|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dźiwne odgłosy i zachowania śilnika |
Autor |
Wiadomość |
batonpl
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 25-01-2010, 01:31 Dźiwne odgłosy i zachowania śilnika
|
|
|
Witam wszystkich na forum. Chciałbym wszystkich zapoznac z moją historią i ewentualnie dowiedziec się jaka może byc przyczyna??? Pewnego dnia wziełem się za mojego tipolca. Wymieniłem uszczelke pod miską olejową, później filtr i olej. Po odpaleniu kontrolka (zegar od ciśnienia oleju) praktycznie wogule się nie podniusł, pomyślałem więc że poprostu kontrolkę H.. strzelił. przejechałem 5 km i było dobrze. Na drógi dzień odpaliłem samochód i odrazu przestało mi działac wspomaganie pedału hamulca. Pompa vaku wogóle nie dawała podciśnienia.. ale wyruszyłem w droge, tyle że ostrożniej, po jakiś 10 km w samochodźie śmierdziało spalonym olejem i coś skrzeczało w okolicy wałku rozrządu Może zna ktoś jakieś wytłumaczenie na owe zajście i jaakąś podpowiedź...:( |
_________________ TiPo 1.9 td zawsze razem;) |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 25-01-2010, 22:23
|
|
|
batonpl, wygląda na to że zajeździłeś silnik przez brak smarowania.Pompa vacum też musi być zalana olejem do poprawnej pracy,więc chyba masz problem.
Poczekaj na wypowiedź inny userów,bo mogę się mylić. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 25-01-2010, 22:28
|
|
|
Nie ruszałeś nic przy zaworze ciśnienia oleju? Nie zapchał się smok pompy oleju? To faktycznie wygląda na brak oleju w silniku. |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 25-01-2010, 22:52
|
|
|
Dziwi mnie tylko jedno, skoro przed wymianą wskaźnik działał to odrazu po wymianie się popsuł? to mi pachnie na zatarty wałek rozrządu, sprawdź jak wygląda. Ciekawe jak tam dół silnika... |
_________________ "mu dać dwie metalowe kulki w pomieszczeniu 2x2m to jedną by zepsuł a drugą zgubił." |
|
|
|
|
batonpl
|
Wysłany: 26-01-2010, 20:24
|
|
|
Oleju jest max według bagnetu, pompe vaku zalałem olejem przed odpaleniem, przy zaworze ciśnienia oleju nic nie ruszałem jedyne co wykręcałem to czujnik chyba że to był ten zawór..??
** Dodano: 26-01-2010, 20:25 **
odkręciłem go bo mi wadził przy ściąganiu miski. |
|
|
|
|
rodzynek
|
Wysłany: 26-01-2010, 20:30
|
|
|
Nie wiem jak to jest w tym silniku. Nieco wątpię, ale może nad tym czujnikiem jest sprężyna i "bolec" z otworami - to właśnie zawór. Po wykręceniu czujnika mogły te części wypaść, nie zauważyłeś, poskładałeś i guzik, nie ma ciśnienia oleju. |
|
|
|
|
batonpl
|
Wysłany: 26-01-2010, 23:24
|
|
|
Ciśnienie pokazywało na wskaźniku ale bardzo słabe przed wymianą było w okolicy 4 barów, a po pokazywało około 0,3 bara ale nie spodziewałem się tkiego efektu bardziej stawiałem na zepsuty czujnik że po naruszeniu H.. go strzelił! |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 26-01-2010, 23:44
|
|
|
batonpl napisał/a: | uszczelke pod miską olejową | nie bardzo znam się na dieslach, ale może nowa uszczelka była chu... albo źle złożyłeś przez co nie było ciśnienia oleju - smarowanie znikome - niepotrzebnie jeździłeś wozem jak wskaźnik pokazywał słabe ciśnienie, pewnie silnik już "nie tej świeżości co wcześniej"... |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
rodzynek
|
Wysłany: 27-01-2010, 00:07
|
|
|
Nie potrafię Ci nic innego doradzić, jak tylko żebyś poszukał gdzie jest zawór ciśnienia oleju. Obstawiam, że albo wypadły Ci jego części, albo się zawiesił. Tak czy siak jazda z taką usterką spowoduje uszkodzenie silnika. |
|
|
|
|
batonpl
|
Wysłany: 27-01-2010, 00:21
|
|
|
Pewnie tak a zbierał sie naprawde dobrze vectra 2.0 dti nie dała mu rady... Pewnie je sprzedam jężeli będą większe problemy z naprawą.. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|