Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Felgi a hamulce!
Autor Wiadomość
sosen86 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-10-2006, 22:58   Felgi a hamulce!

czy zmieniajac felgi ze stadardowych na np.16" osłabna hamulce???[/b]
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

Broadway 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-10-2006, 23:06   Re: Felgi a hamulce!

sosen86 napisał/a:

Hamulce sie poprawią, bo opona bedzie miala niższy profil i wiecej sily bedzie szlo na hamowanie, a nie na odkształcanie opon.
     Moneta

romano 

Wysłany: 29-10-2006, 13:19   

sosen86 napisał/a:
czy zmieniajac felgi ze stadardowych na np.16" osłabna hamulce???

To zależy od masy całego koła, jak założysz cięższe koła to zwiększy się masa wirująca co spowoduje gorsze rozpędzanie i gorsze hamowanie.

Moneta

EASYKATO 

Wysłany: 30-10-2006, 08:16   Re: Felgi a hamulce!

sosen86 napisał/a:

skuteczność hamowania
będzie mniejsza

-małe zaciski i tarcze beda poddane wiekszym temperaturom (płyn ham.!!)
- trudniej bedzie doprowadzic do zablokowania kół przy hamowaniu (bedą chcialy sie toczyc)
-szybciej zużyjesz tarcze/klocki

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-10-2006, 08:55   

Ale jaja ! Trzy odpowiedzi - każda inna ! I o ile z romano i Broadway'em z grubsza można można się zgodzić - choć naprawdę różnice w hamowaniu będą niemal niedostrzegalne , o tyle EASYKATO po raz kolejny wypisuje brednie ! Masz chyba chłopie problem z czytaniem ze zrozumieniem ... Jeżeli auto , które masz i chcesz sprzedać - jest zrobione według stanu twojej wiedzy motoryzacyjnej - to ja już gratuluję kupującemu !
Przecież Sosen86 nie chce zmieniać hamulców na mniejsze , tylko felgi na większe . I jeżeli zrobi to z zachowaniem obwodu koła ( patrz - tabele zamienników opon ) - to nie zmieni się nic !
     assistance

Krzysztof A. 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 30-10-2006, 09:35   

Standardowo mam w moim 2.0 16V stalowe 15' ale na letnich alumkach z oponami BF Goodrich 205/40R17 hamuje o niebo lepiej.Byłbym za tym że w tej sytuacji nie ma znaczenia niewielka róznica w wadze kół tylko dobra jakość opon i odpowiedni profil.

** Dodano: 30-10-2006, 09:43 **
dodam że płyn mam DOT 4 (czyli z tego co pamiętam to chyba temp. wrzenia 360 stopni)
     Moneta

sosen86 

Wysłany: 30-10-2006, 19:30   

EASYKATO, no wlasnie jak by sie mialo tak dziac to by wszyscy chyba jezdzili na felgach 10" <lol>....ej ile moze wazyc taka 16"felga z opona bo ostatnio sprawdzalem i metalowa 14z zimowka wazy 13,5 kilo :)
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
     Moneta

EASYKATO 

Wysłany: 04-11-2006, 01:11   

schab napisał/a:
Ale jaja ! Trzy odpowiedzi - każda inna ! I o ile z romano i Broadway'em z grubsza można można się zgodzić - choć naprawdę różnice w hamowaniu będą niemal niedostrzegalne , o tyle EASYKATO po raz kolejny wypisuje brednie ! Masz chyba chłopie problem z czytaniem ze zrozumieniem ... Jeżeli auto , które masz i chcesz sprzedać - jest zrobione według stanu twojej wiedzy motoryzacyjnej - to ja już gratuluję kupującemu !
Przecież Sosen86 nie chce zmieniać hamulców na mniejsze , tylko felgi na większe . I jeżeli zrobi to z zachowaniem obwodu koła ( patrz - tabele zamienników opon ) - to nie zmieni się nic !

załóż kolego schab najpierw szesnastki do tipo (ale przecież ty nawet nie masz tipo tylko dedrę !!! ) a potem dopiero zabieraj głos na forum.
Poza tym sprawdz czy aby napewno nie zmienia sie nic po przejsciu z np 14 na 16-tki;
obwod koła - owszem można dobrać prawie idealnie,
ale z szerokością gumy już gorzej,
prawda?

Znajdź letnie 165/../16 będące zamiennikiem do
standardowej opony tipo 1.4 165/65/14!!!!!

