|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Lampka wewnętrzna ... |
Autor |
Wiadomość |
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-03-2006, 15:04 Lampka wewnętrzna ...
|
|
|
Witam
W trakcie jazdy po nierównościach lubi się czasem zapalić lampka kabinowa. Coś ewidentnie gdzieś jest poluzowane, tak tylko gdzie? Jak już się zapali, to nie chce się wyłączyć. Na noc wyciągam żarówki na wszelki wypadek. Ktoś wie gdzie poszperać. Te przełączniki drzwiowe są ok. No więc co ?
pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
Witek
Pomógł: 1 raz Wiek: 58 Dołączył: 04 Lis 2005 Posty: 28 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-03-2006, 15:49
|
|
|
Witaj.
Przypuszczam iż któryś wyłacznik drzwiowy masz ( ) czego przyczyną jazdy po nierównościach jest własnie zapalanie się oświetlenia wnętrza samochodu.
Otóż prawdopodobnie jak jedziesz po bezdrożach RP ( zresztą jak każdy z nas ) któryś wyłacznik drzwiowy zamyka obwód elektryczny i zapala Ci się oświetlenie.
Niewiem które masz założone w drzwiach wyłaczniki ale jeśli z regulacją zwierania styków to podkręć je aby miały większy kont rozwarca styków ( tzw otwarcia obwodu prądowego ).
Poprostu przez to lampka sufitowa odbiera tak jak gdybyś w czasie jazdy miał otwarte któreś drzwi
Pozdrawiam Witek |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-03-2006, 00:08
|
|
|
A może to czujnik zbyt ciemnej kabiny |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-03-2006, 07:45
|
|
|
Stawiam tez na czujnik. U mnie tez on juz zaczyna sie psuc. Bo zdarza mi sie - choc nie czesto, ze otworze drzwi a swiatelko sie nie zapala. Pukniesz lekko czujnik i juz chodzi. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 23-03-2006, 11:24
|
|
|
Przednie mam ok. To może ktoś wie, gdzie są czujniki otwartych drzwi ale z tyłu ???
pozdro |
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-03-2006, 12:06
|
|
|
Czujniki otwartych drzwi tylnych,są wmontowane w zamki.Uderzal pokolei w każde drzwi to może dojdziesz które to drzwi. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 23-03-2006, 12:45
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | Czujniki otwartych drzwi tylnych,są wmontowane w zamki.Uderzal pokolei w każde drzwi to może dojdziesz które to drzwi. |
Dzięki |
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-03-2006, 00:58
|
|
|
Tempers,w przednich drzwiach czujniki też są w zamkach.Te guziory na progu są do szyb.Chyba że tylko u mnie tak jest. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-03-2006, 07:26
|
|
|
Guziki w slupkach do szyb ??
Pierwszy raz ncos tkaiego widze |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 24-03-2006, 11:09
|
|
|
MupiK napisał/a: | Guziki w slupkach do szyb
Pierwszy raz ncos tkaiego widze |
Wyobraź sobie MupiK, że ZielonyTBG ma rację.
Istotnie te guziory to czujniki od el. szyb. Gdy po wyjęciu kluczyka ze stacyjki zorientujesz się, że zostawiłeś niedomknięte szybki, masz jeszcze jedną szansę na ich zamknięcie po otwarciu drzwi. I po to te guziory.
Dzięki za porady poszperam przy zamkach. |
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-03-2006, 19:54
|
|
|
czujniki w drzwiach i zamkach to najbardziej możliwa opcja, ale jeszcze możesz rozebrać lampkę (o ile pamiętam minutka roboty, tylko zatrzaski chyba) i pooglądać tam styki czy nie są jakoś wyrobione i tam nie zwierają;
w samej obudowei lampki oświetlenia wnętrza prócz żarówek masz też blaszki i przełącznik - suwak, który właśnie po tych blaszkach przestawai co jest zwarte a co nie; masę masz na stałe a na jednej z blaszek stały + (ciągle, pierwsze położenie), na drugiej + który pojawia się po otwarciu drzwi (środkowe położenie) i trzecie położenie - wyłączona;
możesz pooglądać, czy tam gdzieś Ci się nie wyrobiło i zwiera do + i mruga żarówka;
druga - bardziej prawdopodobna opcja - jak pisali przedmówcy - to plus pochodzący w kontaktów w drzwiach i/lub zamkach; to jest ten co dochodzi na blaszk w lampce od środkowego położenia suwaka;
ten plus przechodzi przez równolegle połączone kontakty w drzwaich/zamkach, więc którykolwiek z nich będzie się zwierał (wyrobiony) na dziurach w drodze itp to starczy by podawał ten plus i lampka mruga;
a żarówek nbie wyciągaj, po ch... starczy przełącznik suwakowy da na położenie 3 (wyłączone zawsze), wtedy znikąd żadny + na żarówki nie dochodzi... |
|
|
Tempers
|
Wysłany: 27-03-2006, 09:49
|
|
|
Dzięki
Pozdro |
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|