|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jakie głośniki 16 i 13 cm |
Autor |
Wiadomość |
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-07-2011, 16:04 Jakie głośniki 16 i 13 cm
|
|
|
Siema, z racji braku czasu i ochoty na przeróbki i kładzenie kabli, postanowiłem pójść na łatwiznę i poszukać już gotowych głośników do włożenia w drzwi.
Z przodu mam dziury pod 16cm z tyłu pod 13cm
Do tego w półce dwa tweetery więc któryś z zaproponowanych zestawów mógł by je zawierać ale to nie jest konieczny warunek bo oryginalne nawet dają rade.
oczywiście głównym warunkiem jest cena na przód do 150-max 200zł na tył tańsze do 120 max 150zł, liczę na wasze propozycje. Pozdr. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-07-2011, 18:04
|
|
|
16.5 raczej nie wejdą a nie chce nic przerabiać teraz na 99% siedzą 16cm więc i takich szukam, co do firmy to tez myślę że jbl lub alpine do pioneerów nie jestem przekonany |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-07-2011, 19:15
|
|
|
maskownice nie potrzebne bo wszystko idzie w boczki pod oryginalne kratki.
Miałem wkładać w półkę poje JBL P-93 ale o ile w sedanie przy sztywnej półce grały zajebiście o tyle w hatchbacku mogło by być gorzej, do tego ciągnąc kable i jeszcze ciąć półkę to dałem sobie spokój... Może ktoś chce zakupić te jbl? miałem jeszcze gdzieś pudełko z ceną - 899zł ale było to parę ładnych lat temu, ja miałem je gratis do auta jeżeli się uda je sprzedać to może pokuszę się o coś jeszcze droższego na przód co by ładnie buczało
** Dodano: 04-07-2011, 20:22 **
Te 2 drożne będą dobrze grały? Generalnie słucham rapu trochę dubstepu lekkiego techno itd, zależy mi raczej żeby nie buczały przy od kręceniu w radiu basu na maksa i w miarę dużej głośności, wiadomo cudów sie nie spodziewam za te pieniądze ale bardziej niż na wysokich zależy mi na niskich tonach te co podałeś to 16,5 a ja jak pisałem potrzebuje 16, zaraz sam coś poszukam... |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 04-07-2011, 20:06
|
|
|
Się wkurzył i sam poszuka
Bdm ale tak się nie robi że bas będziesz miał na maxa bo za chwile zajedziesz nowe głośniki. Wszystko z umiarem. U mnie regulacja basu jest od -6 do +6 a ja max słucham na +4 tak samo z głośnością samego radia. Po pierwsze zbyt głośno to męczarnia dla radia a po drugie kiepska jakość dźwięku. Należy też pamiętać o tym żeby nowym głośnikom nie wstawiać od razu zbyt mocno. Każdy głośnik jak jest nowy powinien się najpierw dobrze wygrzać |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-07-2011, 20:15
|
|
|
wiem wiem z nowymi głośnikami ostrożnie, ja mam regulacje basu od -10 do 10 albo od 0 do 10 nie pamiętam i zawsze daje 10, z jbl w temprze w półce potrafiło masować plecy radio mam głośność do 50 ale przy 30 już się nie dało w środku usiedzieć, teraz mam oryginalne głośniki citroena z tym radiem to przy 20 jest głośno, powyżej już buczy, radio 4x50 nie wiem jak to będzie wyglądało z 4 mocnymi głośnikami, ale z dwoma jbl radziło sobie zajebiście, szkoda że nie mieszczą się z przodu w drzwi bo miał bym w sumie po problemie |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 04-07-2011, 23:54
|
|
|
Bdm napisał/a: | z tym radiem to przy 20 jest głośno, powyżej już buczy, radio 4x50 nie wiem jak to będzie wyglądało z 4 mocnymi głośnikami, ale z dwoma jbl radziło sobie zajebiście, szkoda że nie mieszczą się z przodu w drzwi bo miał bym w sumie po problemie |
nie spodziewaj się, że jak założysz lepsze i mocniejsze głośniki to będziesz mógł rozkręcać radio dużo wyżej... prawdopodobnie rozkręcisz je o 2-5 jednostki wyżej i też zaczną charczeć,a to dlatego że radio zacznie generować zniekształcenia. jeśli na radiu masz napisane 4x50w to w rzeczywistości ma ono ok 4x27W RMS gdzie powyżej 17-20W zaczyna generować zniekształcenia czyli coś z czym nawet najlepsze głośniki sobie nie poradzą .....
rozgrzewanie nowych głośników obowiązuje również kiedy nie są nowe szanujący sie użytkownik CA przed wyłączeniem radia przycisza wszystko, tak że kiedy włącza radio nie idzie na nie ( nie rozgrzane głośniki ) maksymalne jebnięcie
.dobre marki, zarówno radia jak i wzmacniacze posiadają funkcję "wake up" czyli nawet kiedy włączamy sprzęt maksymalnie rozkręcony to i tak nie gra na maxa tylko po chwili się rozkręca. |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 05-07-2011, 00:43
|
|
|
Leśniczy ja tak właśnie robię ze swoim subem za każdym razem a na zime biorę wszystko do domu i ładnie układam na półce za szkłem co tydzień wycierając kurz xD Czytałem gdzieś, że głośniki małe rzędu 40W rms nie wymagają specjalnego rozgrzewania i po włączeniu można normalnie sobie podgłośnić. Mowa oczywiście o temperaturach jakie panują teraz:-) |
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 05-07-2011, 09:22
|
|
|
Jeśli grało by tak jak z poprzednimi jblami to w zupełności by mi wystarczyło, wiem że bez wzmacniacza i skrzyni nie ma co liczyć na bas, ale ja chce muzykę tylko dla siebie a nie połowy osiedla Jbl miałem 3 drożne 250w i myślę nad czymś identycznym w przednie drzwi a z tyłu jakieś zwykłe 2 drożne 13nastki, z tym ze wybór jest taki że już mi się odechciewa szukać ... |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 05-07-2011, 18:32
|
|
|
Bdm napisał/a: | ja chce muzykę tylko dla siebie a nie połowy osiedla |
Ja też przecież dla siebie włączam, ale nic nie poradzę że słychać na zewnątrz |
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 05-07-2011, 23:39
|
|
|
Bdm napisał/a: | co do firmy to tez myślę że jbl lub alpine do pioneerów nie jestem przekonany |
wydaje mi się, że którą z firm byś nie wybrał to z głośnikami takiej wielkości podłączonymi tylko pod radio nie poczujesz różnicy.
Wszystkie są "firmowe" i będą grały porównywalnie. Basu z tego nie uzyskasz.
** Dodano: 06-07-2011, 00:40 **
co do regulacji - ja mam bas od -10 do +10 i daję na 0 ... wzmaka na radiu daję na +7 i wszystko gra jak należy |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 31-07-2011, 12:34
|
|
|
Kup sobie najprostszy wzmacniacz 4-ro kanałowy i podłącz te głośniki do niego i wypuść sygnał z radia. Często ludziom zdarza się zapominać, że wzmacniacze są nie tylko do subwoofera i tuby. Przy zwykłym radiu mającym powiedzmy to realne 25 W na kanał i posiadającym wyjście chinch, przy przyzwoitych nawet głośnikach taki wzmacniacz poprawia brzmienie i nie mowie tu o żyłowaniu radia do oporu tylko o selektywność przenoszonych tonów przez głośniki. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|