|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zapalanie na benzynie - problem z układem zasilania? |
Autor |
Wiadomość |
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-03-2006, 20:58 zapalanie na benzynie - problem z układem zasilania?
|
|
|
Witam,
Otóż mam taki problem - gdy rano (przy niskich temp) zapalam samochód na benzynie (na ssaniu) - zaskakuje od razu, ale pracuje ok 1s. po czym gaśnie. Gdy odczekam kilka sekund i znowu zakręcę, to znów zapala chodzi sekunda, dwie jak należy, potem mu obroty spadają i jeśli w tym czasie go lekko "przygazuję" to zaczyna pracować już normalnie.
Gdzie może być tego przyczyna? Moje typy:
1) Zalewający się gaźnik
2) Benzyna cofająca się do baku - przy pierwszym zapłonie wypalana jest z gaźnika, a potem jej braknie i musi zostać podpompowana przy drugim odpalaniu
3) Może filtr benzyny, który nigdy nie był wymieniany!?
Co o tym sądzicie?
Dodam, że niedawno planowałem głowicę, wymieniłem kable WN, kopułkę i świece a problem występował jeszcze przed naprawą głowicy. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-03-2006, 21:13
|
|
|
Filtr możesz wymienić,nawet należy wymienić.Może to być wina zaworków w pompce paliwa.Są już nieszczelne i puszczają i wtedy paliwo cofa się do zbiornika a przewody robią się puste. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-03-2006, 19:25
|
|
|
ale gdy zapalasz masz ssanie na max wyciągnięte? bo często robią się jaja w temperkach gaźnikowych (jak i u mnie, jeszcze nie naprawione o końca z benzyną )
w okolicach gaźnika; raz to elektrozaworek od wolnych obrotów który jak szwankuje to masz takie jaja, tylko na max ssaniu wtedy idzie albo jak co chwilkę gazu dodajesz by podrzymać przy życiu
w gaźniku prócz uszczelek rozmaitych są membranki o ile wiem (u siebie muszę pooglądać dopiero) od 'wstrzyku dodatekowej porcji paliwa', taka pompka na podciśnienie i inne g... to też może robić jaja...
sprawdź najpierw zachowanie na max ssaniu - czy wtedy jak zapalisz , może raz cykniesz gazem jeszcze to idzie czy też zdechnie w końcu... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|