Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Naprawa silnika klapki odcinania powietrza z zewnątrz
Autor Wiadomość
Adam1971 

Wysłany: 28-06-2007, 21:09   Naprawa silnika klapki odcinania powietrza z zewnątrz

Witam.

Chyba podstawowa usterka tego silniczka urwany bolec.

Będę zakładał klimę i powoli kompletuję wszystko, ale jak się okazało kupiłem całą dmuchawę czy jak to się nazywa z urwanym bolcem silnika od zamykania klapki. Postanowiłem rozebrać ten silnik i zanieść gościowi zębatkę do zrobienia nowej. Ale jak krzyknął 80 zł to dałem sobie spokój i naprawiłem domowym sposobem.
Nie wiem czy trudno dostać coś takiego i za ile ale jak ktoś jest ciekawy jak to wygląda w środku do załączę krótki opis. Może się przyda.

1. Zdjęcie urwanego bolca.

2. Silnik rozebrany na części

Próbowałem tą zębatkę kleić, przewierciłem i wkręciłem wkręt aby przeszedł na wylot ale to nic nie dawało. Przekręcało się dalej.

Więc zrobiłem tak

Podgrzałem srubokręt i powoli zrobiłem kwadracik o głębokości około 0,5 cm. A kwadracik po to żeby sie ten bolec nie obracał. Potem użyłem kleju skleja szybko i mocno trzyma (można kobiecie jak śpi usta skleić i rano spokój he he he)

Sklejona zębatka sorry za jakość zdjęcia (piwo już działało)

No i składamy całość

Nasmarowałem smarem specjalnym do maszyn pracujących w niskich temperaturach chociaż nie jest to potrzebne ale taki miałem (użyję go przy smarowaniu cięgien do zamków żeby w zimie nie zamarzały)

Powoli składamy

I po kłopocie. Sprawdzałem go kilka razy, hamowałem go ręką i trzyma.

Można to zrobić wszystko bez rozbierania silniczka. Bolec się zmniejszy ale to nie przeszkadza. A przy rozkładaniu trzeba kilka bolców stopić rozgrzanym srubokrętem a potem zgrzać zpowrotem lub skleić

A teraz ciekawostka (chyba że wiecie) nie ma tam wyłącznika przeciążeniowego. Próbowałem go kilka razy zatrzymać i nic.
A i silniczek ma fajne szczotki

Zatrzymuje się on w jedną jak i w drugą stronę po pewnym czasie. Tak wygląda jakby goście wyliczyli jakiś czas zamknięcia klapki i dopiero się sam wtedy wyłącza.

A i jak sprawdziłem nie wyłącza się zawsze w tym samym miejscu. Pewnie dlatego się to ukręca.

Może się ten opis komuś przyda pozdrawiam.

A jeszcze jedno jak założę klimę to też się postaram o jakieś zdjęcia i opis.

?

Odpowiedz do tematu