Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieraczki w temprze
Autor Wiadomość
Zdzich 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 12-06-2005, 12:04   Wycieraczki w temprze

Deszczowy koniec wiosny przypomniał problem wycieraczek podnoszony w poprzednim forum, a w nowym też. Chcąc mieć oryginalne ramiona przyjrzałem się im dokładnie. Były po prostu wyrobione gniazda i osie wkładek. Miałem ochotę przewiercić i zastosować osie dostosowane do wielkości otworów. Ale spróbowałem innego rozwiązania, w imadle, wkładając grubą tekturę by nie uszkodzić lakieru, docisnąłem te miejsca w których trzymacze piórek latały jak Żyd po pustym sklepie. No i skutek rewelacyjny!!! pióra zbierają wodę bardzo dokładnie, bo nie kładą się na szybie, a mają już prawie rok. A więc ci, którzy maja problemy podobne w 10 min pozbędą się problemu zamazanych szyb. Tylko panowie z czuciem dociskajcie :lol: jak w życiu!!! Powodzenia!
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-10-2005, 14:37   

Chmm, jakos przeoczylem kiedys ten temacik.

Ciekawe, w sumie jak sprobuje zrobic tak samo.

Mucha 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-12-2005, 21:04   Re: Wycieraczki w temprze

Zdzich napisał/a:
Deszczowy koniec wiosny przypomniał problem wycieraczek podnoszony w poprzednim forum, a w nowym też. Chcąc mieć oryginalne ramiona przyjrzałem się im dokładnie. Były po prostu wyrobione gniazda i osie wkładek. Miałem ochotę przewiercić i zastosować osie dostosowane do wielkości otworów. Ale spróbowałem innego rozwiązania, w imadle, wkładając grubą tekturę by nie uszkodzić lakieru, docisnąłem te miejsca w których trzymacze piórek latały jak Żyd po pustym sklepie. No i skutek rewelacyjny!!! pióra zbierają wodę bardzo dokładnie, bo nie kładą się na szybie, a mają już prawie rok. A więc ci, którzy maja problemy podobne w 10 min pozbędą się problemu zamazanych szyb. Tylko panowie z czuciem dociskajcie :lol: jak w życiu!!! Powodzenia!

Jak to trzymacze piórek bo jakos nie kumam :( jakmozna prosic o jakas fotke to bym byl wdzieczny.

[ Dodano: 05-12-2005, 16:34 ]
Wiec czy mogl by ktos pokazac jakas fotke tego bo nie wiem za bardzo o co chidzi w tych trzynmaczach piórek.

dann 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-12-2005, 22:08   Re: Wycieraczki w temprze

Mucha napisał/a:

Jak to trzymacze piórek bo jakos nie kumam :( jakmozna prosic o jakas fotke to bym byl wdzieczny.

:?:
Podejrzewam, że chodzi o te miejsce na wycieraczce gdzie ramię trzyma gumową część wycieraczki. Pióro wycieraczki przeważnie składa się z dwóch części „szkieletu i gumy”. To co je łączy to pewnie „trzymacze”.
:idea:
Ściskając "trzymacze" je guma robi się bardziej stabilna i sztywniejsza [bez skojarzeń].

assistance   Moneta

Zdzich 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 18-12-2005, 21:52   

Wybaczcie, nie było mnie trochę. "Trzymacze"??? czy jakby je nazwał. Masz, mam nadzieję oryginalne ramiona wycieraczek, które są o przekroju ceownika "[" w nich są rózne części, a najważniejsza w środku, to ta, która składa się z dwóch części. Ta głowna jest połączona z ramieniem przez dwa czopy umiesczone w ramieniu. To ten srodkowy otwór, te czopy powinny dokłądnie pasować do otworu, u mnie latały jak pisałem wyżej. Docisk spowodował zmniejszenie luzu i mniejszy ruch boczny trzymaczy piórek. O piórkach pisali koledzy, więc się nie powtarzam. Nie mam jeszcze cyfraka, więc nie czekaj na fotki. Pisałem też, że warto się zastanowić czy nie przewiercić w tym miejscu i wstawić tam sworzeń np z mosiądzu. Mam to w planie, ale nie mam czasu, ot problem, a może ktoś to juz przerabiał? W starej, stronie jak pamiętam, ktoś już o tym pisał, że robił jakieś doświadczenia, ale tylko zniszczył ramię?!
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu