Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zagubiony telefon ! co tu zrobic
Autor Wiadomość
Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-10-2009, 22:16   Zagubiony telefon ! co tu zrobic

Wiec tak.. zgubilem telefon.. a bylo to tak.. robilem koledze sprzet w aucie i polozylem sobie tela na ojca aucie.. ojciec pojechal z telefonem na dachu.. przejechal cala wioske i pojechal na polne drogi.. szukalem telefon nie znalazlem.. bylo to z miesiac temu.. telefon na drugi dzien juz byl niedostepny (myslalem ze pewnie bateria padla)

wczoraj kumpel chcial do mnie dzwonic i mial wlasnie tamten numer.. i wlasnie teraz mi powiedzial ze jak dzwonil to na tamtym telefonie byl sygnal.. probowalem dzwonic jeszcze ale nikt nie odbiera...

Raczej wiecej niz pewne ze ktos go znalazl bo raczej niemozliwe zeby ponad miesiac bateria trzymala? Wiec co zrobic? Zgłosic kradziez ? Policja jest w stanie namierzyc telefon jak jest dostepny? i czy beda sobie zawracali takim czyms dupe?

** Dodano: 26-10-2009, 22:21 **
telefon to nokia e50, na karte , mam pudelko na ktorym jest imei telefonu
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 26-10-2009, 22:21   

StiviHouse, najpier zadaj sobie pytanie czy warto jezeli nowy tel to atakuj , policja tak moga namierzyc. Sprawdzą w jakim miejscu sie ostatnio logowł do sieci miał zasieg

Stivi 

Wysłany: 26-10-2009, 22:24   

w sumie chyba warto.. dalem za tela 200zl niby nie duzo jakby sie wydawało ale mialem go zaledwie miesiac to troche lipa...
Stilo 1.6 16v LPG

assistance

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-10-2009, 22:25   

StiviHouse, szczerze, to raczej się tym nie zajmą, chyba, że to był jakiś super cenny telefon a ty jesteś vipem przynajmniej na poziomie posła albo premiera. załatw u swojego operatora duplikat karty (chodzi o numer jeśli ci na nim zależy) a resztę niestety będziesz musiał raczej odpuścić.

Stivi 

Wysłany: 26-10-2009, 22:27   

na karcie raczej mi nie zalezy.. tylko tyle ze mialem podany na roznych portalach ogloszeniowych ten numer no i tak troche dziwne to.. z drugiej strony najprawdopodoniej reszta ze startera poszła w piec wiec nei bede mial potwierdzenia ze to byla moja karta tylko ze byl moj telefon...
Stilo 1.6 16v LPG

assistance

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-10-2009, 22:30   

StiviHouse, jakiś parapet ma ten telefon ... Po co ma dalej ten sam numer ?:| Jeżeli już to mógł sim wywalić i swojego włożyć dziwne
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

dziura 

Wysłany: 26-10-2009, 22:30   

StiviHouse napisał/a:
bo raczej niemozliwe zeby ponad miesiac bateria trzymala

Jak był wyłączony cały czas to możliwe,mi telefon pierdzielnął w garażu na beton,wyświetlacz poszedł się :sex: po prawie 2 miechach załączyłem go i nadal działał bez ładowania baterii,może Twój fon przeleżał u kogoś i teraz dopiero gostek go uruchomił

Stivi 

Wysłany: 26-10-2009, 23:20   

Luczu napisał/a:
Jeżeli już to mógł sim wywalić i swojego włożyć dziwne

i to cały gwozdz programu... ide jutro na MO moze sie cos jeszcze dowiem ..
Stilo 1.6 16v LPG

assistance

ciechu 

Wysłany: 27-10-2009, 11:26   

StiviHouse napisał/a:
Raczej wiecej niz pewne ze ktos go znalazl bo raczej niemozliwe zeby ponad miesiac bateria trzymala? Wiec co zrobic? Zgłosic kradziez ?
a dlaczego chcesz zgłosić kradzież? Przecież straciłeś telefon na własne życzenie. Ktoś go znalazł no i ma telefon. Ale nie jest złodziejem. A jeśli miśkom uda się telefon namierzyć (w co wątpię) to zatrzymają go z podejrzeniem przestępstwa. Lepiej przyznać się do głupoty niż obwiniać kogoś za coś czego nie zrobił, bo potem sam możesz mieć przez to problemy (składanie fałszywych zeznań)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

jagy 

Województwo: Dolnośląskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-10-2009, 12:21   

Na Policji co najwyżej możesz podać numer IMEI telefonu i oni go zablokują,wtedy telefon stanie się bezużyteczny dla kogoś kto go znalazł,bo telefon nie zaloguje się do żadnej stacji nadawczej/bazowej(nie będzie łapał sieci).Na 100% policja nie będzie bawić się w namierzanie telefonu :lol: Może jeszcze jak by go namierzyli,to antyterrorke po niego wyślą :lol: Tak jak pisze kolega wyżej kradzieży nie masz co zgłaszać,bo telefon sam zgubiłeś na własne życzenie.

