|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Suwak elektr. szyby ! |
Autor |
Wiadomość |
MatMazT
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 16-06-2009, 15:46 Suwak elektr. szyby !
|
|
|
Szczerze to nie wiem jak to wytłumaczyć... Pewnego dnia miałem odsunieta szybe z przodu od strony pasażera zamknalem drzwi i szyba mi spadła na dół. po skomplikowanym rozebraniu wszystkiego i dostania sie do srodka drzwi zobaczyłem ze urwał mi sie taki element który jeździ na takim suwaku i utrzymuje szybę. Wiem,że to skomplikowanie brzmi ale może ktoś juz miał taki problem;/ Nie wiem czy teraz dam radę dokupić ten elemencik chociaż wątpie czy będę musiał kupić cały system jezdny który jest oryginalnie podpiety do folii w drzwiach ;/ POMOCY! |
_________________ .. :: TeCktonik :: .. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-06-2009, 16:38
|
|
|
MatMazT, do wymiany cała prowadnica szyby, może być bez silnika ten sobie możesz przełożyć. MatMazT napisał/a: | będę musiał kupić cały system jezdny który jest oryginalnie podpięty do folii w drzwiach | do folii w drzwiach nic nie jest podpięte to nie element konstrukcji drzwi |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 16-06-2009, 19:23
|
|
|
MatMazT, chodzi Ci zapewne o taki kawałek plastiku który jest włożony w otworek na rogu szyby i śmiga on wewnątrz uszczelki.Jeżeli tak to kupisz to w ASO.W tamtym roku płaciłem za to 9zł i podobno takie samo jest w Uno. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-06-2009, 19:36
|
|
|
ZielonyTBG, chyba mu nie o to chodzi.
MatMazT, chodzi Ci o mocowanie szyby do żmijki?
Mi ten element też się uszkodził, a dokładniej z powodu zmęczenia materiału pękła ta żmijka w tamtym miejscu.
Akurat w garażu miałem stare "ręczne" mechanizmy od szyb i wyjąłem żmijkę ze starej i przełożyłem do tej uszkodzonej. Żmija w wersji "manualnej" jest ciut cieńsza, ale nieznacznie. Nie przeszkadza to w pracy.
Aby to zrobić potrzebna jest spawarka, gdyż aby wyjąć żmijkę musisz na dole zdemontować (wybić) tą stopkę, która "zatrzymuje" szybe. Po jej wybiciu z mocowania i wyjęciu żmijki, założeniu nowej trzeba lekko "przyspawać" to mocowanie do obudowy prowadnicy. Da się to też zrobić, ale byś musiał zastosować dosyć płaskie śruby (płaskie łby śrub) i włożyć je tutaj od strony gdzie szyba idzie, bo w innym wypadku śruba można wadzić gdy szyba dojdzie do końca. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MatMazT
|
Wysłany: 17-06-2009, 19:26
|
|
|
Noo tak ZIELONY TBG i Miszko macie rację;) Ten plastikowy element mi odpadl z tej żmijki,właśnie ten co miał taki dzióbek który wchodzi w wyciecie w szybie i ja trzyma. Czyli widzę ze trzeba troche pokombinowac z tym i jakoś to rozkminić dzięki |
|
|
|
|
drobek
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-06-2009, 22:50
|
|
|
MatMazT, nie kombinuj tylko kup ten plasticzek roboty na maks poł godziny z kawa. Uwierz mi nie ma tam nic skomplikowanego. |
_________________ Poldek Borek 79r LPG 2.0 8v 122 KM
Alfa 164 95r LPG 2.0 8vts 148 KM
Tipo Sedici 92r LPG 2.0 16v 147 KM
Opel Omega 95r ----- 2.0 16v 136 KM
BMW 320 R6 92r LPG 2.0 24v 150 KM
Opel Omega 95r LPG 2.5 v6 170 KM |
|
|
|
|
MatMazT
|
Wysłany: 21-06-2009, 19:20
|
|
|
drobek wiesz gdzie mogę dostać coś takiego? Bo nie wiem czy w sklepie moto będą mieli taką część |
|
|
|
|
drobek
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-06-2009, 23:27
|
|
|
lec na złom szukaj pierwszego lepszego tipka lub tempry z tą szyba, wyciagnij szybe, zdemontuj delikatnie plasticzek i juz masz za 2 zł Wszystkie tipki i tempry to maja. Tylko niejestem pewien czy lewa z prawa są te same wiec raczej demontuj z tej potrzebnej strony
Skrócony demontaż montaż Powiedzmy ze masz wersje z elektrycznym podnośnikiem.
Wywalasz boczek, bierzesz 10 klucz i odkrecasz wszystkie widoczne śrubki, wywalasz ta wielka blache, jesli nie potrafisz odczepic podnośnika od ów blachy to ja zostaw i wraz z szyba zsun na dól tak abys mogł odczepic podnośnik od szyby Sa 2 rodzaje podnośników czyli 2 sposoby mocowania podnośnika do szyby. Pierwszy: Do dziury w szybie wchodzi bolec z podnośnika w kształcie grzyba (czyli na wcisk) nalezy go od drugiej strony delikatnie ścisnac i juz. Drugi: Do dziury w szybie wchodzi bolec który z drugiej strony jest zabezpieczony wsuwką która nalezy tylko wysunąć. (mozesz czyms popchac poniewaz moze mocno siedziec ale uwazaj zeby nie połamac) Zjezdzasz szyba na dół wyciagasz narożnik szyby tak abys mógł dojść do plasticzka i montujesz pózniej pomalutku wsuwasz szybe do prowadnicy i reszta wiadomo, jak poskrecasz spr. czy szyba dobrze jezdzi bez oporów, jesli cos nie halo 10 klucz i regulowac czym sie da nic na siłe,
Wersja manula jest chyba prostsza. |
_________________ Poldek Borek 79r LPG 2.0 8v 122 KM
Alfa 164 95r LPG 2.0 8vts 148 KM
Tipo Sedici 92r LPG 2.0 16v 147 KM
Opel Omega 95r ----- 2.0 16v 136 KM
BMW 320 R6 92r LPG 2.0 24v 150 KM
Opel Omega 95r LPG 2.5 v6 170 KM |
|
|
|
|
MatMazT
|
Wysłany: 23-06-2009, 17:42
|
|
|
drobek to ja mam tą wersję trudniejszą czyli elektr. To teraz muszę wygospodarować dzień wolny w pracy i się tym zająć bo teraz lato i z jedną szybą z przodu czasami gorąco dzięki wielkie |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-06-2009, 21:17
|
|
|
MatMazT, Ja miałem identyczny przypadek - zamykam drzwi i szyba wpada do środka. Szybko to rozebrałem i faktycznie ułamał się kawałek plastiku który utrzymuje szybę. Nie miałem takiego drugiego a nie chciało mi się jeździć i szukać wiec znalazłem ten kawałeczek który odpadł (taki okrągły który wchodzi w otwór w szybie), przewierciłem go i przykręciłem śrubą do reszty - od tego czasu mechanizm był nie do zdarcia, mocniejszy niż oryginalnie. Czas operacji łącznie z rozebraniem i złożeniem drzwi to godzinka pracy w niedziele. |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
MatMazT
|
Wysłany: 26-06-2009, 16:47
|
|
|
meter30 ale Tobie z tego co czytam odpadl ten "dziobek" ktory wchodzi w otwór szyby a mi wlasnie odpadl ten caly plastik z tego suwaka ;/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|