|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Deklaracja |
Autor |
Wiadomość |
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 13-10-2005, 19:23 Deklaracja
|
|
|
Czy posiadacie deklaracje przekazania narzadow do przeszczepu w razie smierci i odlaczenia od respiratora wrazie smierci mozgu. Choc nie wiem czy to drugie w Polsce bedzie respektowane. Dzis napisalam sobie i wsadzilam do dokumenow. Jasnosc w niektorych sprawach jest niezbedna. |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-10-2005, 19:34
|
|
|
Co do pierwszego Zuzanno to domyslnie kazdy jest dawca, jedynie w przypadku gdy rodzina zaprotestuje, lekarze ze wzgledow etycznych nie pobieraja tych narzadow.
W sumie nie rozumiem takich osob bo po cholere mi po smierci jakis narzad. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-10-2005, 20:52
|
|
|
Właśnie, nie trzeba nosić takich deklaracji, bo potencjalnie każdy jest dawcą. I chyba mimo, że będziesz miala taką deklarację a rodzina nie zgodzi się na pobranie narządów to lekarze nic nie będa mogli zrobić. Chyba, że się mylę.
Odłączenie od respiratora w czasie śmierci mózgu chyba rzeczywiście nie jest u nas respektowane, tak jak i prosba o zaniechanie reanimacji.
Ale czy tak jest na pewno, tego nie wiem. |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-10-2005, 21:59
|
|
|
No nie ale tematami zarzucacie :/
U nas jest wszystko na opak wiec i w tym przypadku mzoe byc roznie :/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 14-10-2005, 00:59
|
|
|
e tam deklaracja..... co Ci to da...
o wiele wazniejszy jest... "TESTAMENT W SCHOWKU" |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 14-10-2005, 06:06
|
|
|
Emf napisał/a: |
W sumie nie rozumiem takich osob bo po cholere mi po smierci jakis narzad. |
Emf musisz troszke inaczej na to spojrzeć.
Choć tez jestem za oddawaniem narządów to pomyśl jak komuś ginie w wypadku matka. SZOK totalny
A podchodzi lekarz i mówi "wyprujemy w ciele dziure na pół metra i wyciągniemy jej serce i wątrobe a do tego jeszcze nerki, w końcu jej to się juz nie przyda"
A zawsze sie to dzieje w ciągu iluśtam godzin po śmierci. Jak sie kogoś spytasz kilka dni później na trzeźwo to pewnie by sie zgodził.A tak wiele osób protestuje bo to jeszcze szok a do tego to np:matka.
Także jestem ZA, ale rozumim tych którzy odmawiaja. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-10-2005, 07:07
|
|
|
nie każdy może być dawcą ... jeśli ktoś chorował kiedyś tam np na żółtaczkę to nie może nawet oddać krwi... nie wiem tylko czy podczas pobierania organów bierze się to pod uwagę bo wtedy liczy się czas .... |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 14-10-2005, 08:07
|
|
|
Posiadajac taka deklaracje lekarz nie musi sie juz pytac rodziny o zgode i wlasnie o to chodzi zeby dac lekarzowi jasna sytacje co do twojej woli.
Jesli chodzi o choroby przebyte to chyba robia Ci badania nim pobiora czy jest to zdrowy organ czy nie. |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 14-10-2005, 19:42
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | Posiadajac taka deklaracje lekarz nie musi sie juz pytac rodziny o zgode i wlasnie o to chodzi zeby dac lekarzowi jasna sytacje co do twojej woli. |
Zuzanno, lekarz rowniez bez tej deklaracji NIE MUSI sie pytac rodziny.
Jesli lekarz by sie uparl, to nawet przy protescie rodziny mogliby oni jedynie polaskotac sie po nosie bo jesli nie wyraziles(as) za zycia sprzeciwu to jestes DOMYSLNYM DAWCA i rodzina ma g..o do gadania.
Lekarze, tak jak napisalem, TYLKO ze wzgledow ETYCZNYCH nie pobieraja wtedy narzadow bo nie chcsa sie "szarpac" z bliskim dawcy. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 16-10-2005, 23:23
|
|
|
ale tematyka..... jakoś takoś nieprzyjemna, choć wiadomo o co chodzi.....
ale aż brrrr nieprzyjemnie myśleć o ew wycinaniu..... wygodniej pozostawić to jako 'dmoyślne przyzwolenie' bez deklaracji, ale rzeczywiście, jak wtedy, czy domyślnie mogą czy nie..... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|