sobie pod golym nieben to ktos moglby sobie z niej zrobic dystybytor i zakosic mi moje 98oktanow. |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-12-2005, 16:37
|
|
|
Odkup od kogos korek wraz z kluczykiem pasujacym do niego. Najwyzej bedziesz mial 2 kluczyki |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-12-2005, 16:40 Re: Korek od baku!
|
|
|
Słuchaj, może się zdziwisz ale sprawdź korek od malucha. Piszę tak dlatego, że kiedyś miałem Fiata Regatę (mama Tempry), a w nim właśnie korek od malucha.
Nie wiem jak jest w temprze, bo mam ją 2 tygodnie i nie zaglądałem jeszcze do baku .
Jak sprawdzisz to napisz, bo sam jestem ciekawy. To byłby jakby nie patrzeć kolejny zamiennik
Pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 15-12-2005, 18:25
|
|
|
Oj chyba nie beda pasować. Sam do konca nie wiem, ale korki od malucha na pierwszy rzut oka sa inne niz te w T/T. |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-12-2005, 20:37
|
|
|
dann napisał/a: | Na dzien dzisiejszy Autko stoi sobie w garazu, jak by stal sobie pod golym nieben to ktos moglby sobie z niej zrobic dystybytor i zakosic mi moje 98oktanow. d'oh!
|
hehehe jak sie skrupulatnie pochwalil ze na 98 oktanach smiga co Nie to co my zwykle szaraki na 95. hehe Gdzie stawiasz autko mowisz? |
|
|
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 15-12-2005, 21:26
|
|
|
Robertino napisał/a: | dann napisał/a: | Na dzien dzisiejszy Autko stoi sobie w garazu, jak by stal sobie pod golym nieben to ktos moglby sobie z niej zrobic dystybytor i zakosic mi moje 98oktanow. d'oh!
|
hehehe jak sie skrupulatnie pochwalil ze na 98 oktanach smiga co Nie to co my zwykle szaraki na 95. hehe Gdzie stawiasz autko mowisz? |
Jeszcze jak napisze ze przewaznie ma zbiornik na full to no hmmmm eeee kilku sie moze przed jego domkiem zjawic hyhy
PS
Co do korka wlewu paliwa to nowy z kluczykami kosztuje w sklepie 55 zl
Wartosc 13.5 l Pb (zabranej z baku)
lub wartosc 1 kg. cukru wsypanego do baku |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
dann
|
Wysłany: 15-12-2005, 21:42
|
|
|
Robertino napisał/a: |
Co do 98 to tankuje raz na jakis czas [jak jade w trase], a tak na codzien tez palimy z temperka 95.
Co do tego korka to bede musial sie na dzwonic po sklepach i serwisach fiata.
Jak cos znajde to napisze gdzie i za ile znalazlem. |
|
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-12-2005, 22:54
|
|
|
dann napisał/a: | Co do 98 to tankuje raz na jakis czas [jak jade w trase], a tak na codzien tez palimy z temperka 95. |
To tak można? A ja myślałem, że jak się jeździ na jednym to już tylko na tym i nie można zmienić |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 15-12-2005, 23:07
|
|
|
Sh4rKy, minimalnie musi byc 95 oktanow. Wyzej moze byc. Mozna mieszac 95 z 98 - i jesli to zmieszasz w stosunku 50/50 to Ci wyjdzie Pb ~96,5
Nie ma to jakiegos duzego znaczenia, wazne zeby bylo minimum 95 oktanow.
Wyzej oktanowa benzyna moze byc "bardziej" sprezana i da jakis efekt przy wtryskach raczej nowej generacji (np. FSI).
Przy silnikach takich jak my mamy raczej nie odczujemy jakiejs wielkiej roznicy (przebiegi, rozszczelnienie, mniejsze cisnienie sprezania po przebiegu).
Tak dla ciekawostki:
Kiedys zalałem na BP, 99oktanowa. (4zł litr i to bylo tez pare lat temu).
Fakt faktem ogolnie *tak mi sie wydawalo* ze lepiej ciagla na wysokich obrotach (4-5tys.). |
|
|
|
|
Sh4rKy
|
Wysłany: 16-12-2005, 10:19
|
|
|
Hmm, dziwne, bo znajomy "mechanik" powiedział mi jak kupiłem swojego Tipka, że broń Boże jak było cały czas lane 95, żeby nie lać 98 bo się silnik roz...wali....
Więc teraz już nie wiem, chyba będe musiał przeprowadzić po prostu doświadczenie na Tipku
Aaa co do korka, bo mały off zrobiliśmy, z 3 dni temu stałem na stacji beznynowej przed półką z korkami i też się zastanawiałem jaki wybrać, co by pasował (niestety, nie byłem akurat autem, więc nijak przymierzanie nie wychodziło). Znalazłem jeden z rekomendacją dla Fiata Uno, Stilo itp. Taki raczej powinien pasować do Tipo? |
L'ultima tentazione.
--
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 16-12-2005, 12:08
|
|
|
Sh4rKy, co do benzyny to liczy się zeby byla minimalnie 95 oktanowa. 98 oktanowa mozesz wlewac i autko bedzie chodzilo. Teoretycznie silnik przy 98 okatnowej powinine byc sprawniejszy, powinien sie zmienic lekko kąt zapłonu (szybsze wyprzedzenie) i autko moze palić troche mniej paliwa.
Ale stosowanie Pb98 ma sens jedynie przy silnikach z wyzszym stopniem sprezania (opoznienie wybuchu detonacyjnego) i ktore sa juz przystosowane do takiej benzyny, wtedy mozemy odczuc roznice. Czyli w gre wchodza raczej nowe silniki z wtryskiem bezposrednim benzyny.
Po drugie rozbieznosci w jakosci paliw w Polsce sa tak duze, ze raczej odpaja jakies realne porowniania. Trzeba by miec pewnosc ze lejemy 98 i zawsze lac ta sama. |
|
|
|
|
dann
|
Wysłany: 16-12-2005, 16:53
|
|
|
Znalazlem sklep gdzie jeszcze są korki do baku z kluczykiem marki VALEO.
Oto link http://www.automotosklep.pl
Cena to 55pln +9,90 za przesylke. |
|
|
|
|
|
Sh4rKy
|
Wysłany: 16-12-2005, 21:50
|
|
|
OK miszko, dzięki za wyjaśnienia. To trochę rozjaśniło sytuację.
Powiedzcie mi tylko jeszcze (jeśli ktoś wie) czy korek od Uno/Stilo/Sieny będzie pasował do Tipo? |
L'ultima tentazione.
--
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|