Głośniki na przód do Tipo Magnat Car Fit 915 lub JBL |
Autor |
Wiadomość |
Slaweks2000
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 12-08-2009, 15:10 Głośniki na przód do Tipo Magnat Car Fit 915 lub JBL
|
|
|
Cześc
Chce zmienić głośniki w Tipo z przodu, teraz są jakieś pioneerki 10cm i tak dość nieprofesjonalnie zamocowane
Zastanawiałem sie nad tymi
http://www.audiosklep.pl/...-915-p-500.html
Lub też w dziale sprzedam jest oferta JBL i tak naprawde nie wiem czy warto bo one też już sobie pewnie trochę pograły JBL z Forum
Radio mam już dość starsze bo Pioneer deh-1400R z CD bez mp3 , szacuje żę więcej jak 14WAT RMS na kanał ono nie daje....
Z tyłu są Boschmann -y 10cm 90 Wat RMS ... troche za dużo jak pod to radio .....
Prośba o jakieś porady może inne głośniory proponujecie
aaa bo też cięzko z kasą tak do 100zł może nawet troche powyżęj... chyba że w tej cenie dobrych głośników się nie kupi |
_________________ Fiat Tipo 1.4 Benzyna vmax 170km\h (na autostradzie Katowice) |
|
|
|
|
marchewa
Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 29 Sty 2008 Posty: 110 Skąd: Zamość/Złojec
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-08-2009, 15:26
|
|
|
Slaweks2000 napisał/a: |
Z tyłu są Boschmann -y 10cm 90 Wat RMS ... troche za dużo jak pod to radio ..... |
tyle to one na pewno nie mają, chyba ze maja 10 cali a nie cm... |
_________________ Frontera A 2.4i LPG 92r. |
|
|
|
|
Slaweks2000
|
Wysłany: 12-08-2009, 15:41
|
|
|
marchewa napisał/a: | tyle to one na pewno nie mają |
He he .... tak samo myślałem ale wiesz na pudle to nawet 200Wat pisało a RMS 90 to takie wartości podaje
a brałbyś na przód Magnaty ??? |
_________________ Fiat Tipo 1.4 Benzyna vmax 170km\h (na autostradzie Katowice) |
|
|
|
|
marchewa
Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 29 Sty 2008 Posty: 110 Skąd: Zamość/Złojec
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-08-2009, 16:18
|
|
|
Pisać sobie może...
Z przodu to akurat tez mam Boschmann -y i tez 10cm(ponoć 50 W RMS) bo inne nie wejdą. Jakbym mógł inne wsadzić to już na pewno by tam były i to pewnie Magnaty, za to z tyłu orginalnych 10-tek nie mam wcale i na tylnej półce siedząMagnaty 694 Classic i jak dla mnie bardzo przyjemnie wszystko gra, a radyjko mam Pionieer DEH-P40MP. Na swoim miejscu raczej brał bym Magnaty. |
_________________ Frontera A 2.4i LPG 92r. |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-08-2009, 09:08
|
|
|
W deskę nie opłaca się ładować nic porządnego.... Lepiej wywal te boshmany i kup coś lepszego a przód zostaw w spokoju bo za 100 zł nie kupisz nic co by dawało rade w desce.... Ale jeśli już chcesz koniecznie zmieniać przód to ja bym wziął JBL..... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 13-08-2009, 09:27
|
|
|
Bdm$ka, dobrze pisze. Na przód to możesz sobie wstawić byle co i tanie, bo drogie nie podoła tak samo jak tanie. Nie wiem kto to miejsce tam wymyślił na głośniki Raz że grają w sufit, a nie w ciebie. Dwa to powinny tam być elipsy, które są mało efektywne właśnie ze względu na kształt. Trzy nowsze głośniki się tam po prostu nie mieszczą - mają grubsze stelaże, a do tego odstaje od nich tweeter, który chcąc nie chcąc będzie dotykał kratki. Cztery - to akurat można obejść- tam jest zero jakiegokolwiek wygłuszenia Mam porównanie bo miałem tam i JBL i Pioneery i Peyingi i nawet miałem seryjne fiatwskie głośniki - wszystkie grały tak samo. Basu zero i co najwyżej do słuchania radia się nadają, albo jak się ma z tyłu coś lepszego + sub. A mogli dać w drzwi to chcieli być chyba włosi pomysłowi, albo to jakiś niemiecki szpieg zaprojektował, który dla VW robił. Dla mnie te miejsca to tragedia. Zamierzam przerobić schowki w drzwiach i tam dać mid basy, a tweetery może w to durne miejsce, chociaż z kolei będą grały w sufit i dupa dalej... |
|
|
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-08-2009, 09:34
|
|
|
mrk69, jak ktoś ma el. lusterka to można w te zaślepki wpakować tweetery |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
Slaweks2000
|
Wysłany: 13-08-2009, 17:59
|
|
|
Bdm$ka napisał/a: | Lepiej wywal te boshmany i kup coś lepszego a przód zostaw |
