Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zacioł sie zamek i co teraz?
Autor Wiadomość
tatung 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 28-04-2007, 18:00   zacioł sie zamek i co teraz?

witam
mam problem z zamkiem, a mianowicie ostatnio tesciowa tak energicznie zamknela drzwi ze juz ich nie otworzyłem:( chodzi a tylnie drzwi w temprze, poszło cos w zamku, poprostu naciskam na klamke i nic:( rozebralem to dzis od srodka ale nie moge zamka wyjac, jest moze na to jakis sposob?

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-04-2007, 20:15   

Hmm, niestety sposób jest taki że trzeba się z tym trochę pomęczyć.
Najlepiej chyba odkręcić najpierw trzy śruby mocujące zamek do drzwi żeby można było nim trochę manewrować przy odpinaniu cięgien (wtedy jest to trochę łatwiejsze) choć ja zawsze z jednym się muszę trochę szarpać, bo nie chce draństwo wyjść.
A potem jak już się odepnie cięgna to nie ma większego problemu żeby go wyciągnąć, choć trzeba się z tym troszkę pogimnastykować, bo miejsca tam za dużo nie ma :(

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

KRT 

Wysłany: 28-04-2007, 20:52   

Jak naprawisz to niewoż teściowej bo szkoda autka ;D

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-04-2007, 21:44   

Pogadaj z Kamilbanan. Jemu się zacieły, ale przednie, możliwe, że Ci coś poradzi.

tatung 

Wysłany: 29-04-2007, 12:21   

polansky, ale wlasnie nie da sie tych srob odkrecic:( drzwi sa zamkniete a do srob nie ma zadnego dostepu.

polansky 

Wysłany: 29-04-2007, 12:31   

No to inaczej go nie wyciągniesz, bo on jest przykręcony tymi trzema śrubami od "zewnątrz" drzwi, więc najpierw trzeba je jakoś otworzyć. A drzwi się zupełnie nie otwierają? Czy naciskasz klamkę i się gdzieś blokują? A jak próbujesz otworzyć od wewnątrz to też nic nie drgnie?

Moneta

tatung 

Wysłany: 29-04-2007, 15:30   

nie otwieraja sie ani milimert:( kalamki niby chodza normalnie tzn. mozna nacisnac, nic sie nieblokuje, tylko ze drzwi sie nie otwieraja:(

polansky 

Wysłany: 29-04-2007, 15:49   

No to nie ciekawie, niestety nie mam pomysłu jak to wyciągnąć ew. odblokować zamek żeby puścił zaczep, bo chyba konstruktorzy nie przewidzieli takiej ewentualności jak zablokowany zamek :( . Pewnie się w środku zamka coś połamało od zwalniania zaczepu skoro ani zewnętrzną ani wewnętrzna klamką nie da się otworzyć i teraz kaplica :? Hmm, będę chyba musiał pilnować żeby mi pasażerowie nie trzaskali za mocno drzwiami :zolta: .

Moneta

Hipo 

Wysłany: 01-05-2007, 05:36   

Miałem podobną sytuacje w Tipo tylko że tam się zamek zaryglował sam i nie dało sie go otworzyć, przyczyną była pęknięta spręzyna w środku od powrotu dźwigni otwierania zapadki. Wystarczyło ją cofnąć, odryglowac drzwi i normalnie otworzyć.

W twoim przypadku jest jedno rozwiazanie chociaż niestety bardzo niewygodne w sensie wykonania. Musisz rozebrać zamek w drzwiach tak aby się dostać do dźwigni od zapadki. Technicznie jest to wykonalne ale niestety bardzo karkołomne.

- odłączasz cięgno od rygla
- odłączasz cięgno od otwierania zapadki ( klameczka od środka)
- odkręcasz 3 wkręty którymi skręcony jest zamek
- o ile zamek nie był jeszcze rozbierany to musisz użyć sporej siły aby plastykowy dekiel zeskoczył z takich dwóch kołów pełniących role osiek dla wewnętrznych mechanizmów zamka
- lokalizujesz zapadke od zamka ( taki aluminiowy element mniej więcej po środku) i ją zwalniasz
- voila :lol: drzwi otwarte ;)

Pozostaje poskładać zamek do kupy i zlokazliować usterkę, naprawić albo po prostu wymienić na sprawny

JCB 3CX Contraktor

Adonay 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-06-2007, 18:51   

Nie znalazłem lepszego tematu, więc zapytam tutaj. Miałem problem z otwieraniem zamka pasażera z przodu od środka (tzn.pasażer miał :badgrin: ) no i po pewnym czasie skończyło się to tak, że musiałem i dalej muszę otwierać pasażerowi drzwi. Dzisiaj zdjąłem tapicerkę i zacząłem oglądać co i jak. Po kilku minutach okazało się, że wewnętrzna klamka nie daje rady opuścić tej zapadki, która odblokowuje drzwi (tej, po której opuszczeniu odksakuje zatrzask). kiedy ręką ciągnąłem tę metalową złotą blachę z dziurami to zamek się otwierał. Z zewnątrz też. Od środka udało mi się stwierdzić, że otwierają się tylko bo mocnym i szybkim szarpnięciu. No i przyszło mi tylko do głowy, że sprężyna zamka się rozciągnęła. Nie mam pojęcia co to może być innego. Jeszcze jedna kwestia - może to normalne może nie, ale rygielek w tych drzwiach chowa się przy otwartych drzwiach tylko centymetr, a przy zamkniętych już tak jak powinien. Cóż to może być Panowie ?
     Moneta

unknown 

Wysłany: 09-06-2007, 20:02   

z rygielkiem normalne - to blokada dla zapominalskich, byś se kluczy nie zatrzasnął - na niezamkniętych drzwich przedni w nich nie wsadzisz rygielka; w tylnych już ok;

co do zamka - gdzieś Ci się mogło wyrobić coś co ciągnie/przesuwa cięgno, zazwyczaj są na jakimś etapie plastikowe elementy które ciągną cięgna a same są innym cięgnem lub elementem przesuwane (przekazują ruch), takowe plastiki albo wypadają z różnych miejsc w których powinny siedzieć (wypadają ze swej właściwej więc osi obrotu) - to w tylnych drzwiach często albo się wyrabiają i trza coś dogiąć, docisnąć, coś skręcić dodatkowo śrubkami... pokombinuj, jak to tylko kwestia klamki to pewno musisz coś podregulować, pogrzebać by była na styk na cięgnie jeśli chodzi o dystans, przerwę, naciągnięte może to, bez luzów i po pociągnięciu klamki zamek się otwierał...

ja miałem tylko raz problem podobny na tylnych drzwiach i do dziś jest spokój, troszkę pogrzebania i zabezpieczenia by na powrót si nie przestawiło..
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 09-06-2007, 20:04   

ściagnij tapicerke i w zamku jest taki dzyndzel,musisz go przesunąć śrubokrętem i zamek sie otworzy :lol: a zamek sobie odkręcisz przy otwartych drzwiach...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Adonay 

Wysłany: 10-06-2007, 12:15   

unknown, właśnie kombinowałem ale nie skumałem który konkretnie element jest odpowiedzialny za tę zapadkę - wiesz, ten ciągnie ten, ten pcha ten itd :P
ego fakt, zamek przy zdjętej tapicerce mogę odkręcić, ale chyba jak nie ściągnę czarnej blachy to mi to nic nie da ? Bo troszkę tam za mało miejsca żeby cokolwiek robić
     Moneta

ego 

Wysłany: 10-06-2007, 12:22   

Adonay napisał/a:
ego fakt, zamek przy zdjętej tapicerce mogę odkręcić, ale chyba jak nie ściągnę czarnej blachy to mi to nic nie da ? Bo troszkę tam za mało miejsca żeby cokolwiek robić

przeczytaj dokładnie co napisałem,nie trzeba odkręcać czarnej blachy
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Adonay 

Wysłany: 10-06-2007, 12:35   

ego, może Ty nie czytałeś dokładnie :) Zamek mi się otwiera po szarpaniu klamką, więc nie jest zablokowany na stałe. Mnie chodzi właśnie o to, żeby działał jak ma działać
     Moneta

unknown 

Wysłany: 10-06-2007, 13:05   

może jednak będziesz musiał (choć wtedy czeka cię większa zabawa przy składaniu) ściągnąć czarną blachę, tą pod tapicerką, by pooglądać jak to idzie, jeśli ręką nie możesz wyczuć gdzie jest jakiś luz/problem; poza tym, ale mogę się mylić, nie wiem, czy cięgna nie mają jakichś prowadzeń przyczepionych od wewnątrz (coś jak na zatrzaskach) do tej blachy czarnej i w nich chodzą a jak z nich wypadną to źle chodzą i nie otworzysz klamką.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Cliner 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-08-2007, 18:45   

Witam.
a ja mam takie pytanie.
jak rozkrecic zamek, i niechodzi mi tu o odkrecenie zamka od dzwi,
tylko o to by rozkrecic sam zamek.

hipo ty tu cos pisałes o rozkrecaniu zamka,
Hipo napisał/a:
o ile zamek nie był jeszcze rozbierany to musisz użyć sporej siły aby plastykowy dekiel zeskoczył z takich dwóch kołów pełniących role osiek dla wewnętrznych mechanizmów zamka

napisz mi konkretnie jak sie rozkreca ten zamek w tylnych dzwiach,
bo z tego co tu napisałeś nic niewywnioskowałem.
pozdr.

Hipo 

Wysłany: 01-08-2007, 18:53   

Cliner, to jest tak:

Środek zamka jest przykryty takim plastykowym deklem. Dekiel ten nakładany jest na dwa takie kołki, które nastepnie fabrycznie są zaprasowane wiec bardzo trudno ten dekiel jest zdjąć. Oprócz tego są jeszcze tylko 3 wkręty. Jak pokonasz te zaprasowane kołki to jesteś w domu :)

JCB 3CX Contraktor

Cliner 

Wysłany: 01-08-2007, 19:05   

a czy mieliscie kiedyś tak ze zamek centralny z tylu przy otwieraniu kluczem z przodu :-) wydawał taki dziwny odgłos ?!
fakt dzisiaj kupiłem sobie nowy i jest git, ale z ciekawości chce sie dobrać i obadać co tak w środku zamka wydaje ten dzwięk.!

ps dziekowka hipo ale i tak sie poddaje, za cholere nie rozkrece tego zamka :sciana:

Hipo 

Wysłany: 01-08-2007, 19:10   

Nie pękaj ;) weź sobie cieńki, płaski śruborket, młoteczek i obkrawaj te kołki dookoła, przetnij plastyk po prostu to wtedy zejdzie.

JCB 3CX Contraktor

Cliner 

Wysłany: 01-08-2007, 19:26   

hipo zaraz zrobie pare fotek, to mi na tym przykładzie napiszesz co mam wybić, wyłamać itd.
OK :-)
bo ja juz probowałem niemal wszystkiego !

( padły mi baterie i musze chwile poczekać az sie troche podładują :x )

Hipo 

Wysłany: 01-08-2007, 19:39   

Oks czekamy, ja bym foty zapodał ale qrde wszystkie graty nadmiarowe wywiozłem do dziadka do garażu.

JCB 3CX Contraktor

Cliner 

Wysłany: 01-08-2007, 19:56   

mam nadzieje ze ta fotka ci wystarczy, bo w chwili obecnej nie jestem wstanie wykminic nic lepszego :roll:

i mam nadzieje ze dobrą strone zamka obrałem.?! :-)

Hipo 

Wysłany: 01-08-2007, 20:07   

Qrde toś mi zabił klina .... ja mam inne zamki u siebie

tył podobny do takiego tyle że jedna wtyka a nie dwie.

JCB 3CX Contraktor

Cliner 

Wysłany: 01-08-2007, 20:10   

hehe noo własnie.. i z tond te nieporozumienie :roll:

Moneta

Odpowiedz do tematu