|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Podgrzewane lusterka |
Autor |
Wiadomość |
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-05-2006, 13:38 Podgrzewane lusterka
|
|
|
Witam.
Kupiłem na Allegro maty grzewcze do lusterek(nie wiadomo kiedy wróci zima) i chciałem je podpiąć pod ogrzewanie tylniej szyby. Przy progu od strony kierowcy idzie cała wiązka kabli do tyłu i patrzyłem na schemat w książce ale nie mogę do tego dojść, może ktoś zakładał takie maty i orientuje się który przewód idzie do tylniej szyby.
Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 13-05-2006, 14:15
|
|
|
Ja takie cos zakładałem. Ale nie "wcinałem" sie w kable tylko wyjałem puszke bezp. i po połgodzinnych ogledzinach w domu wpiałem sie w kostke w odpowiedni kabel. Trzeba uważać tylko zeby sie nie wpiąć w kabel od kontrolki ogrzwania szyb, bo może nastapic jakies przeciażenie niepotrzebne itp.
A sprawdź jakiego koloru kable przy szybie i czy takie są pod wykładzina... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 13-05-2006, 21:13
|
|
|
albo bliżej szyby, jak są boczne plastiki od szyby się wepnij w kabelki i progiem sobie poprowadź; w zasadzie w jeden kabel (+) i jedną żyłę sobie możesz progami poprowadzić do przodu; to jest alternatywa, jakbyś sobie nie poradził przy bezpiecznikach/kostkach z przodu; albo idź za kablem od tylnej szyby do przodu, tojest najpewniejszy sposób; tylko sprawdź do masy który kabelek od szyby jest plusowy i za nim idź. Bo masę z auta weźmiesz gdziekolwiek w zasadzie; |
|
|
Młody
|
Wysłany: 13-05-2006, 21:32
|
|
|
Jutro albo w poniedziałek nad tym posiedzę to zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-05-2006, 10:55
|
|
|
Ja zamontowałem dodatkowy switch do lusterek obok przełącznika halogenów który po przyciśnięciu uruchamia tzw. czasówkę która sama później odłancza lusterka. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 14-05-2006, 13:40
|
|
|
o, to też dobre rozwiązanie, albo osobny przełącznik na lusterka a zamiast czasówki czujnik temp który Ci odłączy po osiągnięciu danej temp; albo tylko sam przelącznik i totalnie ręcznie; w sumie najprościej a masz niezależnie lusterka od szyby tylnej, co Ci może się przydać;
[ Dodano: 14-05-2006, 14:42 ]
a! tylko ciągnąc ze skrzynki czy wprost spod maski z 'puszki-rozdzielnicy' +12V plusa do zasilenia mat (poprzez przełącznik) daj sobie w szereg jakiś bezpiecznik, z 2A może starczy, zal jakie masz maty;gniazdo na kabel mocowane na nromalne bezpiecnziki za grosiki dostaniesz, takich używają np przy dokładaniu instalki LPG na jej bezpiecznik; wtedy masz osobny na to bezpiecznik i niczemu nie zaszkodzi; |
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 14-05-2006, 14:59
|
|
|
unknown napisał/a: | z 2A może starczy |
Troche za mało jedna mata pobiera ponad 1,5 A... |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 14-05-2006, 15:05
|
|
|
to w takim razie 5kę, sądziłem, że te są mniej prądożerne... |
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 14-05-2006, 16:25
|
|
|
No trochę prądu żrą, a zanim to zamontowałem też rozważalem dodanie przycisku, ale podoba mi się to, że w T/T wszystkie przyciski są w "rączkach" przy kierownicy i nie chcialem już nic dorabiać. A bezpiecznika żadnego nie dawalem, bo mam podłączone pod oryginalny od szyb Tak samo jak by było fabryczne podgrzewanie... |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-05-2006, 18:11
|
|
|
Nie wszystkie przyciski są na rączce. Jeśli masz klimę lub halogeny przyciski są nad pokrętłami nawiewów. |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 14-05-2006, 21:33
|
|
|
Jutro biorę się za podłączenie tych lusterek ale wpinam się ogrzewanie tylniej szyby bo nie chce dodatkowych wyłączników a co do bezpiecznika to dam trochę mocniejszy niż jest żeby wszystko wytrzymał.
[ Dodano: 16-05-2006, 17:21 ]
Udało mi się podpiąć maty pod instalację tylko mam problem bo nie mogę wyjąć lusterek z obudowy a nie chcę nic połamać. Wie ktoś jak to jest przymocowane? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|