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 27-10-2009, 12:28   

jagy, IMEI można zmienić. co sprytniejszy serwisant to potrafi więc cóż :)

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

jagy 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-10-2009, 12:31   

Sapphiron napisał/a:
jagy, IMEI można zmienić. co sprytniejszy serwisant to potrafi więc cóż :)

No można,ale mało serwisów się podejmie czegoś takiego.Dla sprawdzenie,idź do pierwszego lepszego serwisu/komisu i zapytaj się,czy zmienią Ci IMEI.Chyba,że masz znajomych w serwisach/komisach.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 27-10-2009, 13:13   

obawiam że ciechu, ma racje :)
nawet gdyby namierzyli telefon w co wątpię, to możesz narobić koło dupy całkiem niewinnemu

p.s o ile sie nie mylę to żeby namierzyć telefon z dokładnością do kilku metrów koleś musi być w zasięgu minimum 3 nadajników. 2 nadajniki i mogą powiedzieć jedynie w którą stronę iść z dokładnością do kilkuset metrów. koleś w zasięgu 1 nadajnika i nawet nie będzie wiadomo w którą stronę
chyba jakoś tak to działa :)

Stivi 

Wysłany: 27-10-2009, 16:15   

Leśniczy napisał/a:
obawiam że ciechu, ma racje :)
nawet gdyby namierzyli telefon w co wątpię, to możesz narobić koło dupy całkiem niewinnemu

jak to calkiem niewinnemu... ktos kto znalazl telefon, posluguje sie moim numerem to jest calkiem niewinny ?

nawet jak zmieni imei do tak czy tak on ma moj numer i moze sobie robic co chce..
Stilo 1.6 16v LPG

assistance

jagy 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-10-2009, 16:25   

StiviHouse napisał/a:
nawet jak zmieni imei do tak czy tak on ma moj numer i moze sobie robic co chce..

Trzeba było telefonu nie gubić,do kogo Ty masz pretensje?Po drugie numer możesz zablokować.Przecież to jest oczywiste,że jak gubisz telefon,to blokujesz numer :badgrin: Bosz

Stivi 

Wysłany: 27-10-2009, 16:33   

jagy napisał/a:
StiviHouse napisał/a:

Trzeba było telefonu nie gubić,do kogo Ty masz pretensje?Po drugie numer możesz zablokować.Przecież to jest oczywiste,że jak gubisz telefon,to blokujesz numer :badgrin: Bosz

jak masz pisac takie wypowiedzi to lepiej wogle nie pisz... wyraznie napisane ze to byl na karte a reszty papierow nei mam. Nie byla takze zarejestrowana w plusie.. wiec kto mi zablokuje tak o karte?
Stilo 1.6 16v LPG

assistance

jagy 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 27-10-2009, 16:38   

StiviHouse napisał/a:
jak masz pisac takie wypowiedzi to lepiej wogle nie pisz... wyraznie napisane ze to byl na karte a reszty papierow nei mam. Nie byla takze zarejestrowana w plusie.. wiec kto mi zablokuje tak o karte?

W takim wypadku nikt Ci nie zablokuje karty,pech.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 27-10-2009, 18:16   

wystarczyło ustawic pin na karcie i nie miałbyś takiego problemu :)

Stivi 

Wysłany: 27-10-2009, 20:02   

napisalem dzis sms na ten numer okazalo sie ze jakis gowniarz ze wsi ma ta karrte... karte mi oddal a do telefonu sie nie przyznal ;/ powiedzial ze sama karte znalazl.. opowiedzialem mu tylko ze jutro zglaszam sprawe wiec ma czas do przemyslenia jak chce calo wyjsc.. bo watpie zeby sama karte znalazl i sobie wzial zeby ja uzywac...
Stilo 1.6 16v LPG

assistance

ciechu 

Wysłany: 27-10-2009, 20:08   

StiviHouse napisał/a:
jak to calkiem niewinnemu... ktos kto znalazl telefon, posluguje sie moim numerem to jest calkiem niewinny ?

telefon tak samo jak i karta już nie są Twoje. Sam przyznajesz, że nie zarejestrowałeś nr więc oprócz tego co miałeś na koncie nie ponosisz więcej żadnych strat z tego tytułu. Inna bajka, gdybyś miał abonament lub mix.

pozostaje Ci jedynie poinformowac znajomych i instytucje ktorym podawales ten nr jako kontakt do ciebie ze nr jest nieaktualny. I to wszystko. Kupujesz nowa karte i nowy telefon i zycie toczy sie dalej ;)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 27-10-2009, 20:08   

StiviHouse napisał/a:
bo watpie zeby sama karte znalazl i sobie wzial zeby ja uzywac...

i tu logika nie ma nic do rzeczy - ostatnio siostra zgubiła kartę sim ( ona potrafi ) i okazało się, że jest sygnał ... czyli że ktoś włożył ją do tel. i z niej korzystał. Na szczęście to tylko pre-paid
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-10-2009, 20:28   

StiviHouse napisał/a:
opowiedzialem mu tylko ze jutro zglaszam sprawe wiec ma czas do przemyslenia jak chce calo wyjsc.. bo watpie zeby sama karte znalazl i sobie wzial zeby ja uzywac...

