tajemnicze pukniecie przy prostowaniu ze skretu w prawo |
Autor |
Wiadomość |
bicart
|
Wysłany: 25-02-2005, 14:10 tajemnicze pukniecie przy prostowaniu ze skretu w prawo
|
|
|
witam. mam dziwne pukniecie przy prostowaniu kol z mocniejszego skretu w prawo. nie wiem z ktorej strony jest to pukniecie bo to trwa ulamek sekundy i przenosi drgniecie na pedaly slrzegla lub gazu. jak wychodze z zakretu po woli i wolno prostuje kierownice to nie puknie. czy to moze byc przegub? jak tak to jaki jest jego koszt? ciekawe jak dlugo moge tak jezdzic??? |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie SPI 94r 3d MANIA |
|
|
|
|
andrzejs
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-02-2005, 14:29
|
|
|
Prawdopodbnie chodzi o odgłos sprężyny zawieszenia - powody mogą być dwa : albo pękła sprężyna albo jest uszkodzone górne mocowanie kolumny McPershona . Spróbuj nalać oleju na śrube amortyzatora w tym elemencie i pokręć kilka razy całe skręty aby olej się przedostał do łożyska oporowego pomiędz górną kopułą sprężyny a mocowaniem amortyzatora. |
_________________ ANDRZEJ TEMPRA DIGITAL 2,0 ver.TOFAS
do niedawna teraz NISSAN SUNNY 1,7D + Mazda 626 2,0B |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 25-02-2005, 15:20
|
|
|
ale jak stoje w miejscu i krece kolami to nic nie pyknie tylko podczas jazdy. ok wleje tam oleju jak radzisz i bede obserwowal. a co do tej peknietej sprezyny to chodzi ci o te duza co amortyzuje kolo czy moze w tej kopulce(mocowaniu amortyzatora) jest jeszcze jakas sprezyna? jak to to to mozna bezpiecznie jakis czas jezdzic? |
|
|
|
|
andrzejs
|
Wysłany: 25-02-2005, 17:10
|
|
|
Oczywiście chodzi o tą dużą sprężyne - jak opisałeś która amortyzuje- sprawdz czy jest cała, czy końce są równe i dokładnie siedzą w gniazdach a najlepiej porównaj obie strony |
_________________ ANDRZEJ TEMPRA DIGITAL 2,0 ver.TOFAS
do niedawna teraz NISSAN SUNNY 1,7D + Mazda 626 2,0B |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 25-02-2005, 21:17
|
|
|
Jesli przegob to jak bys skrecil kola i dodal gazu to bys slyszal takie odglosy jak w mlynku.
Przegub by ciagle "chrupal".
Sprawdz te sprezyny czy one nie stukaja.
Po 3cie, mozliwe ze lozysko padlo.
Podnies auto do gory, zlap kolo za 15cie min. 3cia i porusza, oraz zlap 12-6 i poruszaj. Jesli ma luzy jakie kolwiek to lozysko do wymiany.
Po 4te, sprawdz gumy - silentblocki na wachaczach, to tam gdzie sa przykrecone wachacze.
Po 5te, sprawdz czy masz dobrze kola przykrecone
Po 6te, mozeliwe ze maglownica Ci sie zepsula - choc to jest malo prawdopodobne, maglownica to "plaska" zebatka do ktorej przychodzi sworze z zebatka od kierownicy. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-02-2005, 00:11 Przekładnia kierownicza
|
|
|
Kolego bicart
Popieram wniosek w pkt. 6 u kolegi miszko. Takie zachowanie przy maksymalnym skręcie jest charakterystyczne dla przekładni listwowej.
Proponuję nie wykorzystywać maksymalnych skrętów. Przyczyni się to do opóźnienia w czasie wymiany przekładni. W późniejszym czasie przy maksymalnych skrętach przeskakiwać będzie zębatka i koło kierownicy będzie zajmować nowe pozycje od dotychczasowych. Jeżeli tak będzie to wtedy przystąp do wymiany , a teraz radzę dobrze przesmasować tę przekładnię. Przy jeżdzie na wprost zębatka nie przeskoczy - to jest opinia mechanika do którego przyjechało Tipo z problemem "kierownica przeskakuje przy skrętach do oporu". Przesmasowali przekładnię i Tipo pojechało na wakacje. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 26-02-2005, 16:25
|
|
|
witam. myslalem ze to pukniecie jest tylko podczas prostowania kierownicy w czasie jazdy ale wczoraj na postoju przy wlaczonym silniku krecilem kierownica w jedna i druga. gdy krecilem wolno to wszystko bylo ok jak tylko skrecilem szybko w prawo i wracalem w lewo to puknelo. musze pojechac po niedzieli do mechanika i osluchac auto gdzie to puka. piszecie o tej maglownicy, ale czy czasem to nie chodzi o te przekladnie kierownicza? jak tak to ona przeciez chyba ma smarowanie tym olejem co go podaje pompa od wspomagania to co ja niby mam przesmarowac? mysle ze mechanik bedzie wiedzial o co chodzi?:( pozdrawiam Bicart |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 26-02-2005, 17:24
|
|
|
bicart napisał/a: | witam. myslalem ze to pukniecie jest tylko podczas prostowania kierownicy w czasie jazdy ale wczoraj na postoju przy wlaczonym silniku krecilem kierownica w jedna i druga. gdy krecilem wolno to wszystko bylo ok jak tylko skrecilem szybko w prawo i wracalem w lewo to puknelo. musze pojechac po niedzieli do mechanika i osluchac auto gdzie to puka. piszecie o tej maglownicy, ale czy czasem to nie chodzi o te przekladnie kierownicza? jak tak to ona przeciez chyba ma smarowanie tym olejem co go podaje pompa od wspomagania to co ja niby mam przesmarowac? mysle ze mechanik bedzie wiedzial o co chodzi?:( pozdrawiam Bicart |
wrocilem wlasnie z miasta i powiem wam ze jak stalem w miejscu i krecilem szybko kierownica to nie pukalo, czy na asfalcie czy na sniegu byla cisza. jak przejechalem jakis kilometr oczywiscie na zakretach w prawo jak szybko prostowalem to bylo pukniecie delkatne takie drgniecie jak by cos przeskakiwalo czy cos i gdy zatrzymalem sie to znow pukalo ale delikatnie. moze to nie bedzie maglownica? moze to cos z ta sprezyna??? w poniedzialek jade do mechanika bo nie da mi to spokoju:) |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-02-2005, 18:40
|
|
|
Bicart ja mam podobnie.
Tylko u mnie wali nie przy prostowaniu a przy skrecaniu w momencie wjechania na lekka nierownosc.
Znajomy mechanik mowil wlasnie o gornej czesci McPersona albo o gumach na wachaczach.
Ja mam raczej gumy do wymiany bo mi auto przy wiekszej predkosci przy skrecie "plywa". |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-02-2005, 19:09
|
|
|
Emf napisał/a: | Znajomy mechanik mowil wlasnie o gornej czesci McPersona. |
A dokladnie - poduszki amortyzatorow? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-02-2005, 19:13
|
|
|
Kolumna też ma prawo pukać jak ma luzy. Mi puka na tulejce ,jest luz i musze to zrobić ,bo zaczyna mnie to drażnić |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 26-02-2005, 21:10
|
|
|
U mnie prawe łożysko puka i wyje. Myślę, że dlatego też auto "płynie" przy skręcie w lewo. Nieługo będę to robił. To też jest powód pukania po prawej stronie.
Mam jednak podobnie jak bicart z lewej strony i słysze puknięcie jak: skręcę koła na max w lewo i odkęcam (w drugą nie ma), jadąc do tyłu wcisnę hamulec lub potem jadąc do przodu zrobie to samo, wyjeźdzając z ulicy przy skręcie w lewo dodam gazu. Dzieje się to więc właściwie tylko przy skręcie w lewo.
Co to może być? Łożysko nie jest luźne. Spróbuję jutro polać olejem mocowanie kolumny. Mocowanie wahacza to razcej nie jest bo ostatnio oglądałem, ale głowy nie dam |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 27-02-2005, 00:16 Wachacze
|
|
|
Koledzy
Wachacze wytrzymują 50 tyś. km. Jeżeli sworzeń wachacza jest "wybity" to "stuka". Jeżeli łożyska wachacza są "pływające" to sworznia nie słychać na prostej ale samochód nie trzyma kierunku i "pływa" tym bardziej im większa prędkość. Czy wachacz do wymiany najprościej sprawdzić ruszając samochodem do przodu i do tyłu obserwując jego łożyska tylne. Jeżeli rama wachacza "wychodzi" z łożyska to może wystarczy wymienić same łożyska , ale jeżeli są "stuki" to jednak należy się spodziewać wymiany wachacza. Kompletna ocena należy do mechanika po zdemontowaniu i przygotowaniu do naprawy. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 27-02-2005, 07:08
|
|
|
Ja spotkałem się z czymś takim że była niedokręcona śruba od zwrotnicy na połączeniu zwrotnica-wachacz i wydawało taki głuchy stuk. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 27-02-2005, 12:43 Re: Wachacze
|
|
|
Jadodada napisał/a: |
Wachacze wytrzymują 50 tyś. km. |
Optymista |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 27-02-2005, 12:59 Re: Wachacze
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Jadodada napisał/a: |
Wachacze wytrzymują 50 tyś. km. |
Optymista |
Czy ktoś ostatnio pisał o niskiej usterkowości Fiata? To chyba żart, że wahacze nie wytrzymują nawet 50.000km. Chciaż mi patrząc na posty wcale nie jest do smiechu.
