Opel Astra Bertone |
Autor |
Wiadomość |
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 30-05-2013, 17:38 Opel Astra Bertone
|
|
|
W końcu po długim czasie poszukiwań znalazłem autko Jest nim Opel Astra Bertone z 2001 roku. Przebieg to ~178tyś km. Auto mam od wczoraj, ale zrobiłem nim już 200km i śmiało mogę powiedzieć że 2.0 Turbo w benzynie tylko tak groźnie brzmi. Oczywiście mowa o spalaniu Jak na tę moc moim zdaniem można tym autem jeździć dość oszczędnie. Wracałem wczoraj po kupnie i zrobiłem 130km za 60zł co uważam jest dobrym wynikiem. Oczywiście unikałem gwałtownych przyspieszeń i zapalanie się kontrolki ASR ale da się? Da Dziś byłem w mieście i spaliłem pewnie trochę więcej Starty z pod świateł są trochę paliwożerne Generalnie auto było użytkowane na codzień i po przyjechaniu na miejsce nie zastałem odpicowanej fury na błysk co bardzo mnie ucieszyło. Silnik widać też nie był czyszczony, nawet przecierany także sprzedawca nie miał nic do ukrycia i po prostu najnormalniej na świecie chciał go sprzedać żeby kupić coś innego Autko przebadane miernikiem- bez zastrzeżeń. Podłączenie do komputera- jedyny błąd jaki pokazał to od centralnego. Pewnie dlatego nie działa z pilota, ogarnie się. Przebieg również zgodny co potwierdza też książka serwisowa która kończy się na 2009 ale z tego co widać roczne przebiegi są mniej wiecej takie same 17-20 tyś więc idąc tym tokiem tyle wychodzi do teraz i przebieg można uznać za wiarygodny Wizualnie trzeba będzie trochę popracować nad nim Poprzedni właściciel fachu w rękach nie miał i np listwy boczne nie zgrywają się z tymi na drzwiach. Przeklejał je, bo niby wcześniej były na jakiejś piance która pęczniała i brzydko to odstawało. Wnętrze dość dobrze utrzymane pomijając łuszczacy się środkowy tunel co jest normą w astrach. Skóra jak na swój wiek wygląda elegancko. Jedynie fotel kierowcy nieco gorzej, ale to raczej normalne Jeżeli chodzi o silnik to co do jego pracy nie mam zastrzeżeń. Pali elegancko, pracuje równo i cicho. Niedawno miał trochę powymieniane więc co najmniej do końca roku nie będę w nim grzebał (oby )
Co mam w nim do zrobienia na dzień dzisiejszy:
-nie działa klima i nie jest to kwestia nabicia. Póki co zagadka.
-do wymiany są opony. Mają jeszcze bieżnik nad ogranicznikami ale są popekane więc trzeba je wymienić, ale postanowiłem że do zimy się dokulam a potem na obecne felgi kupie zimę a na wiosnę kupi się jakieś ładne alu
-musze ogarnąc ten tunel środkowy
-pióra wycieraczek się kończą
-poprawki lakiernicze drobne
-zrobienie centralnego żeby działał na pilota
-konserwacja podwozia, bo widziałem w jednym miejscu otarcie i zdartą konserwacje.
-zabezpieczenie śrub mocującuch lotkę do klapy bo korodują
-ogarnięcie przednich reflektorów bo mocno parują od wewnątrz po deszczu.
Wyposażenie ogólne:
ABS, ASR, 4 poduszki powietrzne, immobiliser, ESP, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, tapicerka skórzana, centralny zamek, radio, wspomaganie kierownica, tempomat, podgrzewane fotele, kierownica wielofunkcyjna
[IMG=http://img844.images...5212.jpg][/IMG]
|
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 30-05-2013, 17:44
|
|
|
No i w końcu go opisał Bardzo ładny (szkoda że nie tipo), dbaj o niego i życzę szerokości i przyjemności z 200 km
A co z tipo ? |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 30-05-2013, 17:48
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | A co z tipo ? |
Wiec tak. Do końca lipca ma ważne oc i przegląd, więc mniej więcej jeszcze z miesiąc nim pojeżdże do pracy, bo głupotą by było jeździć astrą jak można o połowę taniej tipo a i tak przecież stoi do tego z pełną butlą
Potem co się da to na części tutaj a reszte zezłomować tak żeby jakaś kasa jeszcze była. Nie wiem tylko jak bardzo moge go porozbierać żeby mi przyjeli |
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 30-05-2013, 17:50
|
|
|
no no fajna fura
wgniata w fotel ? Masz w planach hamownie ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 30-05-2013, 17:52
|
|
|
Podoba mi się, pewno jeździ fajnie, mój ma 115 KM ale 1400 kg wagi, więc tutaj pewno lżej jest
Dwu drzwiowa wersja fajna, lecz mnie zawsze drażni w takich autach długośc drzwi... Jest to strasznie nie wygodne na ciasnych parkingach Tak autko dośc podobne do mojego w sensie technicznym. Sam żałuję, że nie mam 2.0 bo spalanie prawie takie samo opłaty także a jednak 136 zamiast 115 KM...
Co do "słabego dołu" mój także nie szaleje przy niskich obrotach, lecz jak depnę to leci i nawet od samego dołu, tylko spalanie wtedy także ładnie leci w górę dlatego przeważnie ruszam wolniej, a pokazuje pazur na 3-4 bieg |
|
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 30-05-2013, 17:52
|
|
|
Luczu, na wszystko przyjdzie pora
Luczu napisał/a: | wgniata w fotel |
szczerze? Na razie boję się cisnąć go do końca Musze wyczuć Ale rwie tak że jak wysiadam to mam koszulkę przyklejoną do pleców
** Dodano: 30-05-2013, 18:54 **
VEndriuV napisał/a: | Dwu drzwiowa wersja fajna, lecz mnie zawsze drażni w takich autach długośc drzwi |
No z tym się trzeba niestety pogodzić VEndriuV napisał/a: | Tak autko dośc podobne do mojego w sensie technicznym. | No to mam tu zioma
** Dodano: 30-05-2013, 18:55 **
KrzychuB napisał/a: | D@wIdS, a nie lepiej go wystawic na forum takim jakim jest |
W sensie w całości? Nie wiem kto kupi takie auto bez podłogi i progów A wkłądałem tam trochę dodatków i myśle że jak by je powyciągać, sprzedać tu i zezłomować to lepiej bym wyszedł |
|
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 30-05-2013, 18:04
|
|
|
KrzychuB, na forum opla jakoś nie mogę sie odnaleźć Także zostaje tutaj, spokojnie ^^ |
|
|
|
|
|
maxi
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Wrz 2010 Posty: 619 Skąd: Wałbrzych
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 30-05-2013, 19:33
|
|
|
D@wIdS, pogratulować zakupu Pilnuj oleju bo co jak co ale Opelki lubią sobie popić Dopieścisz będzie igła, jak widać nie wiele trzeba. Ciekawe ja pod względem technicznym, będzie się sprawować. Miejmy nadzieje, że wo ogólnym rozrachunku wyjdziesz na tym przynajmniej dobrze.
D@wIdS napisał/a: | -nie działa klima i nie jest to kwestia nabicia. Póki co zagadka. |
Oby to nie była sprężarka. |
_________________ Currently in the garage:
FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP
RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )
Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 30-05-2013, 19:51
|
|
|
maxi napisał/a: | D@wIdS, pogratulować zakupu Pilnuj oleju bo co jak co ale Opelki lubią sobie popić |
Dzięki A olej właśnie dziś sprawdziłem ale jest ok
maxi napisał/a: | Oby to nie była sprężarka. |
Na tą chwile ciężko mi powiedzieć. Musze najpierw poczytać na forum opla jak zdiagnozować co jest nie tak. |
|
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 30-05-2013, 21:20
|
|
|
co do klimy zobacz czy po właczeniu klimy załącza sie spreżarka, jak nie to musisz szukac w elektryce, najczesciej bezpiecznik, jeżelio jest wyciek to w oplu lubia sie przecierać przewody, nie wiem jak 2.0t ale w Dti wyciaga sie oby dwa, jazeli to przewody to dajesz do spawania i kosztuje Cie to grosze, chyba ze oddasz do warsztatu to droższy jest demontarz i montarz, nawet jeżeli to nie przewody to proponuje je i tak zabezpieczyc przed przecieraniem, ja przecinam wzdłuz kawałek przewódu gumowego i montuje na trytki,ale to jedz najlepoiej na serwis klimy niechCi powietrzem szczelnosc sprawdzi i ewentualnie szukaco ja boli, bezawaryjnosci życze |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-05-2013, 21:35
|
|
|
Ople przy sprężarkach mają czujnik, jak nie ma czynnika nie załączy się, musisz sprawdzić szczelność nabijając czynnik z barwnikiem i wtedy wszystko wyjdzie gdzie jest usterka... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 30-05-2013, 21:35
|
|
|
Po podłączeniu do kompa wyskakuje błąd:
00017 - Brak sygnału obr/min z silnika
Obecny
Na tą chwilę wiem że muszę sprawdzić wentylator chłodnicy a dokładnie czy dochodzi do niego prąd. Jeśli dochodzi to jest on walnięty, jeśli nie dochodzi to usterli należy szukać wcześniej. Sprawa wygląda tak że wentylator po włączeniu klimy się nie załącza więc chyba gdzieś tu tkwi problem. |
|
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 30-05-2013, 21:37
|
|
|
No fajne autko, u nas jezdzi taka, ale srebrna
Niech sie sprawuje |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 30-05-2013, 21:39
|
|
|
egon, Dzięki Ogólnie mało ich a jeszcze mniej nie zwieśniaczonych, aczkolwiek widzę że mało kto robi z Bertone Calibry |
|
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 30-05-2013, 21:40
|
|
|
No ta co w PPL jezdzi, tez wyglada na ori, nie wiem tylko jaki ma silnik, bo pod maske jej nie zagladalem |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 09-06-2013, 14:24
|
|
|
Wczoraj wziąłem się za pordzewiałe śruby od lotki która zamocowna jest do klapy bagażnika. Najpierw ją odkręciłem, następnie za pomocą cieniutkiego śrubokręcika wyskrobałem kawałki tej polakierowanej masy i skorodowane miejsca wyszlifowałem papierem ściernym. Gwinty śrubek były pordzewiałe więc zamoczyłem je w Cortaninie a następnie przesmarowałem smarem miedzienym przed przykręceniem. Gdy już lotka była zamocowana to pomalowałem wszystko czarnym podkładem, potem chlorokauczukiem a na koniec poszedł bitex
Myślę że już nie będe musiał w to ingerować
BTW co to za miękka masa jest na tej klapie? Teraz to trochę nieestetycznie wygląda bo nie jest równo. Tam gdzie wyskrobałem są dziury i nie wiem czym to uzupełnić. Bitex jest za miękki poza tym jak auto stoi na słońcu to robi się jak plastelina więc nie nadaje się do wyrównania tego. Można kupić taką masę?
Fotki po skończonej pracy:
[IMG=http://img199.images...apag.jpg][/IMG]
[IMG=http://img5.imagesha...pa1t.jpg][/IMG] |
|
|
|
|
|
maciek_wk
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 568 Skąd: Chorzów/Katowice
|
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 09-06-2013, 19:06
|
|
|
Dzięki!
** Dodano: 19-07-2013, 12:46 **
Ostatnio wymieniłem drąki kierownicze ponieważ na jednym wyczułem lekki luz. Oczywiście oryginał TRW (pierwszy montaż) Końcówki drążków widać nowe czyli jednak jest cos prawdy w tym co mówił poprzedni właściciel Na drugi dzień pojechałem ustawić zbieżność. Wymieniłem też łącznik elastyczny wydechu. Miałem to zrobić sam ale w warsztacie chcieli 40zł więc postanowiłem że nie będę się męczył tym bardziej że nie mam warunków do takich napraw. W tej chwili maluje zaciski na czerwono bo ten rdzawy kolor strasznie szpeci Pasek alternatora również był popękany więc zakupiłem nowy. Sprawdziłem też wizualnie pasek rozrządu i wygląda na nowy (niby rozrząd był robiony)
** Dodano: 21-07-2013, 23:01 **
Dziś mimo że niedziela a w sumie to własnie dlatego (nuda i w ogóle) postanowiłem zrobić porządek z lampami. Generalnie miałem w planach wymiane na jakieś ładne angel eyes ale po dzisiejszej pracy stwierdziłem że nie ma sensu wywalać dobrych i oryginalnych. Od zakupu było one matowe wręcz zaszły jakimś syfem a powierzchnia była chropowata. W nocy widocznośc była mizerna. Tak to wyglądało dziś o 13
A tak o 15
** Dodano: 21-07-2013, 23:03 **
Aha i taki humorystyczny akcent ;P
|
|
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-07-2013, 06:03
|
|
|
Naklejka dobra, lampy ładnie odświeżone, poszukaj teraz jeszcze tylnych ciemnych. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 22-07-2013, 11:31
|
|
|
Bdm, tylne mam fabrycznie dymione i nie będę z nimi robił już nic
KrzychuB, sam sobie zrób Prostrze niż budowa cepa |
|
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-07-2013, 08:10
|
|
|
Czym i jak te lampy czyściłeś? |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
|