|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
el.szyby tipo - szyba pasażera "tyka" |
Autor |
Wiadomość |
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-11-2007, 20:07 el.szyby tipo - szyba pasażera "tyka"
|
|
|
Witam,
do dzisiaj rano jak jechałem do pracy było wszystko OK. Teraz wracam, chcę otworzyć szybę pasażera i... nic.
Zarówno od strony pasażera jak i kierowcy to samo. Wciskam przycisk otwierania, tyka przekaźnik w drzwiach robi cos stuk, zupełnie jak silnik czyli jakby chciał startować. Ale szyba się nie otwiera.
Druga ciekawsza sprawa to fakt, że w drzwiach coś tyka co jakieś 15s - na zapłonie jednocześnie jaśniej podświetla się deska i wskaźniczki jaśniej świecą, za jakieś kolejne kilka sekund coś robi tyk i podświetlenie minimalnie przygasa. Jak na przygaśniętym wcisnę otwieranie robi tyk i podświetla się jaśniej.
Czy mógł mi się zblokować przycisk zamykania okna i stąd te objawy? Jak wyjąć ten fajfusiasty przycisk (przydałoby się podświetlenie jednocześnie naprawić:D)? |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
|
Luqas
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 14-11-2007, 22:43
|
|
|
chodzi ci o przycisk w raczce w drzwiach jezeli tak to raczka sklada sie z 2 czesci. jedna jest przykrecona do boczku drzwi a druga przykrecona jest tylko na 1 srubke i trzyma sie na tzw wcisk na zaczepach. po odkreceniu srubki wystarczy podwazyc raczke srobokretem i samo ladnie odskoczy. przycisk jest dodatkowo tez przykrecony- a co do zablokowania to mysle ze to chyba malo realne- najpredzej cos ci sie z przekaznikiem zrypalo lub tez elektryka gdzies mase gubi i wariuje.dobrze by bylo poprostu sprawdzic na dobrym przekazniku czy usterka wystepuje powodzenia |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 14-11-2007, 23:00
|
|
|
Szyba prawa i lewa maja osobne przekaźniki? Są takie same?
Mi to wygląda na zblokowane podnoszenie szyby jakos...
Gdzie taki przekaznik kupie i po wiele? |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 15-11-2007, 12:09
|
|
|
Moim zdaniem moga byc problemy z "biała"(czerw) u mnie czarna skrzynka nad bezpiecznikami miałem juz podobny problem. ale sprawdz równierz czy dochodzi w rzedzie masa do szyb. |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-11-2007, 13:03
|
|
|
Nie ma przekaźników do sterownika. Przekaźniki (4) znajdują się w steorwniku.
Dlaczego 4? Bo lewa/prawa strona + góra/dół. Napięcie "główne" podawane jest na 2 styki plus i minus do sterownika.
Są 3 modele sterowników. Dwa z nich mają czujniki przeciwprzeciążeniowe. To znaczy, że jeżeli szyba dojdzie do końca lub się maksymalnie opuści,a nadal byś trzymał guzik to steorwnik wyłączy napięcie na silnik.
Jest jeszcze jedna sprawa! Jeżeli do silników nie dochodzi prąd, a sterownik prawidłowo działą, to w momencie przyciśnięcia guzika przekaźniki pstrykną, jednak za około 2-3 sekundy wyłączą się.
W Twoim przypadku możliwe, że gdzieś "zginął" prąd do silników, stąd sterownik cyka, ale nic się nie dzieje. Nie pamiętam czy jest oddzielny bezpiecznik na silniki czy tylko jest na cały układ (25A jeżeli dobrze pamiętam).
Wspomniałeś, że przygasają Ci światełka. Tylko w ciekawy sposób, bo jak chcesz ruszyć szybą to się podjaśniają, a gdy jest w spoczynku to przygasają. Raczej do silników nie dochodzi prąd, bo efekt powinień być odwrotny. Raczej coś z instalacją. Musisz wyjąć sterownik i obadać wszystkie jego styki. Możesz go rozebrać (dosyć łatwo się to robi) i zobaczyć na ścieżki. Czasami może coś zaśniedzieć.
Sprawdz też przekaźniki w puszcze bezpieczników, przekaźnik taki duży po lewej stronie w połowie puszki, dłuższym bokiem skierowany w dół odpowiada za puszczanie prądu do sterownika w przypadku gdy zapłon jest włączony oraz, gdy drzwi są otwarte. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 15-11-2007, 13:45
|
|
|
no więc, właśnie przejrzałemcałą puszkę bezpieczników i pomimo wyjęcia wszytskich przekazników dalej mi coś cyka... Wyjałem więc bezpiecznik od el. szyb i teraz nie dochodzi prąd do silniczków i tyle, przynajmniej nie spali mi się silnik.
Prąd dochodzi do silnika el.szyb u pasażera, tylko musiał mi się zblokować albo przycisk podnoszenia szyb i jest cały czas w stanie zwartym i załącza przekaźnik, w co wątpię, albo - na 90% - zblokował mi się przekażnik podnoszenia szyby. Czemu tak myślę?
Ano, po stronie kierowcy jak naciskam przycisk słychać tykanie przekaźnika zarówno przy podnoszeniu jak i opuszczaniu szyby, równocześnie na zapłonie przygasają kontrolki - normalka, w końcu w mrozie silnik bierze sporo prądu:) na wyjętym bezpieczniku od szyb wyraźnie słychać podwójne tyknięcie o różnym dźwięku - działają oba przekaźniki.
Po stronie pasażera sterując od kierowcy i od pasażera po naciśnięciu przycisku zamykania nic się nie dzieje, nic nie tyka z bezpiecznikem i bez niego. Po naciśnięciu otwierania tyka przekaźnik (jak nie ma bezpiecznika) i stuka w drzwiach silnik ktory przestaje dostawać napięcie (jak jest bezpiecznik).
Tak więc diagnoza jasna-zwarty przekaźnik. Tylko nie mogę zlokalizowac sterowania szybami. Mam obok skrzynki bezpieczników, bliżej błotnika, taką plastikową czarną skrzynkę przykręcona chyba na 2 śrubki. Czy to jest to, czy gdzie tego szukać. Szyby były zamontowane seryjnie.
** Dodano: 15-11-2007, 13:46 **
Tak samo jak seryjny centralny mam.. |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 15-11-2007, 18:49
|
|
|
dcfan napisał/a: | Czy to jest to, czy gdzie tego szukać |
To jest ta puszka. Poszukaj postów na temat tego steorwnika to napewno w którymś znajdziesz zdjęcie jego. |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 15-11-2007, 18:51
|
|
|
No to jak wiem co to za pucha to tylko ją wymontować jakoś, reszta to pikuś. Zajmuję się elektroniką więc dalej nie będzie problemem już.
Wymienię po prostu przekaźnik i tyle, po 15 latach miał prawo wysiąść:) |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 15-11-2007, 19:01
|
|
|
dcfan, zwarte przyciski też mogą powodować "blokadę" innych. Jak będziesz wypinał sterownik to wypnij przyciski prawej strony (styk z 4 kabelkami jak dobrze pamiętam). Zobacz, czy chodzi tylko na przyciskach od strony kierowcy.
Acha i reszte kabli zostaw podłączone, bo na drugim złączu nie tym od przyciskow od strony kierowcy, dochodzą "impulsy" wzbudzające. Więc jak wypniesz to nawet jak układ będzie dostawał prąd to nic się nie będzie działo. |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 15-11-2007, 19:07
|
|
|
Poczytałem sobie o tych sterownikach i mam zonka małego
Piszecie, że są one białe albo jakieś dwukolorowe... a ja mam czarny i od spodu nie widzę żadnych wtyczek... |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 15-11-2007, 23:40
|
|
|
Są 3 rodzaje
Czarne, pomarańczowe i białe.
Różnią się "zdolnościami".
Czarne o ile się nie mylę, są najzwyklejsze sterowniki, bez czujników przeciwprzeciążeniowych.
Pomarańczowe już to mają.
Białe mają dodatkowo autodomykanie szyby kierowcy.
We wszystkich są identyczne złącza, więc jak by ktoś chciał zmienić na taki z autodomykaniem to wystarczy tylko podmienić.
Masz aparat? Wyjmij i zrób fotkę!
Wycięte z innych postów. Na przyszłość poszukaj jeszcze w tematach, bo dużo było o tym na forum. |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 16-11-2007, 11:57
|
|
|
dcfan napisał/a: | to tylko ją wymontować jakoś, | Poprostu odkrec te dwie srubki (nakretki) i powinna sama zejsc. |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 17-11-2007, 14:39
|
|
|
dobra, sterownik wyjęty, czarny jak smoła.
Sprawdzone, przekaźniki sprawne (podłączone tylko zasilanie i zasilanie silników) szyby chodza po ręcznym dociśnięciu przekaźnika.
Po podłączeniu samych przycisków od kierowcy i pasażera nic, po podłączeniu środkowej wtyczki zwiera się przekaźnik od zamykania szyby pasażera.
Mógłbym prosić o wrzucenie przez kogoś, kto ma download jeszcze, schematu szyb elektrycznych? Muszę dojść co wadzi, podejrzewam zatkany jakiś z tranzystorów na płytce ale bez schematu nic nie dojdę...
** Dodano: 17-11-2007, 15:30 **
Posprawdzane dalej
Na środkowej kostce mamy wejścia z czujnika drzwiowego i zapłonu, dwa kolorowe kabelki. Do tego trzy czarne wychodzi na to, że masy.
Potrzebuję jednak schematu żeby wszystko sobie obejrzeć dokładnie i naprawić sterownik, stąd wielka prośba do dobrych ludzi o zapodanie schematu lub dostęp do downloadu... bo jakoś nie mam
** Dodano: 17-11-2007, 18:11 **
Sterownik chwilowo zrobiony, szybki działają, ale to metoda rzeźników, czyli podawanie napięcia na zasilanie przekaźników...
Czekam na dobrą duszyczkę zapodającą schemacik... |
|
|
|
|
egon
|
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 18-11-2007, 23:16
|
|
|
dziękować |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 19-11-2007, 14:01
|
|
|
Jestes my tu poto aby sobie pomagac Ciesze sie ze mogłem pomóc |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 19-11-2007, 20:29
|
|
|
No i sterownik naprawiony, śmiga że hoho! Powód: zwarta dioda steruąca bramką trnazysora BC327, wymieniona na sprawną i wsio śmiga:) Zaraz załączę fotki. |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 20-11-2007, 07:27
|
|
|
I wszystko pozatym ok, tak? A widać było jakąś "śniedź" koło tego tranzystora, czy poprostu sam z siebie odmówił posłuszeństwa?
Widzę, z elektroniką masz doczynienia |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 21-11-2007, 16:27
|
|
|
poweim ci tak: na płyce utlenione ścieżki, poprawiłem kabelkami,. kupa śniedzi na stykach i kurzu pomieszanego z jakimś syfem śmierdzacym.
umylem to w izopropanolu w myjce ultradzwiekowej i jest niezle.
** Dodano: 25-11-2007, 01:14 **
Obiecane zdjęcia, zaznaczona dioda usmażona... Niechaj służy potomnym.
|
|
|
|
|
Gucio
Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 08 Lis 2007 Posty: 193 Skąd: Rybnik
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-01-2008, 13:42
|
|
|
Ja mam inny problem , gdy wsiadałem opuściłem sobie lekko szybkę od kierowcy i przejechałem moze 5 km - zamknołem okienko.Potem gdy chciałem placić za paliwko na stacji przed okienko nie mogłem jej juz opuscić naciskam i nic . Z tego co teraz zaobserwowałem i poczytałem na forum to cyka mi 2 razy jak nacisne czyli przyciskając CYK i po 2 sek CYK , oglądałem juz całą tą puszkę od sterowania ,ale wygląda jak nówka ,ruszałem kabelkami i nic .Przypominam ze szyba od pasażera chodzi normalnie ..... Czy to silniczek bo nie sprawdziłem jeszcze nie mam jak czy są jakies bezpieczniki ??
Poprostu słysze ze w przełączniku cyka , ale tak jak by nie dawał prądu na silniczek....
dziś Tipoczek dostaje
tu obrazek
obrazek 2 |
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 04-02-2008, 00:21
|
|
|
Wyjmij, rozkręć. Sprawdź diody multimetrem ustawionym na szukanie zwarcia. Diody to te niebieskie z czarnym paskiem. Jak na jakiejś będzie zwarcie to wymień ją, tylko pamiętaj z której strony był pasek czarny, bo inaczej pójdzie dym z instalacji. Jeśli nie znajdziesz to sprawdź jeszcze tranzystory jedna sonda na nóżkę środkową druga na jedną z bocznych jak będzie na którymś zwarcie to do wymiany. Rób to w tej kolejności, bo dioda zabezpiecza tranzystor, więc spalona dioda będzie blokować bazę tranzystora.
Profilaktycznie zobacz czy ruszają się te blaszki w przekaźnikach.
** Dodano: 04-02-2008, 00:25 **
Wróć
Masz ten lepszy sterownik... zrób dobre zdjęcia elektroniki od góry postaram sie ci pomóc. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|