widzisz myślałem nad tym .... ale trzeba byłoby dziury wycinać w tylnej półce aaa Tipek jest rodziców..... i nie chodzi o to że tata sie nie zgodzi czy cos ale często coś się przewozi w nim i niejeden raz wyjmujemy półke , no a jak by siedziały jeszce tam głośniki to kable za każdym razem odpinać aaa 10cm to co lepszego wstawię ??? żeby był bas to i musi być membrana większa
mrk69 napisał/a: | A mogli dać w drzwi to chcieli być chyba włosi pomysłow |
chyba tak
i nie chodzi aby mnie pół miasta słyszało.... tylko że teraz to jak mam otwarte szyby to szum w zasadzie zagłusza i co to za słuchanie tyle co radio wyłączyć słuchu nie męczyć |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 13-08-2009, 19:41
|
|
|
tnij półkę.... Odłączenie głośnika to kilka sekund a za 150zł kupisz już coś w miarę grającego przy otwartym oknie |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
Slaweks2000
|
Wysłany: 14-08-2009, 21:45
|
|
|
Bdm$ka napisał/a: | dłączenie głośnika to kilka sekund |
hmm coraz bardziej mnie przekonujesz na te głośniki w pułkę a jakby zrobić takie złączki na czincze
a co byś powiedział na coś takiego http://www.audiosklep.pl/jbl-gt5-963-p-1644.html |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 14-08-2009, 21:55
|
|
|
No te JBLy na pewno dadzą rade |
|
|
|
|
Darnok017
Wiek: 34 Dołączył: 28 Lip 2009 Posty: 25 Skąd: Duczki\Wołomin
|
Wysłany: 16-08-2009, 18:31
|
|
|
Słuchajcie. . rowniez chce wsadzic glosniki w drzwi tylko zastanawiam sie nad tym jaka jest glebokosc drzwi:/ bo jak kupie za "długie" glosniki to przykleja sie do blachy:/ |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 16-08-2009, 20:43
|
|
|
Darnok017, głośniki w drzwiach nie montuje się w drzwi tylko kieszeń na dole, więc chyba nie problem zmierzyć ? Chyba że chcesz z tyłu - tylko pytanie po co? |
|
|
|
|
Darnok017
Wiek: 34 Dołączył: 28 Lip 2009 Posty: 25 Skąd: Duczki\Wołomin
|
Wysłany: 17-08-2009, 10:50
|
|
|
Żeby był lepszy dźwięk... tak to grają w sufit.. tak jak było wyżej napisane |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 17-08-2009, 12:59
|
|
|
Darnok017 napisał/a: | Żeby był lepszy dźwięk... tak to grają w sufit.. tak jak było wyżej napisane |
że lepszy dźwięk to wiem, czytaj ze zrozumieniem... Pytałeś się jaką głębokość mają drzwi, po co chcesz je wstawiać w same drzwi skoro można dorobić/dokupić taszki (Link do tematu o głośnikach w drzwi ) po za tym w samych drzwiach nie założysz bo niema tam na to miejsca.... |
|
|
|
|
zola
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 19-08-2009, 22:22
|
|
|
Głośniki z tyłu w półce to zło.Ale z autopsji wiem ze jak sam nie ewoluujesz i sie o tym nie przekonasz to nikt tego Ci nie odradzi.
Jeśli chcesz zrobić "na szybko" wyjmowaną półkę bez konieczności ciągłego odpinania kabelków od głośników (bo w końcu coś się urwie) to proponuje takie coś zamontować po prawej albo po lewej stronie w tapicerce i podprowadzić do tego kable ( albo dwa pojedyncze i po obu stronach,będzie łatwiej):
Terminal głośnikowy podwójny:
http://allegro.pl/item712...n_basowych.html
Następnie 4 szt takich wtyków i ze 2m kabla:
Wtyki "bananowe":
http://allegro.pl/item693...zloty_3016.html
W razie potrzeby tylko wyciągasz wtyki i wyjmujesz półkę bez obawy że jakieś kable zrobią zware albo cuś.
Ale nadal twierdze że głośniki w półce to zło
Lepiej to doskładać do odseparowanego zestawy przedniego:
Helix DB 62.1 :
http://allegro.pl/item707...lka_gratis.html
będzie o niebo lepiej niż z tych JEJBIELI z tyłu.
Samo radio bez wzmaka poradzi sobie z nimi,sprawdzone przez wielu początkujących,i samemu spróbować panele wyrzeźbić,to w cale nie jest takie trudne,wystarczy tylko troche zdolności manualnych i wolnego czasu i satysfakcja będzie gwarantowana .Tweeterki w lusterkach miałem ale średnio się sprawdzały na odsłuchach,dużo lepiej w podszybiu wypadają.
Ps. Do Mod-ów i Admin-ów,można by wprowadzić "przymusowe" podpisywanie linków co w danym linku się znajduje (chodzi o aukcje,sklepy internetowe) bo w przyszłości jak linki wygasną bynajmniej będzie wiadomo co w nich było.Pozostawiam to do Waszego uznania.Pozdrawiam |
_________________ Czasami spotykasz na swojej drodze osobę, której nie należy wku*wiać. To właśnie jestem Ja.. |
|
|
|
|
|