Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja deski z 1.9TD - dwa problemy
Autor Wiadomość
Tip_top 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-02-2007, 18:39   Instalacja deski z 1.9TD - dwa problemy

Witam!
Dzisiaj kupiłem deskę od 1.9TD :D :D :D :D
wszystkie kontrolki działają, musiałem przerabiać tylko wtyk od temperatury, bo w zwykłym liczniku jest mniejsza kostka - musiałem podpinać dwa kabelki pod inną wtyczkę (takową dostałem z licznikiem)poza tym musiałem przedłużać kabelki do wtyczek, bo podpięcie niektórych było po prostu niemożliwe - to takie wskazówki dla przerabiających... poza tym, dwa problemy:
1. Obrotomierz - pod który pin podpiąć kabelek i skąd wziąć sygał - skąd brany jest sygnał w 1.9TD... w niektórych postach czytałem, że można pobrać sygnał z alternatora z wyjścia "W" - czy tak jest właśnie w 1.9TD ? Czy potrzebne jest zakupienie jakiegoś czujnika?
2. Jak "zaczarować" wskaźnik ciśnienia oleju, żeby zadziałał? Gdzie takowy zainstalować i gdzie podprowadzić (pod który pin w desce) kabelek?

Najbardziej zależy mi na obrotomierzu, bo to przez wzgląd na ten element postanowiłem kupić tą dechę... Właściwie po ścieżkach mogłbym dojść który pin na desce to obrotomierz, ale pytam dla potwierdzenia. No i skąd wziąć sygnał :/ ?
Dodam, że szukałem i czytałem na ten temat, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.

Pozdrawiam.

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 06-02-2007, 19:45   

Jeszcze niedawno był o tym temat z czego wynikło, że obrotek sie podłacza do czujnika w skrzyni ale w 1,7 go nie ma i nawet nie ma otworu na takowy czujnik.
Co do czujnika cisnienia oleju to kup trojnik, i wkręć go tam gdzie jest czujnik niskiego ciśnienia oleju ten od kontrolki. Sam czujnik to najlepiej od 1,9 kupic, a do ile masz zegar wyskalowany? bo ja np też mam deskę z takim zegarem ale nigdzie nie moge dostać czujnika, bo zegar jest do 6 Bar a czujniki sa albo 5 albo 8 bar i lipa bo po co mi oszukujacy wskaźnik...

Tip_top 

Wysłany: 07-02-2007, 08:16   

Co do czujnika to mam wyskalowany do 6bar a skoro piszesz, że są do 5 lub 8 to zaopatrzę się w taki do 5 i wystarczy mi, ponieważ wydaje mi się, że z tą skalą to jak z prędkościomierzem... mam 240 na liczniku a samochód nie jedzie więcej jak 160 :D

A co do czujnika, to ile kosztuje sam czujnik? bo już mam pomysł gdzie go dać 8)

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-02-2007, 14:16   

no tak, ale np rzeczywiste cisnienie będzie 1,5 bara a wskaźnik pokaże 2 bary bo czujnik szybciej zmniejszy opór i bedzie oszukiwać :)
ja tam wole porządnie albo wcale ;)

Tip_top 

Wysłany: 07-02-2007, 17:26   

Mikuś zrobisz jak będziesz uważał, mnie tam ten czujnik na razie nie jest potrzebny...

Interesuje mnie jeszcze, w które miejsce mam wpiąć kabel sygnałowy obrotomierza?? oczywiście chodzi mi o deskę rozdzielczą...

Mam już koncept jak zamontować czujnik na kole pasowym... jak będę miał wszystkie informacje, to zabiorę się za robotę...

Pozdrówka...

krzycho00 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-09-2007, 21:18   

witam mam pytanko
w moim przyszłym nabytku (tipo 1.9 td) jest deska analog której opisu nie ma w książce(kontrolki na środku okragłe) .gdzie mogę znaleźć jej opis ??
     assistance   Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 02-10-2007, 19:26   

Wujo mój ma ksiazke z opisem piktogramów niestety po włosku ale po symbolu idzie skumać co do czego, jak nie zapomne to pstrykne foto i wrzuce.

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu