|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Świecąca lampka od układu wtyskowego |
Autor |
Wiadomość |
dobry
|
Wysłany: 30-05-2005, 19:56 Świecąca lampka od układu wtyskowego
|
|
|
Witam !
znów będę pytał, choć już taką sytuację przerabiałem.
Zaświeca mi się lampka (czerwona) która sygnalizuje o pracy układu wtyskowego.
Normalnie po włączeniu silnika gaśnie i koniec, ale u mnie zapala się w różnych dziwnych momentach i w różnych gaśnie.
Myślę, że może to jakieś zwarcie lub sonda Lambda, bo i takie coś słyszałem jest możliwe. Może to jakiś wtryskiwacz już sam nie wiem choć wtedy to chyba paliłoby się na stałe.
Kiedyś pękł mi przewód co doprowadza powietrze pod ciśnieniem i też się zaświecało (ale wtedy więcej palił bo jeździł na ssaniu i lekko szarpał jak mu brakowało powietrza gdy zwalniałem) te przewody już wymieniłem i jakiś czas było ok.
Może macie pomyśł co to za diabelstwo świeci mi po oczach
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-05-2005, 21:23
|
|
|
Jaki to motor 1.8 czy 2.0. Nic nowego nie powiem to wina jakiegoś czujnika. Czy podczas zapalenia kontrolki silnik ma podwyższone obroty. Posprawdzałeś styki na czujnikach. Czy silnik jest zimny czy gorący. Czy więcej pali?? |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
|
|
|
|
lotarr
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-05-2005, 22:34
|
|
|
a próbowałeś rozłączyć i włączyć akumulator? czasem reset pomaga. o ile u ciebie tak się resetuje komputer. |
_________________ tempra 2,0 ie cat sw '91r. |
|
|
|
|
slawek
|
Wysłany: 31-05-2005, 14:59
|
|
|
Sprubuj sprawdzic czujnik polozenia przepustownicy,ten za silniczkiem krokowym,przykrecony z gory na imbus 5.a zdolu 7zwykla.co tam zobaczysz wsrodku to opisz,co siedzi na czpieniu.
[ Dodano: Wto 31 Maj, 2005 15:00 ]
moze byc polamany plastyk |
_________________ TEMPRA 1.6 m p i 1994rok SW |
|
|
|
|
dobry
|
Wysłany: 01-06-2005, 09:25
|
|
|
Hej!
Mam silnik 1,6 MPI ośmio zaworowy.
Najczęściej świeci jak jest ciepły, ale potem gaśnie.
Ostatnio świeciła jak jechałem 85 km/h potem zgasła, innym razem jak stałem w korku i znów zgasła.
Jak jest zimny wszystko jest ok. |
|
|
|
|
kacper702
Wiek: 46 Dołączył: 03 Cze 2005 Posty: 36 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 03-06-2005, 13:33
|
|
|
U mnie jak mi gaz zakladali urwali kabel za kostka czujnika temperatury cieczy chlodzacej. i swiecil wtrysk. moze przegnil ci gdzies kabel na jakims czujniku i dlatego czasami sie wtrysk pali. pooglądaj wszystkie kabelki od czujników. najlepiej zerwac troche osłony bo kabelek moze ugnic za kostka. pozdrawiam |
|
|
|
|
Murson
|
Wysłany: 27-07-2005, 14:23
|
|
|
Witam u mnie jest to samo tzn. prawie to samo=podobnie juz poruszałem takze ten temat ale sadze ze bardzo niewielu uzytkowników ma silniki MPI i trudno sie wypowiedziec nie mniej jednak prodlem z kontrolka to chyba jedna z typowych ustrek w tego typu silnikach bo i SLAWEK miał z tym problemy, asobiście jak bede miał wiecej czasu wezme sie za posprawdzanie tych czujników, potencjometrów itd. bo to raczej cos z tym zwiazanego. POZDRAWIAM w razie jakbys poznał przyczyne tego problemu daj znac!! |
_________________ TEMPRA 1,6 m.p.i. 1995 |
|
|
|
|
fredator
|
Wysłany: 15-02-2006, 09:18 Re: Świecąca lampka od układu wtyskowego
|
|
|
dobry napisał/a: | Witam !
znów będę pytał, choć już taką sytuację przerabiałem.
Zaświeca mi się lampka (czerwona) która sygnalizuje o pracy układu wtyskowego.
Normalnie po włączeniu silnika gaśnie i koniec, ale u mnie zapala się w różnych dziwnych momentach i w różnych gaśnie.
Myślę, że może to jakieś zwarcie lub sonda Lambda, bo i takie coś słyszałem jest możliwe. Może to jakiś wtryskiwacz już sam nie wiem choć wtedy to chyba paliłoby się na stałe.
Kiedyś pękł mi przewód co doprowadza powietrze pod ciśnieniem i też się zaświecało (ale wtedy więcej palił bo jeździł na ssaniu i lekko szarpał jak mu brakowało powietrza gdy zwalniałem) te przewody już wymieniłem i jakiś czas było ok.
Może macie pomyśł co to za diabelstwo świeci mi po oczach
Pozdrawiam. |
Miałem to samo, okazało się, że to sonda Lambda zdycha. A zużycie paliwa wzrosło do gifantycznych rozmiarów. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|