|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
problemy z odpalaniem fiata fipo 1,4/1.6 ie |
Autor |
Wiadomość |
sledzik17
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-01-2008, 18:53 problemy z odpalaniem fiata fipo 1,4/1.6 ie
|
|
|
witam użytkowników!mam problem tego rodzaju iż mając silnik 1,4ie z 1994 r był problem z odpalaniem po postojach powyzej ok 8 godzin to znaczy zapalał dopiero za 2 3 razem a jak juz chodził to np po 30 sekundach potrafił zgasnąć i czasami szarpie.jak już pochodził samochód to odpalanie bez problemu nawet po 5 godzinach. w tym czasie sprawdzana była pompa wtryskiwacz, filtry, swiece przewody kopułka wszystko zostało wymienione. Nastepnie silnik nie wytrzymał mojej nogi ciężkiej i musiałem go wymienic, i tu ku zdziwieniu mojemu i mechanika problem nie znikł, katalizator został wyrzucony na strumienice a silnik zmieniono na 1,6 ie. Problem wystepuje do tej pory, czujnik temp silnika tez był raz wymieniany i problem naal istnieje= samochód nigdy mnie nie zawiódł ale problem z odpalaniem jest uciążliwy- odpala zawsze ale..... a jeszcze jedno jak wleje tak 75% pojemności zbiornika to odpala za pierwszym razem ale trza go pokręcić, czekam na porade z podziekowaniam michałi |
_________________ ozis |
|
|
|
|
zetor
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-01-2008, 19:25
|
|
|
A filtry powietrza, paliwa wymieniałeś? Ja sprawdziłbym jeszcze ciśnienie paliwa czy jest w normie. Może nazbierało Ci się syfu w baku albo pompa do wymiany.
Wymiana wszystkiego po kolei jak idzie nie ma sensu, to niepotrzebne wydatki. Najpierw trzeba zdiagnozować przyczynę usterki. |
_________________ Tipo 1,6 i.e. (159.A3.046) + LPG, 92r., 206 tkm |
|
|
|
|
lysmar
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 15-01-2008, 00:09
|
|
|
a widzisz
a ja mam tipka 1.6 i dziś młotek mały nie chciał mi zapalić...
dwa razy!!! po przekręceniu klucza prąd był, kontrolki paliły, a niekręcił wogole. dopiero jak popchnięty został troszkę i wrzuciłem bieg (steczny bo pchałem do tyłu), tak ze tylko ciutkę obruciło, to wtedy odpalił z rozrusznika.. dwa razy tak samo.
dodatkowo coś dziwnei DUŻO pali od jakiegoś czasu, tak 16/100 benzyny. jutro ide do diagnosty, ale jakoś mu już nie ufam... czy wiecie cosna ten temat ?
tipek jest rok 92 na monowtrysku 1,6 ie
PLS HELP |
_________________ kupiłem Tipo |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-01-2008, 12:48
|
|
|
sledzik17, a komputer nowy? Sprawdz pompę, gdyż może być zapchana lub poprostu zużyta i nie daje odpowiedniego ciśnienia.
lysmar, ale rozrusznik wogólnie nie chciał drysnąć?
Nie było nic słychać?
Sprawdz połączenia z rozrusznikiem oraz pod akumulatorem jest taki metalowy pasek - on ma "masować" silnik z ramą. Czasami on też może figle robić. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
lysmar
|
Wysłany: 15-01-2008, 16:09
|
|
|
no niekrecił wogole... kontrolki nie przyghasały. tak jak bym wogole nieobrucił.
dzis byłem u fachowca. wsadzili mi koło zebate i dwie tuleje do rozrusznika, oraz wyczyścili potencjometr przepustnicy. podobno był zalany woda, co jest możliwe bo silnik myłem.
generalnmie teraz autko zapal inaczej, jakoś żwawiej
i ma znowu swoją moc. |
_________________ kupiłem Tipo |
|
|
|
|
McGregor
|
Wysłany: 15-01-2008, 16:49
|
|
|
sledzik17 ja bym stawial na pompe, mialem takie same problemy, jak posta za dlugo to nie odpalal, tylko na chol mozna bylo, pompe wymienilem za 80 zl i teraz wszystko chula, a tez wymienialem kable, kopulki itp. To ze pompe sprawdzales i dzialala to nie znaczy ze jest OK, szczotki sie moga zawieszac i czasami dziala a czasami nie. |
pierwsze auto |
|
|
|
|
sledzik17
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-01-2008, 11:25
|
|
|
tKM FILTRY WSZYSTKEI WYMIENIANE KABLE CZUJNIK TEMPERATURY A POMPA CHODZI W TYM PROBLEM ZE ZAWSZE ODPALA ZAWSZE TYLKO ZAZWYCZAJ ZA 2. 3 RAZEM A TERAZ JAK NP MAM 3/4 BAKU TO ODPALA ZA PIERWSZYM RAZEM CHWILE SIE PRZYDUSI I JEST OKEJ TYLKO NA BENZYNIE CZASEM PRZY DODANIU GAZU POTRAFI NA ZIMNYM SILNIKU ZADYSZKI ZłAPAC MULI SIE PRZEZ CHWILE. TYLKO DLACZEGO ODPALA JAK JEST PONAD 3/4 BAKU A JAK Pół TO SIE RąBIE??? |
_________________ ozis |
|
|
|
|
zetor
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 16-01-2008, 11:37
|
|
|
sledzik17, to, że odpala to nie znaczy,ze masz dobrą pompę!
Po pierwsze:
Najlepiej najpierw wyjmij pompę i sprawdź, czy sitko jest czyste, paprochami nie zapchane.
Po drugie:
Jak już będziesz miał zdemontowaną pompę, to sprawdź jakie daje ciśnienie. Jak jest ok, to zamontuj do baku jeszcze raz sprawdź jakie daje ciśnienie- najlepiej przy silniku a nie przy baku. |
_________________ Tipo 1,6 i.e. (159.A3.046) + LPG, 92r., 206 tkm |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-01-2008, 19:37
|
|
|
sledzik: możesz mieć problemy może z zapłonem, niby jest ale nieprawidłowy, wtedy nei zawsze zapali i loteria w zależności od np temperatury, jeśli np czujnik położenia wału pada , CPW (poczytaj! poszukaj na forum! nim spytasz), będzie też wtedy szarpać i mulić;
lysmar, możesz mieć problem z kabelkami od rozrusznika, poszukaj i poczytaj też, bo to było przerabiane, ew się jakoś zacina, może syf jakoś się dostał i się zatarło nieco... musiałbyś u elektormechanika wymontować rozrusznik i na stole sprawdzić czy zawsze jak się go zasili i wyzwoli to chce kręcić czy czasem się przycina |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|