Jeśli będę robił tyle kilometrów ile robię teraz to po ok 2 latach muszę robić zawieszenie! (przy założeniu że wytrzymają 50.000). 200zł za same wahacze plus inne i robocizna i z 400zł trzeba wydać. A gdzie inne części, bo jeśli wahacze są tak trwałe to pewnie i reszta też...A pomimo kiepskiej jakości ceny są niestety wysokie
W Astrach zmieniałem tylko końcówkę stabilizatora i chyba gumy po 70.000. Wahacze właściwie dopiero po 100.000 powinne byc wymienione. U nas jeszcze nie stukają a mają już ten przebieg! |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 10-03-2005, 19:32
|
|
|
witam. dzis zostalo wykryte pukanie! to przy prostowaniu ze skretu w prawo i wiecie co bylo powodem? przewod hamulcowy!!! odczepil sie z uchwytu plastikowego przewod hamulcowy ten miedziany i ocieral o ta charmoniczna oslone gumowa koncowki drazka:) porostu przeskakiwal po tym zgieciu i przenosil drgniecie! taka pier*ol a ile kosmatych mysli przysporzyla. zatem na szczescie to nie amortyzator ani lozysko w nim,ani maglownica poprostu pier*ol:) ech... zycie jest piekne jak wszystko jest ok:) |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 10-03-2005, 20:34
|
|
|
Jak to cieszy że to była błachostka |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
masp4
tempra 1.6ie, 94r
|
Wysłany: 10-03-2005, 23:04
|
|
|
miałem to samo i okazało się że to wachacz był poluzowany przy zwrotnicy |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 10-03-2005, 23:06
|
|
|
bicart napisał/a: | witam. dzis zostalo wykryte pukanie! to przy prostowaniu ze skretu w prawo i wiecie co bylo powodem? przewod hamulcowy!!! odczepil sie z uchwytu plastikowego przewod hamulcowy ten miedziany i ocieral o ta charmoniczna oslone gumowa koncowki drazka:) porostu przeskakiwal po tym zgieciu i przenosil drgniecie! taka .::wycięte::. a ile kosmatych mysli przysporzyla. zatem na szczescie to nie amortyzator ani lozysko w nim,ani maglownica poprostu .::wycięte::.:) ech... zycie jest piekne jak wszystko jest ok:) |
No i elegancko |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
sochan
witamy nowego
|
Wysłany: 07-04-2005, 10:37
|
|
|
JA UWARZAM ZE TO MOZE BYĆ WINA ZWROTNICY SPRAWDZ MOCOWANIE
WAHACZA DO ZWROTNICY U MNIE BYŁO WYBITE I TAK SAMO STUKAŁO |
|
|
|
|
andriu
Wiek: 42 Dołączył: 01 Lut 2006 Posty: 27 Skąd: Zgorzelec/Zagan
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-04-2006, 19:06 Stuki
|
|
|
Witam ,
mam terz takie stukanie sprzodu przy prawej stronie kola , z tym pojechalem unas w zgorzelcu do FIATA. Oni mi odrazu Prawy wachacz , wszystkie Gummy sprzodu , i Amortyzatory , 2 dni wszystko super cicho chodzilo a po tych 2 dniach po naszych polskich dziurach znowu te stucki sie pojawili.No i co znowu pojechalem z reklamaciom do FIATA a oni powiedzieli mi po inspekci ze to Luzy w Przekladni!
Teraz poszukuje nowom Przekladnie .
Sorry za Bledy pochodze z Niemiec |
_________________ andriu!!!! |
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-04-2006, 23:05
|
|
|
i ja też mam to samo(niedawno kupiłem Tipo i było ok)jak jade po nierównosciach to cos puka,strzela,puka tez jak jade 40km/h slalomem,odgłos jest z lewej strony,mam wrażenie jakby sie cos przesówało albo jakby cos było niedokrecone,sprawdzałem juz kilka razy i wszystko jest ok!!Dodam tylko ze mam zawieche z przodu nówke(amortyzatory,poduszki amortyzatorów,wachacze,gumy stabilizatora,)sam juz niewiem co to moze byc,podejżewam ze to jakas głupota tylko co????? |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-04-2006, 21:42
|
|
|
kamilsitek1983 napisał/a: | podejżewam ze to jakas głupota tylko co????? |
Może być to maglownica, a to nie jest głupota |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
kamilsitek1983
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-04-2006, 22:48
|
|
|
i znowu trzeba bedzie zabłysnąć stówka
[ Dodano: 20-04-2006, 23:49 ]
dopiero w wielki piatek miałem pecha,bo szczeliła mi opona>dobrze ze wolno jechałem!!!!! |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
|
|