Tak żeby szerokość opony była jednakowa dla wyeliminowania różnicy oporów

znajdziesz?

Inna sprawa jak ciężar rozłożony jest w kole 14stalowym i 16alu
(kolega Romano już o tym napisał)-bliżej obwodu czy bliżej środka koła?
To ma wpływ na hamowanie.

Jeszcze warto zwrócić uwagę na ciśnienie jakie ładuje się w opony o niższym profilu
(różnicę w zachowaniu kół 16 napompowanych do wyższych wartości i tych o zalecanej przez instrukcję obsługi auta).

I gorąca prośba do Ciebie kolego schab napisz po co nawiązujesz w tym wątku do mojego samochodu?
Chętnie się dowiem.
Auto ci rdzewieje?
Zazdrosny jesteś?
Kompleksy jakieś na punkcie mojego auta masz?
Objechało cię jakieś SEDICI i myślisz że to ja?
(na pewno nie ja! :lol: )
Więc napisz po co?

Przyjedź do Wrocławia to cię przewiozę, :lol:

Jeżeli przyjedziesz tipo 1.4 na seryjnych kołach to pohamujemy:
Vmax , hamulec do zera 10 razy i przy dziesiątym zmierzymy na prywatnym terenie drogę hamowania.

Założymy 16tki z ogumieniem rozmiaru jak u KrzysztofaA ( mam takie w garażu na kołkach)
i znowu Vmax hamulec do zera (znowu10X)
i przy dziesiątym zmierzymy drogę hamowania.

Wszystko w praktyce, żadnego brandzlowania.

I zobaczysz czy skuteczność hamulców po zmianie na 16tki rośnie czy maleje.

I druga prośba:
napisałeś że kolejny raz wypisuję brednie
przypomnij mi !

Wracając do tematu
kolega Sosen86 w profilu ma wpisane tipo 1.4
więc seryjne tarcze i hamulce
nie były przewidziane do 16 calowej felgi.

mały zacisk może się okazać za słaby
po kilku ostrych następujących po sobie hamowaniach.

i nie mam tu na myśli hamowań z 20 czy 30 km/h

Jeżeli ktoś się z tym nie zgadza
cóż jego prawo.

sosen86 napisał/a:
......no wlasnie jak by sie mialo tak dziac to by wszyscy chyba jezdzili na felgach 10"......

pytałeś o hamulce po zmianie na 16tki
to ci odpowiedziałem

spadnie skutecznosc
przeczytaj jeszcze raz co napisałem
po myślnikach
i pomyśl.

Zresztą co mi tam, zakładaj szesnastki i jeździj
znasz swoje auto
i sam będziesz potrafił ocenić zmiany
i koszt częstszych wymian pewnych elementów

Krzysztof A. napisał/a:
Standardowo mam w moim 2.0 16V stalowe 15' ale na letnich alumkach z oponami BF Goodrich 205/40R17 hamuje o niebo lepiej.Byłbym za tym że w tej sytuacji nie ma znaczenia niewielka róznica w wadze kół tylko dobra jakość opon i odpowiedni profil.

standardowo to SEDICIVALVOLE nie wychodziło z fabryki na stalowych felgach.
Napisz jakiej wielkości masz tarcze z przodu.

Bo jeżeli masz już w swoim aucie hamulce z SEDICI
to nie wypada nawet porównywać ich skuteczności z hamulcami z 1.4
Napisz czy tak samo szybko możesz zblokować (całkowicie aż do załączenia ABS) koła jak przy 15tkach.

sosen86 

Wysłany: 04-11-2006, 22:28   

kumpel ma 1.6 tipo na 16tkach bez zadnych zmian w hamulcach jezdzi i nic sie nie dzieje no to chyba ash tak zle nie jest

** Dodano: 05-11-2006, 19:18 **
EASYKATO napisał/a:
Zresztą co mi tam, zakładaj szesnastki i jeździj
znasz swoje auto
i sam będziesz potrafił ocenić zmiany
i koszt częstszych wymian pewnych elementów

kolego ja nie mowilem ze bede zakladal 16tki jezdzil ja tylko pytalem po to zeby sie dowiedziec...jak zmienie felgi to mam tesz zamiar zmienic cos w hamulcach jakies sportowe tarcze klocki nie obuzaj sie tak tylko pytalem :) kazdy mam prawo do wypowiedzi ja zadalem temat zeby sie dowiedziec czy cos trzeba zmieniac czy nie....po co mi tu klotnie POzdr..:)
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
     Moneta

