|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
co to może być? |
Autor |
Wiadomość |
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-06-2007, 21:10 co to może być?
|
|
|
zauważyłem że im wieksze trasy robie swoim tipolotem tym mam większe wydatki - nie na paliwo ale na mechaników... ale do rzeczy. po tym jak wydmuchało mi uszczelkę pojawił się dziwny problem. czasami jak wsiadam do auta i chce go odpalić nie udaje się za pierwszym razem (silnik gaśnie). przy ponownym zapłonie gaśnie kontrolka ładowania (lub świeci blado), po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłony zamiast rozrusznika słuchać takie szybkie terkotanie (coś w stulu trrrrrrrrr) z okolic wtrysku... nie ma regóły kiedy to się dzieje. ostatnio zdarzyło się po nocnym postoju auta na parkingu dziś w czasie jazdy. dodatkowo obroty spadają do 500 - 600.
na razie sposób jaki odkryłem to restart kompa (odpięcie klemy +). miał ktoś podobny problem? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-06-2007, 14:33
|
|
|
W okolicy wtrysku są dwa przekaźniki od pompy paliwa i od podgrzewania sondy lambda.Widocznie któryś przekaźnik albo jest uszkodzony,albo brakuje mu + lub -.Pasowało by je wyjąć i posprawdzać czy nóżki nie są przyśniedziałe lub trzy mają dobrą masę. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 03-06-2007, 14:41
|
|
|
te przekaźniki są za taką czarną puszką odkręcaną z góry? są tam jeszcze 2 bezpieczniki? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 03-06-2007, 14:43
|
|
|
Dokładnie.Są pod tym plastikiem razem z bezpiecznikami. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 03-06-2007, 14:46
|
|
|
wczoraj czyściłem styki na tych 2 przekaźnikach. po powrocie z trasy je wymienie. najgorsze jest to że te trykanie zdarza się nie za często ale w najmniej odpowiedniej chwili... |
HAM RADIO |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 03-06-2007, 14:51
|
|
|
No to mnie uprzedziłeś.Pasowało by dokładnie zlokalizować źródło tego dźwięku i wtedy by można było szukać,ale tak na odległość to ale spróbujemy. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 03-06-2007, 14:54
|
|
|
wiesz boje sie tek dłużej potrzymać go w czasie tego trykania... a dźwięk dochodzi właśnie z okolic wtrysku. nic następnym razem jak mi się to zdarzy zaryzykuje i dłużej go przytrzymam i będę nasłuchiwał.
p.s.
tydzień temu na dniach tarnobrzegu widziałem twoją włoszkę - ładna. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 03-06-2007, 14:59
|
|
|
konikks napisał/a: | p.s.tydzień temu na dniach tarnobrzegu widziałem twoją włoszkę - ładna. |
Czemu nie dałeś cynka że będziesz w okolicy No i gdzie ją widziałeś i po czym poznałeś Tak to byś my sobie skosztowali. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|