Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie palić na beznynie po zgaszeniu silnika na gazie!!!
Autor Wiadomość
wolinski 

Wysłany: 28-04-2005, 18:15   Nie palić na beznynie po zgaszeniu silnika na gazie!!!

Witam
Mam od niedawna problemy z odpalaniem na benzynie. Jeśli przyjadę i zgaszę silnik pracujący wcześniej na gazie to nie mogę go później uruchomić. Natomiast jeśli przed zgaszeniem silnika przeżucę go na benzynkę i zgaszę silnik, problem znika. Mam założony tzw. emulator także raczej nie jest to sonda lambda, wcześniej musiałem ściągać klemy z akumulatora. Jakichś czas temu przetrała mi się izolacja z przewodu elektrycznego wychodzącego spod obudowy paska rozrządu do centralki (prawdopodobnie odcięcie paliwa). Stykała się jedna z żył z masą, zaizolwałem ale z odpalnaiem jest cały czas problem - wcześniej mulił się na benzynie. Pompe paliwa raczej wykluczam bo teraz się nie dławi. Gdziem mam szukać przyczyny....

Pozdrawiam

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-04-2005, 18:41   

hm.... dziwne.... coś jakby nie od razu startowała Ci pompa czy dawkowanie......
może jednak coś z pompą, dopiero jak się rozkręci to idzie?
albo, skoro miałeś zwarcie - może załatwiłeś sobie jakiś przełącznik od odcinania dopływu, że nie zawsze zajarzy od razu, tylko po czasie.. z elektroniką mogą być jaja po zwarciach, zależy co to było....
jak zostawisz - gasisz - na benzynie to wiadomo, w gaźniku i przewodach zawsze coś zostanie, toteż z benzyny zawsze odpalisz wtedy, choćby na chwilę...
podjedź może do 'mądrych' gazowników,za samo zapytanie się nie powinni Cię zjeść....
może załatwiłeś sobie tym zwarciem przełącznik jakiś od pompy czy elektrozaworek / coś takiego......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

wolinski_m 
witamy nowego

Wysłany: 28-04-2005, 19:45   

Zapomniałem napisać że mam Tipo 1.6 i.e. czyli jednopunktowy wtrysk.

Dzięki za pomoc....

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-04-2005, 21:15   

Tak sobie myśle że może regulator ciśnienia ci puszcza i po zgaszeniu pompa musi długo podawać paliwo.
     assistance   Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-04-2005, 22:05   

Zdejmij obudowę filtra powietrza i zobacz czy wtryskiwacz podaje paliwo.
Możesz też spróbować zresetować komputer, może trzyma jakieś błędy - odepnij akumulator na ok. 15 minut. Tylko po tym zabiegu może stracić ustawienia sterownik od gazu.
Chyba bez wizyty u gazowników się nie obejdzie.

Moneta

wolinski 

Wysłany: 29-04-2005, 12:58   

Zresetowałem komputer odłączając klemy z akumulatora, problem narazie zniknął, mam nadzieje że na dłużej........

Dzięki za pomoc

Pozdrowionka

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-04-2005, 15:04   

A instalacje LPG jaka masz stara? Mozliwe ze reduktor jest do regeneracji.

Ale nie chce zupelnie odpalic na LPG-> jazda-> zgasisz na LPG -> chcesz odpalic na gazie? Probowales dluzej przytrzymac na rozruszniku?

Jesli bys przytrzymal dluzej na rozroszniku i auto by odpalilo, to znaczy ze reduktor moze byc juz zabrodzony. Sprawdzales filtr od LPG? Udaj sie najlepioej do gaznikowcow. Niech przejrza Ci instalacje, na dole reduktora powinna byc srubka do "spuszczania zanieczyszczen". Wymien filterek (kosz 5-8zł).

wolinski 

Wysłany: 02-05-2005, 13:23   

Sytuacja się znowu powtórzyła, odłączyłem kleme od baterii i jest znowu OK.......wniosek.........trafiony jest emulator. Instalację mam jeszcze na gwarancji także nie powinienem ponieść żadnych kosztów (mam nadzieje !!!)

Pozdro

Radzio_wawa 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-05-2005, 11:52   

Moim zdaniem sprawa wygląda tak:
jeżeli nie masz komputerka i silniczka krokowego sterującego dawkowaniem gazu, to komputer w silniku wcześniej, lub później dostanie błędów. Teoretycznie sprawę powinno załatwić zamontowanie zamiast emulatora sondy lambda właśnie tego sterownika z silniczkiem krokowym (poza tym w/g dzisiejszych przepisów jest to wymagane).

Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl
     Moneta

Odpowiedz do tematu