Mania niewłączania migaczy |
Autor |
Wiadomość |
dzejbi
Wiek: 44 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 310 Skąd: Łódź, Warszawa
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-10-2005, 20:23 Mania niewłączania migaczy
|
|
|
Postanowiłem podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami, bo to może ja się czepiam, ale czy i Wy często w Swoich miastach zauważacie kierowców, który nie wiedzą gdzie w ich autach znajduje się włącznik migaczy?
Ja widzę ich coraz częściej i coraz bardziej mnie to wkurza. Najgorsze, że nie można chyba jednoznacznie określić typu człowieka, który tak robi.
Widziałem już dresiarzy w podrasowanych VW czy BMKach, facetów w kapeluszach w Maluchu, panie w kwiecie wieku w wysłuzonych Skodach czy Oplach itd.
Pewnie każdy z nich ma jakiś swój powód niewłączania tych pomarańczowych światełek, ale, o zgrozo, ostatnio usłyszałem jak ktoś (nazwisko znane autorowi ) jako przyczyne niewłączania migacza na bocznych drogach albo przy zmianie pasa tłumaczy oszczędzanie na żarówkach (bo przecież tam i tak mało aut jeździ).
Czy ci ludzie są normalni????
Fakt, że ponoć różnie uczą w szkołach jazdy (niestety zwłaszcza w tych poza miastem), co źle o nich świadczy.
Uczą np, że:
- jak droga z pierwszeństwem skręca a my nią jedziemy to nie trzeba włączać migacza (a co za tym idzie jak chcemy z niej zjechać jadąc prosto to już musimy). Paranoja!
- jak stoimy na pasie przeznaczonym tylko do skrętu to nie musimy sygnalizować manewru migaczem. Kolejny debilizm
- jak poruszamy się skrzyżowaniem z ruchem okrężnym to musimy mieć włączony lewy kierunkowskaz. To już bzdura do kwadratu.
i wiele innych śmiesznych teorii.
Na początku nie chciało mi się wierzyć, że ktoś, kto ma pozwolenie na prowadzenie autoszkoły, uczy takich bredni, ale jak przyjrzałem się ile osób właśnie tak jeździ to chyba już w zacząłem w to wierzyć.
A jakie sa Wasze spostrzeżenia na temat oszczędności pomarańczowych żarówek? |
_________________ ZAMÓW KOSZULKĘ LUB KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ Z LOGO TTT
www.koszulki-klubowe.prv.pl
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-10-2005, 20:32
|
|
|
Hmm to ja dozruce tyle ze ci co ich nie wlaczaja to jest cih troche a druga m,asa to tacy u ktorych migacze nie dzialaja albo sa widoczne tylko w nocy a w dzien to mzona z lornetka ich wygladac tutaj kochanym przykaldem sa wlasnie maluszki starej daty w ktorych migacze swieca chocby niemogly i dopiero po zmroku cos widac :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 20-10-2005, 20:33
|
|
|
Heh to ja musze wpsomniec, ze wlasnie kiedys przez pewnego pana ktory nie wlaczyl kierunku zjezdzajac do stacji CPNu mialem lekki "kontakt"...
Coz, byla moja wina, bo nie zachowalem odpowiednie odleglosci, ale fakt faktem ze pan z VW nie wlaczyl kierunku. A jak by to zrobil ja bym uszedl w "calosci". |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-10-2005, 20:59
|
|
|
Prawko w sumie mam od paru lat i jeszcze pamiętam nauki:
Cytat: |
- jak droga z pierwszeństwem skręca a my nią jedziemy to nie trzeba włączać migacza (a co za tym idzie jak chcemy z niej zjechać jadąc prosto to już musimy) | -dokladnie to samo mi wpajano
Cytat: | - jak stoimy na pasie przeznaczonym tylko do skrętu to nie musimy sygnalizować manewru migaczem | - mój pan od nauki jazdy potwierdzi te słowa
Cytat: | - jak poruszamy się skrzyżowaniem z ruchem okrężnym to musimy mieć włączony lewy kierunkowskaz | - dopóki nie zmienilam szkoły jazdy też tak jeździlam - ba! nawet w TV jeden z mądrych znawców motoryzacji i ruchu drogowego powiedziala, że tak powinno być-a u mnie to policja nawet tak jeździ ;o)))
mnie jeszcze uczono że skeca się na półsprzęgle bo wtedy ładniej autko w zakręt wchodzi |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:12
|
|
|
madzia napisał/a: | Prawko w sumie mam od paru lat i jeszcze pamiętam nauki:
Cytat: |
- jak droga z pierwszeństwem skręca a my nią jedziemy to nie trzeba włączać migacza (a co za tym idzie jak chcemy z niej zjechać jadąc prosto to już musimy) | -dokladnie to samo mi wpajano |
No nieźle!
madzia napisał/a: |
Cytat: | - jak stoimy na pasie przeznaczonym tylko do skrętu to nie musimy sygnalizować manewru migaczem |
- mój pan od nauki jazdy potwierdzi te słowa |
Daj namiary na tego pana, odezwiemy sie do niego i pokażemy Kodeks Ruchu Drogowego;)
Cytat: | - jak poruszamy się skrzyżowaniem z ruchem okrężnym to musimy mieć włączony lewy kierunkowskaz | - dopóki nie zmienilam szkoły jazdy też tak jeździlam - ba! nawet w TV jeden z mądrych znawców motoryzacji i ruchu drogowego powiedziala, że tak powinno być-a u mnie to policja nawet tak jeździ ;o))) |
Policja może wszystko!
mnie jeszcze uczono że skeca się na półsprzęgle bo wtedy ładniej autko w zakręt wchodzi |
Rewelacja, jeszcze należy otworzyć drzwi to bardziej skręci, w końcu większy opór z jednej strony! |
|
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:18
|
|
|
dzejbi, nie śmiej się bo poważnie tak było, na szczęście zmienilam szkołę a tam najpierw załamano ręce a potem ślicznie nauczono mnie co i jak
Cytat: | Daj namiary na tego pana, |
ten pan to były i zasłużony policjant co na ich wczesnej emeryturze dorabiał sobie uczac jeździć - najlepsza szkoła w moim miasteczku (i najwięcej brali w łapę za zdanie egzaminu) |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:22
|
|
|
Może i policjant (albo głównie milicjant), ale to nie oznacza, że musi się znać na ruchu drogowym. Mógł zamiast pracowć w drogówce, to pałować jakichś strajkujących |
|
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:24
|
|
|
dzejbi, oczywiście że masz rację - milicjant dochodzeniówka i te sprawy |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:26
|
|
|
...no dobrze, to kto zna jeszcze jakieś kontrowersyjne nauki panów a autoszkół? |
|
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:27
|
|
|
ja, ale jest to bardzo kontrowersyjne i nie wiem czy się przyznac |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:28
|
|
|
madzia napisał/a: | ja, ale jest to bardzo kontrowersyjne i nie wiem czy się przyznac |
dawaj!! |
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:33
|
|
|
hehe, kogos podkabluje tutaj... Apacz rzadko kiedy wlaczy kierunek, szczegolnie przy zmianie z pasa na pas... (ja to glosno powiedzialem ??)
...ale swoja droga bardzo dobrze sie ogarnia w Warszawie, a znam wiele przypadkow osob spod Wawki i malo jest wsrod nich tych ktorzy sobie dobrze radza po miejskich dziurawych drogach.
ja sie na takich drogach wychowalem, a raczej wychowuje i kierunkowskaz to niejako nawyk, jednak tez czasem zdarza mi sie zapomniec, ale predzej na nietypowych skrzyzowaniach lub na drodze po ktorej jade pierwszy raz. Jednak z autopsji najbardziej mi przeszkadza gdy ktos nie wlacza kierunkow jadac wolno, zajezdzajac itd, wtedy wlasciwie zagraza to bezpieczenstwu. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:36
|
|
|
dzejbi, pan milicjant wziął ode mnie 700,- za zdanie egzaminu;wręczajac mu je uslyszalam ze gdybym kiedykolwiek chciała cos z tym zrobić to muszę pamietac że ma on duże znajomości koneksje i ze to prędzej on mnie "udupi" niż ja jego co zapewne byloby prawdą; kase dalam, egzaminu nie zdałam a pan milicjant kasę zainkasowal i przestał się interesować moją sprawą;szkołę zmieniłam i egzamin zdałam od razu mądrzejsza o kolejną nauczkę i lżejsza o 700,-
ale tu mialo być o migaczach, które włączam "nawet" przy zjeździe z ronda o czym nagminnie zapominają inni kierowcy |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:41
|
|
|
madzia napisał/a: | dzejbi, pan milicjant wziął ode mnie 700,- za zdanie egzaminu;wręczajac mu je uslyszalam ze gdybym kiedykolwiek chciała cos z tym zrobić to muszę pamietac że ma on duże znajomości koneksje i ze to prędzej on mnie "udupi" niż ja jego co zapewne byloby prawdą; kase dalam, egzaminu nie zdałam a pan milicjant kasę zainkasowal i przestał się interesować moją sprawą;szkołę zmieniłam i egzamin zdałam od razu mądrzejsza o kolejną nauczkę i lżejsza o 700,- |
Mnie zatkało!
ale tu mialo być o migaczach, które włączam "nawet" przy zjeździe z ronda o czym nagminnie zapominają inni kierowcy |
Fakt, znam nawet kilku z Klubu W każdym razie ja także zawsze włączam. |
|
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:42
|
|
|
dzejbi,
moja głupota i naiwność? czy bezczelnośc pana? jeśli to pierwsze to się zgodzę że każdego zatyka jak to słyszy - młoda byłam i głupia |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:42
|
|
|
o w morde...
No to przebilas chyba wszystkie migacze
oj nieladnie madzia nieladnie :-)
No ale w malych miescinach tak jest |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:52
|
|
|
madzia napisał/a: | moja głupota i naiwność? czy bezczelnośc pana? jeśli to pierwsze to się zgodzę że każdego zatyka jak to słyszy - młoda byłam i głupia |
Ogólnie ta sytuacja mnie zatkała
A ja zawsze powtarzałem, że nie opłaca się smarować, bo w tym przypadku kto smaruje ten niejedzie! |
|
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:55
|
|
|
Cytat: | kto smaruje ten niejedzie! | i podpisuję się pod tym obiema rękami...szkoda że dopiero teraz
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:57
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | Apacz rzadko kiedy wlaczy kierunek, szczegolnie przy zmianie z pasa na pas... (ja to glosno powiedzialem ) |
Hehe, ciekawe co Apacz na to Uważaj bo sie czyms zrekompensuje o Tobie |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-10-2005, 22:07
|
|
|
czasem trzeba sie podroczyc i sobie powytykac
inaczej powialoby z deka nuda |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 21-10-2005, 08:43
|
|
|
Co do migaczy to powiem wam że rzeczywiscie przy zjeździe z rodna mało ludzi włacza.
Ale za to "geniusze" włączają przy wjeździe na rondo !!!!!!
A generalnie z tego co ja doswiadczyłem to najgorzej z migaczami i w ogóle z jazdą mają sie koło Poznania.
Z tym że mówię tylko o zachodniej Polsce bo do Wschodniej baaaaardzo żadko jeżdżę |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 21-10-2005, 08:47
|
|
|
Hmmm moimi lidermai jelsi chodiz o styl jazdy sa Poznaniacy bezapelacyjnie pierwsze miejsce dalej wroclawiacy i chyba krakusy |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 21-10-2005, 08:53
|
|
|
Poznan rządzi Poznaniacy jezdza naprawde agresywnie i wlaczanie kierunkow u nich jest z deka zatracone. Chociaz czesto tez widzialem jak z Wawy wpadaly auta i tez "szum" robiły. |
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 21-10-2005, 08:54
|
|
|
a ja stawiam na I miejscu mimo wszystko Wrocław i jego kierowców-to co tam się czasami dzieje to dla mnie horror normalnie |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 21-10-2005, 08:56
|
|
|
Rondo to dobre skrzyzowanie, jednakze duzo osob ma nikle pojecie jak po nim prawidlowo sie poruszac, nie wspominajac juz o tym ze osoba jezdzaca po wewnetrznej gdy zjezdza z swojego pasa na prawa strone (np. chce zjechac z ronda) musi ustapic pierwszenstwa osobie znajdujacej sie po jego zewnetrznej stronie (czyli jego prawej).
Widzialem juz kilka sytuacji gdzie osoby z srodkowego "ciely" rondo. |
|
|
|
|
|