Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośniki na przód do Tipo Magnat Car Fit 915 lub JBL
Autor Wiadomość
Slaweks2000 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 12-08-2009, 15:10   Głośniki na przód do Tipo Magnat Car Fit 915 lub JBL

Cześc
Chce zmienić głośniki w Tipo z przodu, teraz są jakieś pioneerki 10cm i tak dość nieprofesjonalnie zamocowane :x
Zastanawiałem sie nad tymi
http://www.audiosklep.pl/...-915-p-500.html

Lub też w dziale sprzedam jest oferta JBL i tak naprawde nie wiem czy warto :? bo one też już sobie pewnie trochę pograły :roll: JBL z Forum

Radio mam już dość starsze bo Pioneer deh-1400R z CD bez mp3 , szacuje żę więcej jak 14WAT RMS na kanał ono nie daje....

Z tyłu są Boschmann -y 10cm 90 Wat RMS ... troche za dużo jak pod to radio .....

Prośba o jakieś porady ;D może inne głośniory proponujecie
aaa bo też cięzko z kasą tak do 100zł może nawet troche powyżęj... chyba że w tej cenie dobrych głośników się nie kupi :roll:

marchewa 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 12-08-2009, 15:26   

Slaweks2000 napisał/a:

Z tyłu są Boschmann -y 10cm 90 Wat RMS ... troche za dużo jak pod to radio .....

tyle to one na pewno nie mają, chyba ze maja 10 cali a nie cm...

Slaweks2000 

Wysłany: 12-08-2009, 15:41   

marchewa napisał/a:
tyle to one na pewno nie mają

He he .... tak samo myślałem ale wiesz na pudle to nawet 200Wat pisało a RMS 90 to takie wartości podaje :lol:

a brałbyś na przód Magnaty ???

marchewa 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 12-08-2009, 16:18   

Pisać sobie może...
Z przodu to akurat tez mam Boschmann -y i tez 10cm(ponoć 50 W RMS) bo inne nie wejdą. Jakbym mógł inne wsadzić to już na pewno by tam były i to pewnie Magnaty, za to z tyłu orginalnych 10-tek nie mam wcale i na tylnej półce siedząMagnaty 694 Classic i jak dla mnie bardzo przyjemnie wszystko gra, a radyjko mam Pionieer DEH-P40MP. Na swoim miejscu raczej brał bym Magnaty.

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-08-2009, 09:08   

W deskę nie opłaca się ładować nic porządnego.... Lepiej wywal te boshmany i kup coś lepszego a przód zostaw w spokoju bo za 100 zł nie kupisz nic co by dawało rade w desce.... Ale jeśli już chcesz koniecznie zmieniać przód to ja bym wziął JBL.....

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 13-08-2009, 09:27   

Bdm$ka, dobrze pisze. Na przód to możesz sobie wstawić byle co i tanie, bo drogie nie podoła tak samo jak tanie. Nie wiem kto to miejsce tam wymyślił na głośniki :sciana: Raz że grają w sufit, a nie w ciebie. Dwa to powinny tam być elipsy, które są mało efektywne właśnie ze względu na kształt. Trzy nowsze głośniki się tam po prostu nie mieszczą - mają grubsze stelaże, a do tego odstaje od nich tweeter, który chcąc nie chcąc będzie dotykał kratki. Cztery - to akurat można obejść- tam jest zero jakiegokolwiek wygłuszenia :red_kartka: Mam porównanie bo miałem tam i JBL i Pioneery i Peyingi i nawet miałem seryjne fiatwskie głośniki - wszystkie grały tak samo. Basu zero i co najwyżej do słuchania radia się nadają, albo jak się ma z tyłu coś lepszego + sub. A mogli dać w drzwi to chcieli być chyba włosi pomysłowi, albo to jakiś niemiecki szpieg zaprojektował, który dla VW robił. Dla mnie te miejsca to tragedia. Zamierzam przerobić schowki w drzwiach i tam dać mid basy, a tweetery może w to durne miejsce, chociaż z kolei będą grały w sufit i dupa dalej...

