Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy z szarpaniem
Autor Wiadomość
flower1976 
witamy nowego

Wysłany: 22-07-2006, 15:19   problemy z szarpaniem

Witam!!!
Jestem swieżym uzytkownikiem Tempry 1,6 na wtrysku. Autko mam od miesiąca ale od około dwóch tygodni zaczeła mi szwankować. Otóż zawsze po przejechaniu około 40 km samochodem zaczyna szarpać, nie moge przyspieszyc a jedyne wyjście z tego to zredukować bieg i wcisnąć pedał do dechy żeby uzyskać jakiekolwiek przypsieszenie. Po wrzuceniu luzu kiedy chcę dodać gazu obroty spadają i silnik gaśnie.
sprawdziłem juz świece, przewody, kopułkę, filtr paliwa ale to nic nidało - objawy wciąz te same.
Proszę o radę - co mogło paść????

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-07-2006, 21:20   

jeśli to gaźnik to kto wie czy nie elektrozwaorek nie jest uszkodzony , odkształcony, a jak się zagrzeje to się blokuje... jeśli gaźnik - jak jest wlot powietrza już z filtra to pod rurą (wlotem) jest wkręcony w gaźnik; jeśli nie gaźnik... hmmm.. albo coś z zapłonem albo podawaniem paliwa ... z zapłonem też często (zwł z temperaturą) szaleje czujnik wału, z paliwkiem... jeśli filtr czysty to ciekawe, bo syfy jak by były przy pompie itp to w filtrze też by coś było raczej... a masz LPG? na LPG to samo?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 23-07-2006, 21:27   

Sądzę, że twoja przypadłość związana jest z automatycznym ssaniem lub, jakim kolwiek układem zależnym od temperatury, nie doszukiwałbym się usterek w świecach, przewodach, kopułkach itd, raczej w systemie zasilania zarówno powietrzem jak i paliwem. Jeszcze możesz spróbować chłodzić czujnik CPW (podobno on nie lubi temperatury).

flower1976 
witamy nowego

Wysłany: 23-07-2006, 23:41   

unknown napisał/a:
jeśli to gaźnik to kto wie czy nie elektrozwaorek nie jest uszkodzony , odkształcony, a jak się zagrzeje to się blokuje... jeśli gaźnik - jak jest wlot powietrza już z filtra to pod rurą (wlotem) jest wkręcony w gaźnik; jeśli nie gaźnik... hmmm.. albo coś z zapłonem albo podawaniem paliwa ... z zapłonem też często (zwł z temperaturą) szaleje czujnik wału, z paliwkiem... jeśli filtr czysty to ciekawe, bo syfy jak by były przy pompie itp to w filtrze też by coś było raczej... a masz LPG? na LPG to samo?

mam tylko pb. ale silnik teraz zaczął szaleć nawet jak jest zimny

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-07-2006, 00:12   

A sprawdzales czujnik temperatury do wtrysku?

Ardian 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-07-2006, 00:35   

Sprawdz napięcie ładowania może alternator nie podaje stałego napięcia tylko faluje.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-07-2006, 10:01   

lordabarth napisał/a:
A sprawdzales czujnik temperatury do wtrysku?

Sprawdź ten czujnik o którym pisze Michał.Jest on wkręcony w kolektor ssący za wtryskiem i posiada niebieską wtyczke.Odepnij ją jak się silnik zagrzeje i zobacz czy jest różnica.
     assistance   Moneta

flower1976 
witamy nowego

Wysłany: 24-07-2006, 11:29   

Tomilee napisał/a:
Sądzę, że twoja przypadłość związana jest z automatycznym ssaniem lub, jakim kolwiek układem zależnym od temperatury, nie doszukiwałbym się usterek w świecach, przewodach, kopułkach itd, raczej w systemie zasilania zarówno powietrzem jak i paliwem. Jeszcze możesz spróbować chłodzić czujnik CPW (podobno on nie lubi temperatury).

zacząłem sprawdzać jeszcze raz wszystko bardzo dokładnie - z filtra paliwa wylałem płyn o zapachu pb ale koloru czarnego nieprzezroczystego z jakimiś pływającymi drobinkami. :sciana: czy w temprze jest jeden filtr paliwa? i czy czeka mnie czyszczenie zbiornika i pompy? i jak się do tego zabrać??

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-07-2006, 12:43   

Pisałem już o tym.
http://forum.tempra.org/viewtopic.php?t=4360
Na twoim miejscu wyciągnoł bym zbiornik i wylał z niego wszystko i zobaczył co tam sie dzieje.
Filtr paliwa to 24zł. Wymieniałem, tylko ze ja wymieniłem też przewody paliwowe od zbiornika aż do silnika. Filtr jest jeden.

Odpowiedz do tematu