Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z drzwiamy
Autor Wiadomość
Arture1 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-02-2006, 20:35   problem z drzwiamy

witam nie wiem czy w dobrym miejscu pisze o tym a otoz mam problem z drzwiami od kierowcy wszystko jest ok zamek dziala itp ale mimo to jak chce zamknac drzwi to musze nimi porzadnie trzasnac i nie zawsze to pomoze musze kilka razy ale no naprawde mocno ok 2dni juz tak mam i denerwuje mnie to jutro mam wolne i zamierzam sie zabrac za to co moze byc z mini nie tak??
pozdro

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-02-2006, 20:52   

Ja wiem co jest, ja wiem..........
...............................................zamek sie popsuł :lol:

Zobacz czy zamek ci sie zatrzaskuje. Powinieneś go móc zamykać nawet palcem. Tą krzywkę przy otwartych drzwiach przekręć w dół. Powinna przeskoczyć i już nie wrócić do góry.
Możesz to posmarować, rozebrać, czyscić ale czasami takie roblemy wymagają wymiany zamka.
Ale najpierw próbuj naprawiać.
     Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-02-2006, 21:22   

albo spróbuj popuścic zamek na srubkach i wysuń go troche na zewnatrz,byc moze sie cofnął do tyłu
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Arture1 

Wysłany: 22-02-2006, 23:36   

zamek jest dobry i napewno sie nie popsul bo palcem wciskam zatrzask i jest ok moze poluzuje go na srubkach tak jak piszesz to dam znac co jest nie tak
pozdro i dzieki

[ Dodano: 24-02-2006, 00:28 ]
niewiecie ile moze kosztowac taki zamek nowy lub uzywany??chodzi o ten co zalapuje tzn zatrzaskuje wiecie o co chodzi :lol:

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-02-2006, 23:59   

Ja kupowalem u Jacacentego używke bodajze za 50zl i jak na razie jestem zadowolny.
Za nowy oryginalny to krzykneli mi cos kolo 170zl w sklepie :/

Spróbuj zamiast trzaskac drzwiami zamknac je dopychajac je do konca. U mnie to zawsze
pomagało. Tez niby zamek byl dobry, wszystko chodzilo jak trzeba a mimo to np drzwi sie
same otwieraly w trakcie jazdy.
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-02-2006, 00:09   

Zamek musisz wymienić albo jeśli masz taka możliwośc wykręć stary i dokładnie go wyczyść w benzynie ekstrakcyjnej.
On jest z reguły tak uswiniony w kurzu i brudzie, że nie dziw że nie działa.

assistance   Moneta

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 28-02-2006, 00:27   

Zgadzam się z Emf-em.Przez jakiśczas dbałem i smarowałem i się doigrałem.Mały mrozik i dolna zapadka nie łapała rygla.Benzyna ekstrakcyjna zrobiła swoje.{bez wyciągania}.

Arture1 

Wysłany: 28-02-2006, 22:35   

jak to zrobiles bez wyciagania zamka?? i czy np podejdzie zamek od tylnych drzwi?? to mam oryginalny centralny

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-03-2006, 18:46   

no ja miałem taki problemy w t4, problemem było to że drzwi opadły. musiałem tylko je poluzować na śrubach ustawić i dokręcić śrobki.

unknown 

Wysłany: 05-03-2006, 22:07   

to że zamek się mógł wyrobić to raz, poczyścić go i posmarować warto, ale to, że drzwi mogą opaść, skrzywić się /też zawiasy/ (ktoś się mocno oparł o otwarte, uwiesił...) to też...

spradź czy równomiernie i równo siadają przy zamykaniu, nawet w rękach w małym zakresie na siłę możesz drzwi nagiąć jak gdzieś ktoś wygiął...

zamek poczyść i posmaruj...

:arrow: a gdy tylko trzaskaniem się domykają dobrze to często jest to przestawienie tego 'ucha' w drzwiach o które łapie zamek.
jak Ci się drziw skrzywiły/opadły/cokolwiek nawet po poprawce jeszcze jest nie tak to poluzuj to ucho, jest tylko na dwóch imbusach i wtedy wolno i dokładnie domknij drzwi i zobacz jak codzą, spróbuj to 'ucho' ustawić inaczej, bo baardzo prawdopodobne , że zamek/zapadka nie wchodzi równiutko na nie tylko odbija gdzieś/trze/obija się i się Ci drzwi lekko nie domkną.

Ja tak miałem 1,5 roku od strony pasażera, ale olewałem (czasu brakło albo wiedzy i chęci, nie szukałem czemu trza mocniej trzaskać), ostatnio poprawiłem w 20 minut i teraz lekko puszczę drzwi i się _domkną_ , miód....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 12-03-2006, 14:48   

ja też miałem problem z "trzaskaniem" w obydwu drzwiach przednich, wyjąłem zamki i na oba zużyłem całą małą puszkę WD 40 i teraz drzwi sie zamykaja na lekkie pchnięcie palcem. Pozdrawiam!
     Moneta

unknown 

Wysłany: 12-03-2006, 17:10   

z tym, że wd40 to czasowe tylko rozwiązanie, a gdy trochę minie to z niego może się zrobić maź po wymieszaniu z pyłem, błotem i syfami z pola...
gdy do zamknięcia drzwiami trzeba porządnie trzasnąć a nie tylko popchnąć to lepiej poszukać przyczyny a nie tylko smarować, bo to jest dobre na chwilę by się nei denerwować...
zazwyczaj to albo zamek sam w sobie albo drzwi skrzywione albo zawiasy, opadły drzwi czy coś i zamek źle wchodzi itp itd... da się to wybadać...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Arture1 

Wysłany: 22-03-2006, 23:13   

wyregulowalem zamek i narazie jest ok tylko znowu cos sie stalo z zamkiem od pasarzera z przodu da sie go jedynie otworzyc od srodka :( ale jakos zaradzimy pomowcie w poscie z chlodnia

unknown 

Wysłany: 26-03-2006, 20:17   

rozbierz drzwi od pasażera, nei jest to trudne, nawet pierwszy raz robiąc wolniej i delikatniej...
prawdopodobnie jakieś cięgno w drzwiach czy sprężynka może w zamku czy jeszcze inne duperelstwo... są tam takie różne cuda... nawet plastykowe 'przekładnie' ruchu jednego cięgna na drugie (np poziomego na pionowy) a to wszystko z czasem lubi się spi... możesz też rozebrać drzwi od kierowcy i masz porównanie czemu nie działają tamte... prawdopodobnie zrobisz sam dość szybko lub przynajmniej dojdziesz co trzeba poprawić... powodzenia.

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu