|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wycieraczki w temprze |
Autor |
Wiadomość |
Zdzich
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-06-2005, 12:04 Wycieraczki w temprze
|
|
|
Deszczowy koniec wiosny przypomniał problem wycieraczek podnoszony w poprzednim forum, a w nowym też. Chcąc mieć oryginalne ramiona przyjrzałem się im dokładnie. Były po prostu wyrobione gniazda i osie wkładek. Miałem ochotę przewiercić i zastosować osie dostosowane do wielkości otworów. Ale spróbowałem innego rozwiązania, w imadle, wkładając grubą tekturę by nie uszkodzić lakieru, docisnąłem te miejsca w których trzymacze piórek latały jak Żyd po pustym sklepie. No i skutek rewelacyjny!!! pióra zbierają wodę bardzo dokładnie, bo nie kładą się na szybie, a mają już prawie rok. A więc ci, którzy maja problemy podobne w 10 min pozbędą się problemu zamazanych szyb. Tylko panowie z czuciem dociskajcie jak w życiu!!! Powodzenia! |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-10-2005, 14:37
|
|
|
Chmm, jakos przeoczylem kiedys ten temacik.
Ciekawe, w sumie jak sprobuje zrobic tak samo. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Mucha
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-12-2005, 21:04 Re: Wycieraczki w temprze
|
|
|
Zdzich napisał/a: | Deszczowy koniec wiosny przypomniał problem wycieraczek podnoszony w poprzednim forum, a w nowym też. Chcąc mieć oryginalne ramiona przyjrzałem się im dokładnie. Były po prostu wyrobione gniazda i osie wkładek. Miałem ochotę przewiercić i zastosować osie dostosowane do wielkości otworów. Ale spróbowałem innego rozwiązania, w imadle, wkładając grubą tekturę by nie uszkodzić lakieru, docisnąłem te miejsca w których trzymacze piórek latały jak Żyd po pustym sklepie. No i skutek rewelacyjny!!! pióra zbierają wodę bardzo dokładnie, bo nie kładą się na szybie, a mają już prawie rok. A więc ci, którzy maja problemy podobne w 10 min pozbędą się problemu zamazanych szyb. Tylko panowie z czuciem dociskajcie jak w życiu!!! Powodzenia! |
Jak to trzymacze piórek bo jakos nie kumam jakmozna prosic o jakas fotke to bym byl wdzieczny.
[ Dodano: 05-12-2005, 16:34 ]
Wiec czy mogl by ktos pokazac jakas fotke tego bo nie wiem za bardzo o co chidzi w tych trzynmaczach piórek. |
|
|
dann
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 15-12-2005, 22:08 Re: Wycieraczki w temprze
|
|
|
Mucha napisał/a: |
Jak to trzymacze piórek bo jakos nie kumam jakmozna prosic o jakas fotke to bym byl wdzieczny. |
Podejrzewam, że chodzi o te miejsce na wycieraczce gdzie ramię trzyma gumową część wycieraczki. Pióro wycieraczki przeważnie składa się z dwóch części „szkieletu i gumy”. To co je łączy to pewnie „trzymacze”.
Ściskając "trzymacze" je guma robi się bardziej stabilna i sztywniejsza [bez skojarzeń]. |
|
|
|
|
|
Zdzich
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 18-12-2005, 21:52
|
|
|
Wybaczcie, nie było mnie trochę. "Trzymacze"??? czy jakby je nazwał. Masz, mam nadzieję oryginalne ramiona wycieraczek, które są o przekroju ceownika "[" w nich są rózne części, a najważniejsza w środku, to ta, która składa się z dwóch części. Ta głowna jest połączona z ramieniem przez dwa czopy umiesczone w ramieniu. To ten srodkowy otwór, te czopy powinny dokłądnie pasować do otworu, u mnie latały jak pisałem wyżej. Docisk spowodował zmniejszenie luzu i mniejszy ruch boczny trzymaczy piórek. O piórkach pisali koledzy, więc się nie powtarzam. Nie mam jeszcze cyfraka, więc nie czekaj na fotki. Pisałem też, że warto się zastanowić czy nie przewiercić w tym miejscu i wstawić tam sworzeń np z mosiądzu. Mam to w planie, ale nie mam czasu, ot problem, a może ktoś to juz przerabiał? W starej, stronie jak pamiętam, ktoś już o tym pisał, że robił jakieś doświadczenia, ale tylko zniszczył ramię?! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|