Maciek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-08-2009, 09:34   

mrk69, jak ktoś ma el. lusterka to można w te zaślepki wpakować tweetery
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

Slaweks2000 

Wysłany: 13-08-2009, 17:59   

Bdm$ka napisał/a:
Lepiej wywal te boshmany i kup coś lepszego a przód zostaw

widzisz myślałem nad tym .... ale trzeba byłoby dziury wycinać w tylnej półce :o aaa Tipek jest rodziców..... i nie chodzi o to że tata sie nie zgodzi czy cos ale często coś się przewozi w nim i niejeden raz wyjmujemy półke , no a jak by siedziały jeszce tam głośniki to kable za każdym razem odpinać :? aaa 10cm to co lepszego wstawię ??? żeby był bas to i musi być membrana większa ;D
mrk69 napisał/a:
A mogli dać w drzwi to chcieli być chyba włosi pomysłow

chyba tak :lol:

i nie chodzi aby mnie pół miasta słyszało.... tylko że teraz to jak mam otwarte szyby to szum w zasadzie zagłusza :sciana: i co to za słuchanie :( tyle co radio wyłączyć słuchu nie męczyć ;D

Bdm 

Wysłany: 13-08-2009, 19:41   

tnij półkę.... Odłączenie głośnika to kilka sekund a za 150zł kupisz już coś w miarę grającego przy otwartym oknie :P

Moneta

Slaweks2000 

Wysłany: 14-08-2009, 21:45   

Bdm$ka napisał/a:
dłączenie głośnika to kilka sekund

hmm coraz bardziej mnie przekonujesz na te głośniki w pułkę :) a jakby zrobić takie złączki na czincze :idea:

a co byś powiedział na coś takiego http://www.audiosklep.pl/jbl-gt5-963-p-1644.html

Bdm 

Wysłany: 14-08-2009, 21:55   

No te JBLy na pewno dadzą rade :)

Moneta

Darnok017 

Wysłany: 16-08-2009, 18:31   

Słuchajcie. . rowniez chce wsadzic glosniki w drzwi tylko zastanawiam sie nad tym jaka jest glebokosc drzwi:/ bo jak kupie za "długie" glosniki to przykleja sie do blachy:/

Bdm 

Wysłany: 16-08-2009, 20:43   

Darnok017, głośniki w drzwiach nie montuje się w drzwi tylko kieszeń na dole, więc chyba nie problem zmierzyć ? Chyba że chcesz z tyłu - tylko pytanie po co?

Moneta

Darnok017 

Wysłany: 17-08-2009, 10:50   

Żeby był lepszy dźwięk... tak to grają w sufit.. tak jak było wyżej napisane

Bdm 

Wysłany: 17-08-2009, 12:59   

Darnok017 napisał/a:
Żeby był lepszy dźwięk... tak to grają w sufit.. tak jak było wyżej napisane

że lepszy dźwięk to wiem, czytaj ze zrozumieniem... Pytałeś się jaką głębokość mają drzwi, po co chcesz je wstawiać w same drzwi skoro można dorobić/dokupić taszki (Link do tematu o głośnikach w drzwi ) po za tym w samych drzwiach nie założysz bo niema tam na to miejsca....

Moneta

zola 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 19-08-2009, 22:22   

Głośniki z tyłu w półce to zło.Ale z autopsji wiem ze jak sam nie ewoluujesz i sie o tym nie przekonasz to nikt tego Ci nie odradzi.
Jeśli chcesz zrobić "na szybko" wyjmowaną półkę bez konieczności ciągłego odpinania kabelków od głośników (bo w końcu coś się urwie) to proponuje takie coś zamontować po prawej albo po lewej stronie w tapicerce i podprowadzić do tego kable ( albo dwa pojedyncze i po obu stronach,będzie łatwiej):

Terminal głośnikowy podwójny:
http://allegro.pl/item712...n_basowych.html

Następnie 4 szt takich wtyków i ze 2m kabla:

Wtyki "bananowe":
http://allegro.pl/item693...zloty_3016.html

W razie potrzeby tylko wyciągasz wtyki i wyjmujesz półkę bez obawy że jakieś kable zrobią zware albo cuś.
Ale nadal twierdze że głośniki w półce to zło ;D
Lepiej to doskładać do odseparowanego zestawy przedniego:

Helix DB 62.1 :
http://allegro.pl/item707...lka_gratis.html
będzie o niebo lepiej niż z tych JEJBIELI z tyłu.
Samo radio bez wzmaka poradzi sobie z nimi,sprawdzone przez wielu początkujących,i samemu spróbować panele wyrzeźbić,to w cale nie jest takie trudne,wystarczy tylko troche zdolności manualnych i wolnego czasu i satysfakcja będzie gwarantowana :D .Tweeterki w lusterkach miałem ale średnio się sprawdzały na odsłuchach,dużo lepiej w podszybiu wypadają.

Ps. Do Mod-ów i Admin-ów,można by wprowadzić "przymusowe" podpisywanie linków co w danym linku się znajduje (chodzi o aukcje,sklepy internetowe) bo w przyszłości jak linki wygasną bynajmniej będzie wiadomo co w nich było.Pozostawiam to do Waszego uznania.Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu