|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Trzeszczące / skrzypiące drzwi w Tipo |
Autor |
Wiadomość |
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-05-2012, 11:26 Trzeszczące / skrzypiące drzwi w Tipo
|
|
|
Jako że w szukajce nie znalazłem odpowiedzi zakładam temat.
Od jakiegoś miesiąca mam problem z trzeszczącymi drzwiami w moim tipku. Przednie są ok, ale tylne trzeszczą tak że mam ciarki na plecach i jak wiozę gdzieś jakichś znajomych to muszę się z tego powodu wstydzić. Nie mam pomysłu jak to usunąć, bo wszystko jest tak nasmarowane że już bardziej być nie może. Nie trzeszczą zawiasy tylko tam gdzie jest ta pofalowana blaszka w którą wpada kulka?, tak że drzwi otwierają się stopniowo tak jakby w 3 etapach Głupio brzmi, ale inaczej tego nie umiem powiedzieć I moje pytanie jak mam to wstrętne trzeszczenie usunąć? Smaruje coraz więcej a one trzeszczą coraz bardziej. Co ciekawe na przednich drzwiach mam znikomą ilość smaru i nie trzeszczą |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
maxi
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Wrz 2010 Posty: 619 Skąd: Wałbrzych
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-05-2012, 11:33
|
|
|
Miałem ten sam problem ale do dziś żaden smar itd. nie załatwił sprawy. Chciałem się już pokusić o demontaż drzwi, lecz zawsze coś stało na przeszkodzie Także podpinam się pod temat, bo to zgrzytanie jest naprawdę uporczywe. U mnie na szczęście problem występuje w czasie otwierania drzwi, podczas jazdy spokój. |
_________________ Currently in the garage:
FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP
RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )
Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 22-05-2012, 11:43
|
|
|
maxi napisał/a: | U mnie na szczęście problem występuje w czasie otwierania drzwi, podczas jazdy spokój. |
No u mnie to samo W czasie jazdy wszystko ok. Ja myślałem że by ten element całkiem wywalić ale chyba źle się będą wtedy zachowywać tak bez żadnego oporu. |
|
|
|
|
|
miro91
Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 200 Skąd: Olszyna/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-05-2012, 12:09
|
|
|
Posmaruj smarem grafitowym (woda do nie wypłucze). Kiedyś miałem ten sam problem - posmarowałem i przeszło. Co jakiś czas trzeba smarować "drzwi". |
_________________ TIPO 1.4 - zostało sprzedane
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 22-05-2012, 12:18
|
|
|
miro91 napisał/a: | Posmaruj smarem grafitowym (woda do nie wypłucze) |
Twoja teoria była by słuszna gdyby drzwi zaraz po nasmarowaniu przestawały trzeszczeć a dopiero po czasie znowu zaczynały się odzywać, tymaczasem nawet jak są obficie nasmarowane to trzeszczą tak samo jak tuż przed nasmarowaniem. Nic nic się nie polepsza nawet na chwilę. Chyba że ten smar ma jakieś super właściwości niż ten zwykły zielony ;p |
|
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-05-2012, 14:09
|
|
|
wyreguluj elememt blokujący otwarte drzwi, ten pośrodku między zawiasami powinno pomóc w połączeniu z dużą ilością smaru. chyba dwie śrubki 13 |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
lukasz16v
Wiek: 30 Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 55 Skąd: Wielkolas/LLB/LPU/LU
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 22-05-2012, 14:38
|
|
|
Ja mam to samo w Temprze..aby drzwi od strony kierowcy przód otwierają się cichutko..aa wszystkie 3 tak samo skrzypią..i też smarowałem to różnymi specyfikami i nic nie pomogło..ale jak ktoś znajdzie dobry sposób by to naprawić to z chęcią z niego skorzystam..tak że dołaczam się do pytania D@wIdS,
Edit: Ja dziś to u siebie zrobiłem,właśnie wróciłem z garażu i poprostu na ograniczniki dałem smar(wysmarowałem ogranicznik z każdej strony) pierwszy lepszym smarem jaki zobaczyłem w garażu ten zielony WT...coś tam coś tam:D
I od razu milej drzwi otwierać i cichutko aż miło |
_________________ Auto: FIAT TEMPRA 1.6 i.e SEDAN 1994r.-26.09.....sprzedana...;( Poszła do sąsiadów ze wschodu...na części... |
|
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-05-2012, 15:09
|
|
|
Trzeba zdjac boczek,odkrecic ogranicznik,wyjac go w strone wnetrza drzwi i posmarowac rolki,sprezyne smarem i na dlugo bedzie spokoj |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 22-05-2012, 16:01
|
|
|
Panowie, smarowanie zawiasów z zewnątrz w niczym nie pomoże. Drzwi trzeba zdemontować, wymienić podkładkę i smar nałożyć na powierzchnie które się obcierają oraz bolce. Dodam jeszcze, że zdjęcie i założenie drzwi jest bardzo łatwe, trwa około 10minut i nie trzeba dużej wiedzy mechanicznej, żadnego asystenta ani specjalistycznych narzędzi.
Wiem co piszę, też to przerabiałem i też narzekałem, że psiknięcie WD-40 po zawiasach pomogło tylko na tydzień. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-05-2012, 20:08
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | tam gdzie jest ta pofalowana blaszka w którą wpada kulka? | Po pierwsze nie ma tam żadnej kulki
Jelcyn napisał/a: | Panowie, smarowanie zawiasów z zewnątrz w niczym nie pomoże. Drzwi trzeba zdemontować, wymienić podkładkę i smar nałożyć na powierzchnie które się obcierają oraz bolce. | Po drugie kolega ci pisze że nie skrzypią zawiasy a ogranicznik.
Po trzecie miałem to samo pomogło tylko zdemontowanie ogranicznika dobre nasmarowanie całości smarem grafitowym lub litowym może być też towot , zwłaszcza jak pisze shagger78, rolki które nie są widoczne z zewnątrz. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 22-05-2012, 20:38
|
|
|
JAM_BELFEGOR napisał/a: | Po drugie kolega ci pisze że nie skrzypią zawiasy a ogranicznik. |
Faktycznie, nie doczytałem uważnie. Jednak rady sprowadzają się do tego samego, trzeba zdemontować, oczyścić i solidnie nasmarować porządnym smarem. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 22-05-2012, 21:05
|
|
|
Punktów jak zwykle nie pożałowałem
Ok, to już wiem co będę jutro robił
Jeszcze takie pytanko, może być smar miedziany? Bo akurat mam tego dużo w domu |
|
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-05-2012, 19:07
|
|
|
I wymnienic na nowy "bolczyk" z ogranicznika na nowy nawet jeśli stary wydaje się ok sprawdzone na moim skrzypiącym Tipku |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 25-05-2012, 09:26
|
|
|
Wczoraj już przesmarowałem i nie skrzypią, więc jednak bolczyk jeszcze dobry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|