|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
problem z drzwiamy |
Autor |
Wiadomość |
Arture1
Wiek: 39 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 67 Skąd: Będzin k/Katowic
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-02-2006, 20:35 problem z drzwiamy
|
|
|
witam nie wiem czy w dobrym miejscu pisze o tym a otoz mam problem z drzwiami od kierowcy wszystko jest ok zamek dziala itp ale mimo to jak chce zamknac drzwi to musze nimi porzadnie trzasnac i nie zawsze to pomoze musze kilka razy ale no naprawde mocno ok 2dni juz tak mam i denerwuje mnie to jutro mam wolne i zamierzam sie zabrac za to co moze byc z mini nie tak??
pozdro |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-02-2006, 20:52
|
|
|
Ja wiem co jest, ja wiem..........
...............................................zamek sie popsuł
Zobacz czy zamek ci sie zatrzaskuje. Powinieneś go móc zamykać nawet palcem. Tą krzywkę przy otwartych drzwiach przekręć w dół. Powinna przeskoczyć i już nie wrócić do góry.
Możesz to posmarować, rozebrać, czyscić ale czasami takie roblemy wymagają wymiany zamka.
Ale najpierw próbuj naprawiać. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-02-2006, 21:22
|
|
|
albo spróbuj popuścic zamek na srubkach i wysuń go troche na zewnatrz,byc moze sie cofnął do tyłu |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Arture1
|
Wysłany: 22-02-2006, 23:36
|
|
|
zamek jest dobry i napewno sie nie popsul bo palcem wciskam zatrzask i jest ok moze poluzuje go na srubkach tak jak piszesz to dam znac co jest nie tak
pozdro i dzieki
[ Dodano: 24-02-2006, 00:28 ]
niewiecie ile moze kosztowac taki zamek nowy lub uzywany??chodzi o ten co zalapuje tzn zatrzaskuje wiecie o co chodzi |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-02-2006, 23:59
|
|
|
Ja kupowalem u Jacacentego używke bodajze za 50zl i jak na razie jestem zadowolny.
Za nowy oryginalny to krzykneli mi cos kolo 170zl w sklepie :/
Spróbuj zamiast trzaskac drzwiami zamknac je dopychajac je do konca. U mnie to zawsze
pomagało. Tez niby zamek byl dobry, wszystko chodzilo jak trzeba a mimo to np drzwi sie
same otwieraly w trakcie jazdy. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-02-2006, 00:09
|
|
|
Zamek musisz wymienić albo jeśli masz taka możliwośc wykręć stary i dokładnie go wyczyść w benzynie ekstrakcyjnej.
On jest z reguły tak uswiniony w kurzu i brudzie, że nie dziw że nie działa. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 28-02-2006, 00:27
|
|
|
Zgadzam się z Emf-em.Przez jakiśczas dbałem i smarowałem i się doigrałem.Mały mrozik i dolna zapadka nie łapała rygla.Benzyna ekstrakcyjna zrobiła swoje.{bez wyciągania}. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
Arture1
|
Wysłany: 28-02-2006, 22:35
|
|
|
jak to zrobiles bez wyciagania zamka?? i czy np podejdzie zamek od tylnych drzwi?? to mam oryginalny centralny |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-03-2006, 18:46
|
|
|
no ja miałem taki problemy w t4, problemem było to że drzwi opadły. musiałem tylko je poluzować na śrubach ustawić i dokręcić śrobki. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 05-03-2006, 22:07
|
|
|
to że zamek się mógł wyrobić to raz, poczyścić go i posmarować warto, ale to, że drzwi mogą opaść, skrzywić się /też zawiasy/ (ktoś się mocno oparł o otwarte, uwiesił...) to też...
spradź czy równomiernie i równo siadają przy zamykaniu, nawet w rękach w małym zakresie na siłę możesz drzwi nagiąć jak gdzieś ktoś wygiął...
zamek poczyść i posmaruj...
a gdy tylko trzaskaniem się domykają dobrze to często jest to przestawienie tego 'ucha' w drzwiach o które łapie zamek.
jak Ci się drziw skrzywiły/opadły/cokolwiek nawet po poprawce jeszcze jest nie tak to poluzuj to ucho, jest tylko na dwóch imbusach i wtedy wolno i dokładnie domknij drzwi i zobacz jak codzą, spróbuj to 'ucho' ustawić inaczej, bo baardzo prawdopodobne , że zamek/zapadka nie wchodzi równiutko na nie tylko odbija gdzieś/trze/obija się i się Ci drzwi lekko nie domkną.
Ja tak miałem 1,5 roku od strony pasażera, ale olewałem (czasu brakło albo wiedzy i chęci, nie szukałem czemu trza mocniej trzaskać), ostatnio poprawiłem w 20 minut i teraz lekko puszczę drzwi i się _domkną_ , miód.... |
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-03-2006, 14:48
|
|
|
ja też miałem problem z "trzaskaniem" w obydwu drzwiach przednich, wyjąłem zamki i na oba zużyłem całą małą puszkę WD 40 i teraz drzwi sie zamykaja na lekkie pchnięcie palcem. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 12-03-2006, 17:10
|
|
|
z tym, że wd40 to czasowe tylko rozwiązanie, a gdy trochę minie to z niego może się zrobić maź po wymieszaniu z pyłem, błotem i syfami z pola...
gdy do zamknięcia drzwiami trzeba porządnie trzasnąć a nie tylko popchnąć to lepiej poszukać przyczyny a nie tylko smarować, bo to jest dobre na chwilę by się nei denerwować...
zazwyczaj to albo zamek sam w sobie albo drzwi skrzywione albo zawiasy, opadły drzwi czy coś i zamek źle wchodzi itp itd... da się to wybadać... |
|
|
Arture1
|
Wysłany: 22-03-2006, 23:13
|
|
|
wyregulowalem zamek i narazie jest ok tylko znowu cos sie stalo z zamkiem od pasarzera z przodu da sie go jedynie otworzyc od srodka ale jakos zaradzimy pomowcie w poscie z chlodnia |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 26-03-2006, 20:17
|
|
|
rozbierz drzwi od pasażera, nei jest to trudne, nawet pierwszy raz robiąc wolniej i delikatniej...
prawdopodobnie jakieś cięgno w drzwiach czy sprężynka może w zamku czy jeszcze inne duperelstwo... są tam takie różne cuda... nawet plastykowe 'przekładnie' ruchu jednego cięgna na drugie (np poziomego na pionowy) a to wszystko z czasem lubi się spi... możesz też rozebrać drzwi od kierowcy i masz porównanie czemu nie działają tamte... prawdopodobnie zrobisz sam dość szybko lub przynajmniej dojdziesz co trzeba poprawić... powodzenia. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|