Nie zrozum mnie źle, ale tak się nie robi :red_kartka:
Sam piszesz, że zgubiłeś sam ten telefon, a dzieciak go po prostu znalazł, a nie, że Ci go ukradł.

Niby chłopak mógł zadzwonić do kogoś z książki tel. i oddać telefon komuś z Twoich znajomych, ale sam kiedyś byłem świadkiem jak kumpel znalazł telefon i właśnie zadzwonił pod hasło "mama" żeby się umówić jak może oddać tel. to kobieta go jeszcze zwyzywała od złodziei, więc powiedział, że w takim razie ma to gdzieś i on sobie go zatrzymuje - była po odbiór w ciągu godziny :lol:
Więc dzieciakowi się tym bardziej nie dziwię.

Z drugiej strony nie dziw się, że nie chciał się przyznać, że telefon też ma, bo pewnie może go spylił? A może znalazł gdzieś samą kartę, bo ktoś ją wyrzucił?
Wydaje mi się, że powinieneś spokojnie z nim pogadać, żeby się dowiedzieć czy możesz odzyskać jakoś aparat - może mu zaproponować "znaleźne" - mało kto jest na tyle dobroduszny, że bezinteresownie oddaje znalezione rzeczy.
A straszenie go od razu policją nie było, moim zdaniem, do końca fair z Twojej strony :roll:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-10-2009, 22:00   

Cytat:
No można,ale mało serwisów się podejmie czegoś takiego.Dla sprawdzenie,idź do pierwszego lepszego serwisu/komisu i zapytaj się,czy zmienią Ci IMEI.Chyba,że masz znajomych w serwisach/komisach.

za zapraszam na giełdę w krk. chcesz mieć telefon bez nr imei? nie ma problemu :badgrin:

trzeba było się pilnować a nie psiarnie wzywać. StiviHouse, odpuść, nie strasz, nie ma sensu.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-10-2009, 22:40   

Panowie trochę mnie dziwi Wasze podejście.
Uważacie, że jeśli Koleś coś znalazł to jest jego?
Czy telefon to pieczarka rosnąca przy drodze?
Czy chcielibyście aby ktoś znalazł np. Wasz dowód osobisty, paszport i go sprzedał (dla Waszej wiadomości są wysoko cenione).
Może, chcielibyście żeby ktoś znalazł Wasze auto bo np. zostawilibyście kluczyki w środku?
Wtedy gość by powiedział:
"..wyszedłem sobie z psem na spacer, a tu stoi auto NICZYJE z kluczykami w środku to sobie wziąłem"
Jestem niewinny.
Albo jakby znalazł Waszą kartę (leżała sobie ... taka NICZYJA) i zrobił na nią zakupy, też byłoby OK, bo to Wasza wina, że ją zgubiliście?
Dopóki myślenie naszych rodaków będzie takie jak Wasze, bez urazy Panowie, to dobrze w tym kraju nie będzie.
Bo jak możecie później zarzucić politykowi, że robi wałki, przecież według tej teorii on tylko bierze pieniądze, które ...... znalazł ... były niczyje .... czyli nas podatników ale skąd może wiedzieć kogo konkretnie, więc bierze :roll:

Bardzo dobrze StiviHouse, że zamierzasz zgłosić sprawę na Policję :!: :!: :!:
Pobłażanie w przywłaszczaniu nawet drobnych przedmiotów skutkuje tym, że za kilka lat małolat "znajdzie" samochód, portfel albo sprzęt rtv.
Nikt nie powinien wyciągać łap po nieswoją własność :!: :!: :!:

assistance   Moneta

jagy 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 28-10-2009, 00:14   

Emf napisał/a:
Bardzo dobrze StiviHouse, że zamierzasz zgłosić sprawę na Policję :!: :!: :!:

To niech idzie na Policję i zgłosi,że zgubił telefon,a nie jego kradzież.Niech powie też,że sytuacja miała miejsce miesiąc temu.Ciekawe jak Policja ma to zinterpretować i jak się tym zająć.
Co do sprawy,to tak samo jakbym zgubił 200zł i miał do wszystkich pretensję,że je ktoś wydał :lol: Jeszcze jedno,jak zgubię dowód,to zgłaszam sprawę na policję,po to by dostać papier,aby mógł wyrobić duplikat i mieć pewien spokój,że jak ktoś użyje/sprzeda ten dowód i ktoś zaciągnie np. lewy kredyt,to nie będę głównym podejrzanym.Policja nie wszczyna postępowania i nie szuka osoby która znalazła mój dowód.Nie jest tak?EMFnie piszę,że to jest w porządku,że jak ktoś coś zgubi,a ktoś to znajdzie nie oddaje,ale to nie jest żadne przestępstwo.Nie jest to tylko cecha Polaków,że nie oddają,to co znaleźli,bo sądzę,że za granicą jest podobnie.Na koniec,auta się nie da zgubić,a tym bardziej z kluczykami,tu już trochę przesadziłeś z obrazowaniem sytuacji:)

Odpowiedz do tematu