|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
lambda a kat. |
Autor |
Wiadomość |
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-08-2009, 22:01 lambda a kat.
|
|
|
witam
mam takie małe pytanie, otórz szukałem na forum czegoś o katalizatorach i znalazłem wszystko czego chciałem. ponieważ mam zepsutą sondę lambda i nie mam katalizatora tylko jakąś gównianą strumiennice to sonda szaleje i daje do cpu zły odczyt, bo nie nagrzewa się tak jak powinna i jest zbyt bogata mieszanka na Pb (tak wyczytałem na forum). spowodowane jest to tym że przez strumiennice jest łatwiejszy przepływ spalin niż przez kat. a ponieważ kat orginalny kosztuje około 400 PLN a urzywki nie ma sensu kupować to pomyślałem sobie że założe zamiast tej strumiennicy jakiś tłumik, taki jak ma mój ojciec w temprze (1.6 gaźnik), a do tego nową lambdę.
co o tym sądzicie ? czy taki tłumik spełni rolę kata? nie ma dla mnie znaczenia czy auto bedzie bardziej mułowate, chciałbym żeby mi poprawnie śmigało i żeby nie działy się takie cyrki jak teraz. taki tłumik to wydatek rzędu 50-70PLN więc jest to duuuużo. |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-08-2009, 22:09
|
|
|
Świstak, w sedici sonde miałem przed katalizatorem,jestes pewien,że masz inaczej? |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-08-2009, 22:10
|
|
|
Świstak, u mnie jest sonda razem ze strumienicą i mam poprawne odczyty.Co prawda dzisiaj oddałem na gware sondę którą kupiłem w styczniu,ale do momentu jej poprawnego działania było OK.Po za tym sonda ma jeszcze grzałkę więc aż tak źle jak piszesz nie powinno być.
A ten tłumik z wersji gaźnikowej też bodajże jest przelotowy.W tym miejscu spaliny są jeszcze za gorące żeby tam montować coś z wygłuszeniem bo się szybko wypali. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-08-2009, 22:24
|
|
|
ego, nie nie, ja mam tak samo jak Ty, przed katalizatorem/strumiennicą tylko w miejsce kata chciałem wstawić tłumik
ZielonyTBG napisał/a: | u mnie jest sonda razem ze strumienicą i mam poprawne odczyty |
aha no więc wszystko jasne czyli wystarczy że wymienię sondę a tę strumiennicę albo zostawię albo usunę na lpg chodzi dobrze nic się nie dzieje tylko na tej benzynie mi jakoś dziwnie chodzi śmierdzi niedopaloną wachą dookoła auta, dopuki jest zimny to mi się muli okropnie i gaśnie nawet jak mam pedał gazu w podłodze. a jak się zagrzeje to chodzi całkiem ładnie tylko czasem trochę szalpie jak mu dodaję gazu ale poza tym lux. i to będzie wina raczej lambdy. Od niej zacznę i mam nadzieję że do zimy zrobię
dzieki za pomoc |
|
|
|
|
tymek
Pomógł: 6 razy Wiek: 48 Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 314 Skąd: Janów
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 12-08-2009, 23:02
|
|
|
Świstak, ja kata wyrzuciłem i wstawiłem rurke tej samej srednicy a sonde lamda mam przed katem i autko jest zywsze i nie odczuwam ze autko gorzej chodzi wręcz odwrotnie autko zrobiło sie zywsze ,bez zadnych strumienic itp a tak w ogóle to mam tylko teraz tylko tłumik srodkowy i zamiast koncowego mulona setke |
_________________ BLUE MISTRESS [1.6i.e]
tam mnie znajdziecie:)http://radiobff.wix.com/radiobff |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-08-2009, 06:47
|
|
|
ja też mam sondę przed katem, a zamiast kata mam właśnie strumienice i wszystko śmiga poprawnie, tak na lpg jak i na pb - nie wydaje mi się zeby to strumienica była u Ciebie winowajcą |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|