Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regeneracja reduktora (parownika) Lovato
Autor Wiadomość
miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-01-2006, 09:19   Regeneracja reduktora (parownika) Lovato

Wiem, że niektórzy maja lewa rękę do wyszukiwania informacji tak więc zamieszcze link do ciekawej strony opisującej regeneracje reduktora Lovato.

http://www.arbiter.pl/galeria/lovato-regeneracja

Pozdrawiam

assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 13-01-2006, 17:32   Re: Regeneracja reduktora (parownika) Lovato

znamy Panie Prezesie :D
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 13-01-2006, 18:44   

Fajnie tylko podali by gdzie kupić membrany z wyszczegulnieniem typów mieszalników.
     assistance   Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-01-2006, 18:54   

Ja swego czasu kupowałem na allegro.
Między innymi dzieki temu linkowi regenerowałem swój reduktor, wolę predzej wiedziec czym to sie je.

Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-01-2006, 19:36   

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
znamy Panie Prezesie

Też to znam, już chyba od ponad roku. No ale tak tutaj wrzucilem. Moze sie komuś przyda.

romano napisał/a:
regenerowałem swój reduktor,

A po jakim przebiegu regenerowales? Ja juz mam na LPG z 45tys. przejechane i narazie jeszcze wydaje mi sie jest ok.

romano 

Wysłany: 13-01-2006, 20:17   

miszko napisał/a:
A po jakim przebiegu regenerowales? Ja juz mam na LPG z 45tys. przejechane i narazie jeszcze wydaje mi sie jest ok.

Nie wiem, kupiłem już lpg i nie mam pojęcia czy poprzedni właściciel cos robił z reduktorem, ale gaz załozony był w 1998r więc trochę kilometrów było nakulane.
Przupuszczam, że od nowości nie był ruszany bo walka trwała 2 dni tyle syfu było w środku.

Moneta

unknown 

Wysłany: 15-01-2006, 02:36   

ja miałem sam regenerować i dać fotki na forum ,ale jak już wszystko rozbebeszyłem się okazało, że membrany mam złe, więc nie dokończyłem i olałem jakoś.... już dawno, ale kiedyś może zrobię też opis :D

membrany ogólnie ciężko dostać, na jednej prywatnej stacji LPG gdzie dziwne rzeczy też mają mieli membrany, w zasadzie cały zestaw do rgeneracji, bo i inne uszczelki itp w tym były, orginalny Lovato chyba za ok 80zł. Jedna z głównych membran orginalna Lovato, druga jak z materaca :D trochę ale też spox jednak.

Poza tym u niektórych gazowników co instalują instalacje LPG czasem można kuić/zamówić.

Ja na instalacji przejechałem ok 45tys km jak chciałem wymieniać ( w sumie można by już było), ale że miałem jak się okazało zakupione nie te membrany to przerwałem w trakcie, choć przy dokładnej rozbiórce okazało się, że membrany i uszczelki tip są w stanie bardzo dobrym nawet;
wymieniać profilaktycznie chciałem, bo ostatnie 2 lata wciąż jeżdżę i zapalam na LPG, prawie nic na benzynie, non stop LPG , nawet w zimie więc teoretycznie membrany powinny być do D.
W praktyce - było ciut gorzej bo w reduktorze pływało dużo syfu - coś jak olej - ta maź, zupa co się tworzy z wytrącającego się z LPG syfu i mixa z zżeranej butli; wylałem ten syf, wyczyściłem reduktor, membranęy starą z powrotem i jest OK).
Części instalacji mam Lovato i Tomasetto, ale reduktor akurat AGC.
kazało się , że wizualnie dobre membarny Lovatto, po otwarciu reduktora są o 2 mm za duże :evil: i grzybek-zaczep ciut inny :evil: i się nie da.

SZUKAJĄC WIĘĆ MEMBRAN dokładnie sprawdzcie jaki macie reduktor, _dokładnie_ zmierzcie i wtedy, nie na oko.

A tak ogólnie rozebrać reduktor, wyczyścić, przedmuchać i dać nowe membrany - trochę sprytu i wtedy to żaden problem, może z 40 minut roboty.

Ja jak się okazało nawet miałem parownik inaczej rozwiązany, jednomembranowy....

kiedyś może zrobię na nowo zdjęcia jak znów będę rozbierał. Ale ogólnie mając membrany i uszczeli - zakręcić i wypalić gaz a pote tylko poodczepiać rurki, reduktor na stół i ostrożnie do dzieła. Klucze starczą typowe płaskie, 13ki, 10 i 8 chyba zazwyczaj, nawet imbusów nie trza było tylko śrubcok u mnie. Jedyne co ciężko i delikatnie szlo - odczepić - wykręcić miedzianą rurkę co gaz z butli do reduktora idzie, ale się dało, ,potem trzeba super dokłądnie nią trafić by wkręcić...

Jak poodczepiane, rurki z płynem zatkane coby z chłodnicy nie poszedł, reduktor na stole (na szmacie, syf się wyleje i płyn chłodniczy co w nim troszkę zostało) to rozkręcić delikatnie tak by zapamiętać kolejność do skręcenia, poczyścić, przedmuchać, uszczelki nowe i membranę nei problem dać, skręcić i zalożyć do autka i tyla..... żadnej magii w tym nie było.

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2006 02:36 ]
ja miałem sam regenerować i dać fotki na forum ,ale jak już wszystko rozbebeszyłem się okazało, że membrany mam złe, więc nie dokończyłem i olałem jakoś.... już dawno, ale kiedyś może zrobię też opis :D

membrany ogólnie ciężko dostać, na jednej prywatnej stacji LPG gdzie dziwne rzeczy też mają mieli membrany, w zasadzie cały zestaw do rgeneracji, bo i inne uszczelki itp w tym były, orginalny Lovato chyba za ok 80zł. Jedna z głównych membran orginalna Lovato, druga jak z materaca :D trochę ale też spox jednak.

Poza tym u niektórych gazowników co instalują instalacje LPG czasem można kuić/zamówić.

Ja na instalacji przejechałem ok 45tys km jak chciałem wymieniać ( w sumie można by już było), ale że miałem jak się okazało zakupione nie te membrany to przerwałem w trakcie, choć przy dokładnej rozbiórce okazało się, że membrany i uszczelki tip są w stanie bardzo dobrym nawet;
wymieniać profilaktycznie chciałem, bo ostatnie 2 lata wciąż jeżdżę i zapalam na LPG, prawie nic na benzynie, non stop LPG , nawet w zimie więc teoretycznie membrany powinny być do D.
W praktyce - było ciut gorzej bo w reduktorze pływało dużo syfu - coś jak olej - ta maź, zupa co się tworzy z wytrącającego się z LPG syfu i mixa z zżeranej butli; wylałem ten syf, wyczyściłem reduktor, membranęy starą z powrotem i jest OK).
Części instalacji mam Lovato i Tomasetto, ale reduktor akurat AGC.
kazało się , że wizualnie dobre membarny Lovatto, po otwarciu reduktora są o 2 mm za duże :evil: i grzybek-zaczep ciut inny :evil: i się nie da.

SZUKAJĄC WIĘĆ MEMBRAN dokładnie sprawdzcie jaki macie reduktor, _dokładnie_ zmierzcie i wtedy, nie na oko.

A tak ogólnie rozebrać reduktor, wyczyścić, przedmuchać i dać nowe membrany - trochę sprytu i wtedy to żaden problem, może z 40 minut roboty.

Ja jak się okazało nawet miałem parownik inaczej rozwiązany, jednomembranowy....

kiedyś może zrobię na nowo zdjęcia jak znów będę rozbierał. Ale ogólnie mając membrany i uszczeli - zakręcić i wypalić gaz a pote tylko poodczepiać rurki, reduktor na stół i ostrożnie do dzieła. Klucze starczą typowe płaskie, 13ki, 10 i 8 chyba zazwyczaj, nawet imbusów nie trza było tylko śrubcok u mnie. Jedyne co ciężko i delikatnie szlo - odczepić - wykręcić miedzianą rurkę co gaz z butli do reduktora idzie, ale się dało, ,potem trzeba super dokłądnie nią trafić by wkręcić...

Jak poodczepiane, rurki z płynem zatkane coby z chłodnicy nie poszedł, reduktor na stole (na szmacie, syf się wyleje i płyn chłodniczy co w nim troszkę zostało) to rozkręcić delikatnie tak by zapamiętać kolejność do skręcenia, poczyścić, przedmuchać, uszczelki nowe i membranę nei problem dać, skręcić i zalożyć do autka i tyla..... żadnej magii w tym nie było. Nowe uszczelki z zestawu i czyszczenie = tajemnicza regenracja niewykonalna :D :D samemu
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

DZIADEK 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-04-2006, 20:52   

Wtemacie tego syfy z parownika to powinieneś mieć taką śrubę w dolnej części parownika którą trtzeba co jakisczas odkręcić i syf się wyleje.

A części do lovato można kupić we wrocku na grabiszyńskiej, tylko najlepiej mieć ze sobą starą na wzór bo faktycznie się różnią miedzy sobą

unknown 

Wysłany: 25-04-2006, 22:50   

Cytat:
Wtemacie tego syfy z parownika to ...

nie w każdym reduktorze (na pewno w nie-lovato to w większości na pewno nie widziałem) jest jakaś takaś śruba; nie ma czym mazi spuścić, tylko rozbiórka i pucowanie w środeczku; nawet jak np elektromagnes zbierający syfy jest i go wyciągniesz z wewnątrz to nie ma przelotu na wylot do reduktora by spuścić maź...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

BeerfaN 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-05-2007, 12:11   

Odnośnie tej mazi:

- parownik gorący
- auto na benzynie
- odkręcam śrubę na dole i...nic. Sama śruba jest umazana czymś zbliżonym do świeżej smoły, ale nijak nie mogę wyciągnąć reszty tego syfu z parownika bez jego rozbierania.

Coś knocę? Czy autko powinno chodzić bądź być na gazie żeby wydmuchało szlam ze środka? Pół roku temu wylałem ze dwie krople szlamu, teraz nic. Przebieg 30kkm, więc chyba powinno być go więcej..?

159A3.0000.75.37.430

romano 

Wysłany: 14-05-2007, 19:43   

BeerfaN napisał/a:
Coś knocę? Czy autko powinno chodzić bądź być na gazie żeby wydmuchało szlam ze środka? Pół roku temu wylałem ze dwie krople szlamu, teraz nic. Przebieg 30kkm, więc chyba powinno być go więcej..?

Niekoniecznie, widocznie tankujesz dobry gaz.
A co do samego spuszczania syfu z reduktora to robisz to dobrze, ważne żeby reduktor był gorący wtedy jak jest syf to zleci

Moneta

unknown 

Wysłany: 14-05-2007, 20:00   

ale niestety nie zewsząd nie wszelkie nagromadzone 'przeżycia' reduktora tak zlejesz spustem... do 'prawdziwego' czyszczenia wypada go wyciągnąć, a widziałem przypadki, gdzie te 'zaworki' sterowane membranami chodziły dobrze i się nie sklejały dopiero po... wygotowaniu w domu w wodzie reduktora (po wyjęciu z niego membran itp.... ofkozzz); potem tylko nowe membrany od razu z okazji korzystając, grzybki, gumki, śrubki dupki, wszystko co w zestawie naprawczym być powinno i auto po zabiegu na lpg śmiga o niebo lepiej wtedy.... no i spalanie spada znacząco... rekord to w starej beemce z ... 26 na 16/100 przy tym samym stylu jazdy... i problemy z zapalaniem ustały... ale tam szlamu było a reduktor lata 'zastany' i membrany już skamieniałe...

assistance   Moneta

rożek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 16-05-2007, 21:34   

a w lovato jaki ma wpływ spalanie ta gruba membrana co jest tam od strony podgrzewania?

unknown 

Wysłany: 17-05-2007, 14:54   

zaraz, o co chodzi jakby? masz w zal od reduktora --jedną-- ale raczej (u mnie i w wielu innych modelach reduktorów) 2 membrany od gazu, a do tego --drugą-- trzecią nie membranę tylko gumę/uszczelkę gdzie idzie sobie płyn chłodniczy grzejący reduktor, a ta uszczelka, jak membrana może wyglądać, tylko oddziela... chodzi Ci o membranę jakąś na pewno?

assistance   Moneta

siny84 
witamy nowego

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-04-2009, 22:11   POMOCY!!!

Witam.
posiadam reduktor LOVATO model: DGM 36952 GPL
nr seryjny: 67R0092006 i mam ptanie czy wie ktos gdzie bym mogl dostac zestaw napawczy (gumki, membrany)
Z gory dziekuje i pozdrawiam

konikks 

Wysłany: 13-04-2009, 15:44   

siny84, tu masz nr gg do gościa 9488082. firma nazywa się Recco-Investment z Krakowa. zapytaj.

Odpowiedz do tematu