Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Do czego ten kabelek ?? :-( Zdjęcia gaźnika
Autor Wiadomość
Mucha 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-01-2006, 17:16   Do czego ten kabelek ?? :-( Zdjęcia gaźnika

Mam pytanko. Dzis zajrzalem sobie pod maske i znalazlem jakis dziwny kabelek (elektryczny) dochodzacy do gaznika. Do czego sluzy, od czego jest, jaki ma wplyw na prace silnika ten kabelek??

Pozdrawiam

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-01-2006, 21:14   

A do czego on jest w gaźniku podłączony ?
Jeżeli pod śrubkę od regulacji wolnych obrotów to jest to kabelek dający sygnał, że przepustnica jest zamnknięta i tym samym steruje funkcją cut off.

Moneta

Mucha 

Wysłany: 19-01-2006, 21:46   

Z tego co chyba dobrze spojrzalem to ten kabelek wchodzi bezposredio w gaznik ale do czego on jest podlaczony to zabijcie mnie a wam nie poweim naprawde nie wiem i stad wlasniemojepytania :-k

Pele_Tipo 

Wysłany: 19-01-2006, 21:56   

ja jakos srednio kojarze ten kabelek, ale tak jak Romano napisal wydaje mi sie ze jest on od Cut-Offa...

...kiedys myslalem ze nie ma tego w bylym autku, ale ktos gdzies cos znalazl ze byl.

Generalnie to jest polaczenie przepustnicy z pompa paliwa albo czyms jeszcze...
...tak by przy zamknietej przepustnicy powyzej wolnych obrotow paliwo nie bylo podawane.

unknown 

Wysłany: 21-01-2006, 23:37   

ja też na ile pamiętam to identyczny kabelek, kolorkiem nawet biegnie tą samą drogą zazw po gaźniczku co u ciebie i jest to od wolnych obrotów waśnie jak przedmówcy piszą..... na 99% to jest to, w zasadzie na 100 nawet, bo cóż innego w tej okolicy by biegło..... nic innego tam nie ma.... powinien się kończyć w widocznym miejscu przy gaźniczku, tam gdzie 'opada' dźwigienka jak ssaniem/gazem ruszasz o ile pamiętam.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

BeerfaN 

Wysłany: 19-02-2007, 08:55   

Wczoraj zauważyłem, że kabelek od tego czujnika mam urwany. Kończy się kawałek za kostką.

Gdzie powinien być on podłączony? Ze schematu wyczytałem, że pod 4 styk digiplexa, ale jakoś nie chcę ryzykować...

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 19-02-2007, 10:56   

Dla jasnosci: czarny kabelek przy gaźniku przechwyca sygnał ze sruby regulacji przepustnicy, czy owa jest zamknięta i daje sygnał do "czegoś przy lewym kierunku", i jesli na silniku jest powyżej iluśtam obrotow to "coś" zamyka elektrozaworek paliwa. (czerwony kabel do gaźnika...)

BeerfaN 

Wysłany: 19-02-2007, 11:52   

Czy to "coś" przy lewym kierunku jakoś wygląda? W jakiej odległości tego szukać?

Nie mogę znaleźć reszty tego przewodu.

romano 

Wysłany: 19-02-2007, 13:18   

MiKuS napisał/a:
Dla jasnosci: czarny kabelek przy gaźniku przechwyca sygnał ze sruby regulacji przepustnicy, czy owa jest zamknięta i daje sygnał do "czegoś przy lewym kierunku", i jesli na silniku jest powyżej iluśtam obrotow to "coś" zamyka elektrozaworek paliwa. (czerwony kabel do gaźnika...)

To "coś" to jest moduł cut-off(odcięcia paliwa na wolnych obrotach) i tak jak MiKuS dobrze napisał działa to przy zamnkniętej przepustnicy po wyżej jakiejś tam prędkości obrotowej czyli oszczędza paliwko przy hamowaniu silnikiem.

** Dodano: 19-02-2007, 13:28 **
BeerfaN napisał/a:
Czy to "coś" przy lewym kierunku jakoś wygląda? W jakiej odległości tego szukać?

W tym poście masz opisane jak to ustrojstwo wygląda i gdzie dokładnie tego szukać:
http://forum.tempra.org/t...t-off-vt773.htm

Moneta

BeerfaN 

Wysłany: 19-02-2007, 14:36   

Szkoda, że się w tym poście nie otwierają foty.

Może wysledzę ten układ po kabelku od el'zaworu.

** Dodano: 19-02-2007, 18:43 **

czerwony - tak smutno kończy się przewód od CPP

zielony - znalazłem ucięty/urwany biały przewód na ściance. Drugim identycznym idzie prąd na elektrozawór. Do digipleksu na 4 styku wchodzi taki sam przewód, jak ten ucięty. Niestety nie udało mi się wyjąć kostki (mróz + latarka padła), więc nie wiem, czy to ten.

** Dodano: 28-02-2007, 19:11 **
Kabelek wchodzi na 4ty styk digiplexa2. Podłączenie zaowocowało stabilniejszą pracą silnika przy wyłączonym ssaniu. Ponadto ciepły silnik zapala bez kłopotu bez gazu - 4 godzinki postoju, wciskam sprzęgło i pali na dotyk. Wcześniej nie było tak różowo.

159A3.0000.75.37.430

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-04-2007, 10:59   

U mnie tak to wygląda

Tylko nie powiem Ci który z tych białych gdzie idzie. Bo one wchodzą w wiązke, a szukac za bardzo mi się już nie chciało.

BeerfaN 

Wysłany: 06-04-2007, 09:20   

uuuu...jak czyściutko

Z wiązki wychodzi na 4ty styk digiplexu2

159A3.0000.75.37.430

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-04-2007, 13:52   

BeerfaN napisał/a:
uuuu...jak czyściutko

Dobrze, że nie sfotograłowałem resztę silnika :lalala: Tam już tak pięknie nie jest.

Odpowiedz do tematu