|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Stukajace zawieszenie (nie wahacze!) |
Autor |
Wiadomość |
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-05-2005, 12:51 Stukajace zawieszenie (nie wahacze!)
|
|
|
Witam,
W koncu sie udalo
Objawy: stukajace zawieszenie przednie przy pokonywaniu nierownosci; gluche dudnienie przy docisnieciu przodu hamulcem na "tarce" przed swiatlami, przy puszczaniu sprzegla i dodawaniu gazu po wrzuceniu dwojki/trojki pojedynczy stuk.
Wahacze mialem nowe, postawilem wiec na laczniki stabilizatora. BLAD Jak powiedzial znajomy mechanik specjalizujacy sie w naprawach Fiatow - nigdy nie slyszal, by zawieszenie tluklo sie przez laczniki I faktycznie wymiana gumek i wieszakow nic nie dala! Przy okazji wymiany mechanik zauwazyl jednak, ze mam uszkodzony jedna koncowke drazka kierowniczego. I to byl strzal w dziesiatke!
Final: po wymianie koncowki nic nie stuka. Wreszcie moge normalnie jezdzic
Pytanie retoryczne - jak to mozliwe by pracownik stacji w ktorej przeprowadzilem badanie techniczne do dowodu rejestracyjnego nie zauwazyl walnietej koncowki drazka, a zawracajac mi d... rzekomym (bo go nie bylo!) wyciekiem na polosi?! |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-05-2005, 12:59
|
|
|
A moze ten dzial do "Typowych usterek" + zmienic troche tytul tematu?
Co do gosci od stacji diagnostycznej to im glownie zalezy zeby $$$ sciagnac... taka to juz Polska. A w mniejszych miejscowosciach (jak u mnie) to przeglady koncza sie tak:
-Czesc Romek, co tam u Ciebie?
- A no wyszedl mi przeglad.
- Jak autko sie spisuje?
- A nadal chodzi jak widac.
- Ok to daj dowod ja Ci wbije i idz do kasy oplacic przeglad
- Dzieki i 3maj sie!
|
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 17-05-2005, 13:11
|
|
|
miszko napisał/a: | Co do gosci od stacji diagnostycznej to im glownie zalezy zeby $$$ sciagnac... taka to juz Polska. A w mniejszych miejscowosciach (jak u mnie) to przeglady koncza sie tak:
-Czesc Romek, co tam u Ciebie?
- A no wyszedl mi przeglad.
- Jak autko sie spisuje?
- A nadal chodzi jak widac.
- Ok to daj dowod ja Ci wbije i idz do kasy oplacic przeglad
- Dzieki i 3maj sie!
|
Wszystko prawda, tylko ze ten diagnosta byl wyjatkowo upierdliwy i z pasja szukal "dziury w calym". Fiatow nie lubi... |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 17-05-2005, 13:16
|
|
|
Marcin, zmieniłeś końcówkę czy można bez demonatażu sprawdzić jej zuzycie?
Mi tez łomocze i czasami mam wrażenie, że przy jeździe na łuku jakby coś przeskoczyło.
Nie chcę robić wszystkiego po kolei, a tylko to co już do wymiany się nadaje.
Jak więc można to sprawdzić? |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 17-05-2005, 13:28
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Marcin, zmieniłeś końcówkę czy można bez demonatażu sprawdzić jej zuzycie?
Mi tez łomocze i czasami mam wrażenie, że przy jeździe na łuku jakby coś przeskoczyło.
Nie chcę robić wszystkiego po kolei, a tylko to co już do wymiany się nadaje.
Jak więc można to sprawdzić? |
No, ja tego nie wymienialem, choc jak sie ma sciagacz to ponoc prosta sprawa Pojechalem na wymiane lacznikow stabilizatora (z braku laku do Shell Autoserv) i gosc przy okazji sprawdzania reszty zawieszenia stwierdzil, ze jedna koncowka drazka nadaje sie do wymiany. Czyli widocznie da sie to sprawdzic Inna sprawa, ze musiala byc juz faktycznie w stanie agonalnym...
W kazdym razie to bylo to |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 17-05-2005, 17:49
|
|
|
Gdy miałem malucha na przeglądzie gość sprawdzał końcówki drążków kierowniczych ciągnąc w dół (auto było na podnośniku). Sprawdzałem później po n im daje sie w ten sposób wyczuć luz na tym przegubie. |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
BODEK
|
Wysłany: 18-05-2005, 10:18
|
|
|
Końcówkę można wymienić samemu i nie potrzeba do tego ściągacza-robiłem to kilka razy w różnych autach.Trzeba odkręcić nakrętkę,podłożyć podnośnik pod wachacz,podnieść i uderzyć kilka razy młotkiem i musi wyjść.Stara końcówka i tak jest do wymiany więc zgniecenie gwintu w końcówce nie ma przecież żadnego znaczenia. |
_________________ ....i nikomu nie wolno się z tego śmiać. |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 18-05-2005, 10:45
|
|
|
No, ale i tak po takiej zmianie trzeba jechać na ustawienie zbieżności.
W sumie chyba jednak lepiej samemu wymienić. Ja akurat nie do końca komukolwiek wierzę, bo zbyt wiele razy widziałem jak mechanicy oszukują lub chcą wymieniać duzo więcej niż być powinne. |
|
|
|
|
BODEK
|
Wysłany: 18-05-2005, 11:47
|
|
|
Ustawienie zbieżności po wymienie to normalne,ale zawsze to parę złotych w kieszeni jak samemu się wymieni. |
_________________ ....i nikomu nie wolno się z tego śmiać. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 18-05-2005, 12:24
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | No, ale i tak po takiej zmianie trzeba jechać na ustawienie zbieżności.
W sumie chyba jednak lepiej samemu wymienić. Ja akurat nie do końca komukolwiek wierzę, bo zbyt wiele razy widziałem jak mechanicy oszukują lub chcą wymieniać duzo więcej niż być powinne. |
Mozna samemu, ale nawet w Shell Autoserv to nie majatek - 25 PLN strona, a zbieznosc robia na miejscu. No i mechanikowi mozna patrzec caly czas na rece |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 18-05-2005, 12:27
|
|
|
Taaa, jak masz Shell pod ręką. U nas to pewnie ze 100zł sobie zażyczą i łaskawie geometrie dorzucą.
Myślę, że jednak na początek będę musiał sam zobaczyć co to tam w zawieszeniu jest i co się do naprawy powinno nadawać, żeby mnie nikt nie naciągał. Przynajmniej wcześniej zobaczę. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 18-05-2005, 12:34
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Taaa, jak masz Shell pod ręką. U nas to pewnie ze 100zł sobie zażyczą i łaskawie geometrie dorzucą.
Myślę, że jednak na początek będę musiał sam zobaczyć co to tam w zawieszeniu jest i co się do naprawy powinno nadawać, żeby mnie nikt nie naciągał. Przynajmniej wcześniej zobaczę. |
Fakt. Podalem Shell za przyklad, bo w porownaniu z innymi warsztatami u nich jest "drogo", tj. gdzie indziej mozna wymienic koncowke i za 20 pln...
Ja sie chyba przestane sam zabierac za auto, bo typuje usterki nie wlasciwie |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
wojcioo
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-08-2005, 17:11
|
|
|
Mi z kolei też coś stukało w zawieszeniu i nie były to rzeczywiście wahacze ale gumowe osłony mocowania stabilzatorów. Było z tym trochę roboty ale treaz jest wszystko w porządku. |
_________________ wojcioo |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|