Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy z odpalaniem fiata fipo 1,4/1.6 ie
Autor Wiadomość
sledzik17 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-01-2008, 18:53   problemy z odpalaniem fiata fipo 1,4/1.6 ie

witam użytkowników!mam problem tego rodzaju iż mając silnik 1,4ie z 1994 r był problem z odpalaniem po postojach powyzej ok 8 godzin to znaczy zapalał dopiero za 2 3 razem a jak juz chodził to np po 30 sekundach potrafił zgasnąć i czasami szarpie.jak już pochodził samochód to odpalanie bez problemu nawet po 5 godzinach. w tym czasie sprawdzana była pompa wtryskiwacz, filtry, swiece przewody kopułka wszystko zostało wymienione. Nastepnie silnik nie wytrzymał mojej nogi ciężkiej i musiałem go wymienic, i tu ku zdziwieniu mojemu i mechanika problem nie znikł, katalizator został wyrzucony na strumienice a silnik zmieniono na 1,6 ie. Problem wystepuje do tej pory, czujnik temp silnika tez był raz wymieniany i problem naal istnieje= samochód nigdy mnie nie zawiódł ale problem z odpalaniem jest uciążliwy- odpala zawsze ale..... a jeszcze jedno jak wleje tak 75% pojemności zbiornika to odpala za pierwszym razem ale trza go pokręcić, czekam na porade z podziekowaniam michałi

zetor 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 14-01-2008, 19:25   

A filtry powietrza, paliwa wymieniałeś? Ja sprawdziłbym jeszcze ciśnienie paliwa czy jest w normie. Może nazbierało Ci się syfu w baku albo pompa do wymiany.

Wymiana wszystkiego po kolei jak idzie nie ma sensu, to niepotrzebne wydatki. Najpierw trzeba zdiagnozować przyczynę usterki.

lysmar 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 15-01-2008, 00:09   

a widzisz
a ja mam tipka 1.6 i dziś młotek mały nie chciał mi zapalić...
dwa razy!!! po przekręceniu klucza prąd był, kontrolki paliły, a niekręcił wogole. dopiero jak popchnięty został troszkę i wrzuciłem bieg (steczny bo pchałem do tyłu), tak ze tylko ciutkę obruciło, to wtedy odpalił z rozrusznika.. dwa razy tak samo.
dodatkowo coś dziwnei DUŻO pali od jakiegoś czasu, tak 16/100 benzyny. jutro ide do diagnosty, ale jakoś mu już nie ufam... czy wiecie cosna ten temat ?
tipek jest rok 92 na monowtrysku 1,6 ie

PLS HELP :sciana:

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-01-2008, 12:48   

sledzik17, a komputer nowy? Sprawdz pompę, gdyż może być zapchana lub poprostu zużyta i nie daje odpowiedniego ciśnienia.

lysmar, ale rozrusznik wogólnie nie chciał drysnąć?
Nie było nic słychać?
Sprawdz połączenia z rozrusznikiem oraz pod akumulatorem jest taki metalowy pasek - on ma "masować" silnik z ramą. Czasami on też może figle robić.

lysmar 

Wysłany: 15-01-2008, 16:09   

no niekrecił wogole... kontrolki nie przyghasały. tak jak bym wogole nieobrucił.

dzis byłem u fachowca. wsadzili mi koło zebate i dwie tuleje do rozrusznika, oraz wyczyścili potencjometr przepustnicy. podobno był zalany woda, co jest możliwe bo silnik myłem.
generalnmie teraz autko zapal inaczej, jakoś żwawiej
i ma znowu swoją moc.

McGregor 

Wysłany: 15-01-2008, 16:49   

sledzik17 ja bym stawial na pompe, mialem takie same problemy, jak posta za dlugo to nie odpalal, tylko na chol mozna bylo, pompe wymienilem za 80 zl i teraz wszystko chula, a tez wymienialem kable, kopulki itp. To ze pompe sprawdzales i dzialala to nie znaczy ze jest OK, szczotki sie moga zawieszac i czasami dziala a czasami nie.

Tipo 1.4 monowtrysk
składak '95
przebieg 125000km
pierwsze auto
     Moneta

sledzik17 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-01-2008, 11:25   

tKM FILTRY WSZYSTKEI WYMIENIANE KABLE CZUJNIK TEMPERATURY A POMPA CHODZI W TYM PROBLEM ZE ZAWSZE ODPALA ZAWSZE TYLKO ZAZWYCZAJ ZA 2. 3 RAZEM A TERAZ JAK NP MAM 3/4 BAKU TO ODPALA ZA PIERWSZYM RAZEM CHWILE SIE PRZYDUSI I JEST OKEJ TYLKO NA BENZYNIE CZASEM PRZY DODANIU GAZU POTRAFI NA ZIMNYM SILNIKU ZADYSZKI ZłAPAC MULI SIE PRZEZ CHWILE. TYLKO DLACZEGO ODPALA JAK JEST PONAD 3/4 BAKU A JAK Pół TO SIE RąBIE???

zetor 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 16-01-2008, 11:37   

sledzik17, to, że odpala to nie znaczy,ze masz dobrą pompę!
Po pierwsze:
Najlepiej najpierw wyjmij pompę i sprawdź, czy sitko jest czyste, paprochami nie zapchane.

Po drugie:
Jak już będziesz miał zdemontowaną pompę, to sprawdź jakie daje ciśnienie. Jak jest ok, to zamontuj do baku jeszcze raz sprawdź jakie daje ciśnienie- najlepiej przy silniku a nie przy baku.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-01-2008, 19:37   

sledzik: możesz mieć problemy może z zapłonem, niby jest ale nieprawidłowy, wtedy nei zawsze zapali i loteria w zależności od np temperatury, jeśli np czujnik położenia wału pada , CPW (poczytaj! poszukaj na forum! nim spytasz), będzie też wtedy szarpać i mulić;

lysmar, możesz mieć problem z kabelkami od rozrusznika, poszukaj i poczytaj też, bo to było przerabiane, ew się jakoś zacina, może syf jakoś się dostał i się zatarło nieco... musiałbyś u elektormechanika wymontować rozrusznik i na stole sprawdzić czy zawsze jak się go zasili i wyzwoli to chce kręcić czy czasem się przycina
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu