Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mania niewłączania migaczy
Autor Wiadomość
myszaty3 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-10-2005, 08:57   

W miasteczku Poznaniem zwanym, również często można spotkać (tfu.. co ja piszę.. często?? przecież to jest nagminne!!!!) kierowców, którzy nie za bardzo wiedzą do czego służą kierunkowskazy. Wielu również nie wie kiedy należy je stosować. Przykładem mogą być posiadacze różnych pojazdów, którzy sądzą, że "migacz" służy do informowania innych użytkowników drogi o tym, że SIĘ WŁAŚNIE WYKONUJE MANEWR SKRĘTU... po prostu uwielbiam sytuacje gdy autko kulające się przede mną na lewym pasie, oznakowanym do jazdy na wprost i skrętu w lewo wskakuje na środek skrzyżowania (bez kierunkowskazu oczywiście), gwałtownie hamuje i dopiero po zatrzymaniu przypomina mu sie, że musi innych poinformować o zamiarach....
Adrenalinka już mi w ten sposób parę razy wzrosła, a raz (o zgrozo) leciutko pocałowałem zderzak lanosa..... na szczęście obyło się bez strat zarówno własnych jak i cudzych... ale nerwy były.... Pisze o tym, bo pisaliście wszyscy w jakich sytuacjach używa sie kierunkowskazu (rondo, zmiana pasa itp.) ale nie padło stwierdzenie, że kierunkowskaz ma sygnalizować ZAMIAR WYKONANIA MANEWRU a nie JEGO WYKONYWANIE - czyli włączenie kierunku w momencie gdy już kręcisz kółkiem...
Takie zachowania również (podobnie jak nieużytkowanie "migaczy") powoduje zagrożenie na drodze. Zwłaszcza w ruchu miejskim, gdzie jeden trzyma się drugiego na odległość paru metrów i co za tym idzie ma niewiele czasu na wykonanie manewru w razie czego...
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-10-2005, 09:01   

myszaty3 napisał/a:
gdzie jeden trzyma się drugiego na odległość paru metrów i co za tym idzie ma niewiele czasu na wykonanie manewru w razie czego...

To juz chyba typowo polska domena! Az mnie krew zalewa jak nieraz jade na trasie a jakis debil siedzi centymetry na moim zderzaku. Albo jest duzy ruch, zaczyna wyprzedazc i nagle sie okazuje ze z drugiej strony cos jedzie to na chama sie taki deliwent pakuje miedzy mna a pojazd poprzedzajacy.

A co do siedzenia na tylku to jak by mi nie zalezalo na aucie to juz pare razy bym ostrzej przychamowal takim deliwkentom.... :evil:

dzejbi 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-10-2005, 09:04   

To co pisze Myszaty to święta prawda. U mnie w Łodzi jest to samo.

Co do wcześniejszych wypowiedzi to myślę, że nie ma co generalizować. W każdym mieście zdarzają się osoby, które jeżdżą jak chcą ale także w każdym można zaobserwować ludzi jeżdżących prawidłowo.

myszaty3 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-10-2005, 10:05   

dzejbi, nikt tu chyba nie generalizuje - zgoda wszędzie znajdziesz zarówno "złych" jak i "dobrych", ale to chyba normalne, że takie "kwiatki" łatwiej zapadaja w pamięć - co za tym idzie częściej możemy podać przykłady niewłaściwego zachowania na drodze niż tego poprawnego. Bo jak ktoś przed Tobą jedzie ok, to po paru chwilach wiesz że nie powinien Cię zaskoczyć jakimś nieprzewidzianym manewrem (oczywiście bez zbytniego zaufania), ale jak ktoś przez trzy skrzyżowania z rzędu tańczy jakąś dziwną polkę galopkę czy cuś to Twoja uwaga jest w dużym stopniu skupiona właśnie na nim - bo przecież w każdej chwili taki .... może zrobić coś co zagrozi Tobie lub innym. Dlatego warto o tym pisać
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-10-2005, 16:48   

No niestety u nas w regionie "zla renoma" ciesza sie kierowcy z Lodzi - Dzejbi bez urazy ;)
Sam tego doswiadczylem bo w pewnym okresie czasu jezdzilem troche po kraju i z takimi zlosliwymi dziadami jak lodziacy rzadko sie spotkalem.
Jedzilem do Wa-wy i byc moze mialem szczescie ale tam nie przydarzylo mi sie zebym wrzucajac kierunek musial uwazac na kolesia na bocznym pasie, ktory widzac to przyspiesza zeby mnie nie wpuscic.

W Lodzi spotykam sie z tym wielokrotnie.
Najgorsze wsrod lodzkich kierowcow (Dzejbi nie generalizuje oczywiscie ;) ) jest to, ze widzac obca rejestracje czuja sie panami drogi i nawet nie majac racji trabia na kierowce.

Juz raz mialbym starcie z takim inteligentem, :evil: ktory zaczal trabic bo stanalem na prawym pasie, ktorym mozna bylo jechac na wprost lub w prawo.
"Pan szosy" oczywiscie trabil zebym przejechal przechodniow i ustapil mu miejsca.
Tak sie wq...em, ze wysiadlem z samochodu i chcialem mu "wytlumaczyc" zaistniala sytuacje ale koles (lalus a'la Kenio) jak to zobaczyl to przejechal po pasie zieleni i po chodniku i spierniczyl :lol:

Normalnie zalamka :x

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu