Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
lambda a kat.
Autor Wiadomość
Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-08-2009, 22:01   lambda a kat.

witam

mam takie małe pytanie, otórz szukałem na forum czegoś o katalizatorach i znalazłem wszystko czego chciałem. ponieważ mam zepsutą sondę lambda i nie mam katalizatora tylko jakąś gównianą strumiennice to sonda szaleje i daje do cpu zły odczyt, bo nie nagrzewa się tak jak powinna i jest zbyt bogata mieszanka na Pb (tak wyczytałem na forum). spowodowane jest to tym że przez strumiennice jest łatwiejszy przepływ spalin niż przez kat. a ponieważ kat orginalny kosztuje około 400 PLN a urzywki nie ma sensu kupować to pomyślałem sobie że założe zamiast tej strumiennicy jakiś tłumik, taki jak ma mój ojciec w temprze (1.6 gaźnik), a do tego nową lambdę.

co o tym sądzicie ? czy taki tłumik spełni rolę kata? nie ma dla mnie znaczenia czy auto bedzie bardziej mułowate, chciałbym żeby mi poprawnie śmigało i żeby nie działy się takie cyrki jak teraz. taki tłumik to wydatek rzędu 50-70PLN więc jest to duuuużo.
     assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-08-2009, 22:09   

Świstak, w sedici sonde miałem przed katalizatorem,jestes pewien,że masz inaczej?
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 12-08-2009, 22:10   

Świstak, u mnie jest sonda razem ze strumienicą i mam poprawne odczyty.Co prawda dzisiaj oddałem na gware sondę którą kupiłem w styczniu,ale do momentu jej poprawnego działania było OK.Po za tym sonda ma jeszcze grzałkę więc aż tak źle jak piszesz nie powinno być.
A ten tłumik z wersji gaźnikowej też bodajże jest przelotowy.W tym miejscu spaliny są jeszcze za gorące żeby tam montować coś z wygłuszeniem bo się szybko wypali.
     assistance   Moneta

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-08-2009, 22:24   

ego, nie nie, ja mam tak samo jak Ty, przed katalizatorem/strumiennicą tylko w miejsce kata chciałem wstawić tłumik

ZielonyTBG napisał/a:
u mnie jest sonda razem ze strumienicą i mam poprawne odczyty

aha no więc wszystko jasne :) czyli wystarczy że wymienię sondę a tę strumiennicę albo zostawię albo usunę ;) na lpg chodzi dobrze nic się nie dzieje tylko na tej benzynie mi jakoś dziwnie chodzi śmierdzi niedopaloną wachą dookoła auta, dopuki jest zimny to mi się muli okropnie i gaśnie nawet jak mam pedał gazu w podłodze. a jak się zagrzeje to chodzi całkiem ładnie tylko czasem trochę szalpie jak mu dodaję gazu ale poza tym lux. i to będzie wina raczej lambdy. Od niej zacznę i mam nadzieję że do zimy zrobię ;)

dzieki za pomoc ;)
     assistance   Moneta

tymek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 12-08-2009, 23:02   

Świstak, ja kata wyrzuciłem i wstawiłem rurke tej samej srednicy a sonde lamda mam przed katem i autko jest zywsze i nie odczuwam ze autko gorzej chodzi wręcz odwrotnie autko zrobiło sie zywsze ,bez zadnych strumienic itp :) a tak w ogóle to mam tylko teraz tylko tłumik srodkowy i zamiast koncowego mulona setke :lol:

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 13-08-2009, 06:47   

ja też mam sondę przed katem, a zamiast kata mam właśnie strumienice i wszystko śmiga poprawnie, tak na lpg jak i na pb - nie wydaje mi się zeby to strumienica była u Ciebie winowajcą

Odpowiedz do tematu