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-11-2006, 09:43   

Drogi kolego (?) Easykato !
Spędziłeś cały weekend przy komputerze , zadałeś sobie masę trudu , zająłeś masę miejsca na forum i co ? Nie przekonałeś mnie ( a i chyba nikogo ) co do swoich racji . Mało tego – w dalszym ciągu podtrzymuję swoje zdanie o twojej nieznajomości motoryzacji , a dodatkowo – fizyki . Polecam powrót do gimnazjum i powtórkę tematów : moment obrotowy , siła , tarcie , ciśnienie i parcie , a przy okazji kilku innych .
Natomiast twój tekst jest wyjątkowym przykładem na efekt jaki otrzymamy , kiedy zmieszamy urażoną dumę z arogancją i niczym nie popartą pewnością swoich racji , nieznajomością fizyki itp. Jak w każdym przypadku – kiedy zjemy na raz zbyt wiele ciężkostrawnych potraw – co powstaje ?
Po prostu z faktami się nie dyskutuje ! To , że ty masz inne zdanie , że stawiasz veto – nie zmieni faktu , że słońce jutro też wstanie ... Jak kiedyś w kabarecie mówił Jan Kobuszewski : „praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan głąb...”
Ale do rzeczy . Po pierwsze i najważniejsze – bo to było tematem pytania :
Z punktu widzenia fizyki hamowanie kół samochodu jest procesem znoszenia się dwóch momentów obrotowych . Jednego powstałego w wyniku przyłożenia pewnej siły do tarczy hamulcowej , drugiego – siły powstałej na styku opony z podłożem – przyłożonej do ramienia będącego promieniem koła . A skoro z jednej strony nie zmienia się średnica tarczy , ani siła nacisku zacisków hamulcowych , a z drugiej zakładamy niezmienioną średnicę koła – to co się zmienia ? Oczywiście nie da się zbagatelizować wpływu bezwładności mas wirujących , ale znów błąd : nie ma znaczenia rozkład mas w kole – jak starasz się mądrze pisać , ale całkowita masa elementu wirującego ! A w przypadku felg 16’ – będą wraz z oponami ważyły więcej niż porównywalne 14’ .
Natomiast sam proces hamowania nie jest taki prosty , aby dało się go zobrazować w postaci równania fizycznego z dwoma zmiennymi . Jest tyle czynników mających wpływ na hamowanie , że do dziś wszyscy producenci aut , opon , tarcz i klocków , a także zawieszeń - starają się znaleźć taki kompromis , żeby było dobrze w każdych warunkach i tanio , a nikomu się tak naprawdę nie udało !
Po drugie – jak już pisałem – nie masz pojęcia nawet o swoim samochodzie ! Owszem – ja nawet nie mam Tipo tylko Dedrę . I nie mam w związku z tym kompleksów , wręcz ty powinieneś ... Ale ty już tego nie wiesz , że Fiat Tipo / Tempra jest oparty o tą samą płytę podłogową co Delta / Dedra .W zależności od modelu ma również te same zawieszenia , skrzynie i silniki . Różnią się tylko nadwoziem i wyposażeniem ( na niekorzyść Fiata ) . I tak na przykład moja „tylko Dedra” ma takie same hamulce jak twój Fiat – z przodu podwójne wentylowane tarcze , z tyłu pojedyncze – całość z ABS . Jako ciekawostkę powiem ci , że silniki z oznaczeniem 835... lub 836 ... konstrukcyjnie nie pochodzą bezpośrednio od Fiata , ale właśnie od Lancii .
A skoro pytasz o swoje inne brednie – to jak nazwać odpowiedź na pytanie forumowicza z Tipo 1,4 – jak obniżyć auto ? „Załóż amortyzatory i sprężyny ze słabszego auta” ... Dla mnie genialne! Wzorowy „wiejski tuning” . Auto może i się obniży – ale chyba nie bardzo sobie zdajesz sprawę z konsekwencji !

A w ogóle – to proszę moderatorów o zablokowanie tego wątku , albo wywalenie go w kosmos , bo ta dyskusja za chwilę przerodzi się w dywagacje na temat wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą ...
     assistance

sosen86 

Wysłany: 06-11-2006, 12:02   

schab, EASYKATO, mała prośba do panow o niekłucenie siem :) i wogole TEMAT ZAMKNIETY jush wszystko wiem:) tyle praw fizyki to sie nawet w szkole nie nasłuchalem heh POzdr..
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
     Moneta

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi