|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tempra - temp. do 130°C!!! |
Autor |
Wiadomość |
Eskel
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 26-05-2010, 06:27 Tempra - temp. do 130°C!!!
|
|
|
Witam serdecznie,
Nie znalazłem takiego tematu na forum - dlatego proszę o pomoc.
Ogólnie autko (Fiat Tempra 1,8 + Gaz) strasznie mi się przegrzewa. Na trasie jest w miarę ok, ale w mieście w korkach to temp. dochodzi do 130°C.
W lutym wymieniłem termostat, w kwietniu zakupiłem na Lwowskiej we Wrocławiu nowy wiatrak na chłodnicę. Niestety problem został zminimalizowany - temp. dochodziła do 100°C
Dziś jadąc do pracy - na trasie - temp. znowu skoczyła do 130°C. Wiartak działał - bo co jakiś czas zbijał ją i ledwo dojechałem.
Pytanie o co chodzi??? I czy znowu mi nie walnął termostat??? |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 26-05-2010, 06:41
|
|
|
Eskel napisał/a: | Ogólnie autko (Fiat Tempra 1,8 + Gaz) |
w 1.8 powinieneś mieć DIGITAL, bo chyba większość w digitalu wychodziła...
Jeśli tak, to sprawdź kolego masę, bo u mnie było to samo. Im więcej włączonych urządzeń(światła,radio,dmuchawa), tym większa temp. Co ciekawe, kiedy włącza się wentylator chłodnicy, temp rośnie(masa).
Ja poradziłem sobie z problemem poprzez dodanie dodatkowej masy do karoserii w moim 2.0 |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
Eskel
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 26-05-2010, 07:58
|
|
|
No na to nie wpadłem... Faktem jest, że mam digital - do tego z klimą.
A że jestem laikiem, gdzie mam szukać masy i jak ją sprawdzić. Aha i jak dodatkowo masę zwiększyć.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 26-05-2010, 15:21
|
|
|
Idź po masie od akumulatora ,,, schodzi w dół, i jest przykręcona do podłużnicy - o to właśnie chodzi - później idzie dalej do skrzyni |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany: 26-05-2010, 22:43
|
|
|
A układ chłodzenia dokładnie odpowietrzyłeś przy zmianie chłodnicy i wiatraka?? O ile wiem silniki 1.4 i 1.6 się powinny same odpowietrzyć to w wyższych silnikach trzeba już samemu o to zadbać - szukasz odpowietrznika który znajduje się najwyżej w układzie, popuszczasz do i lejesz płyn. Jeśli takiego odpowietrznika nie masz to popuszczasz wąż który jest w najwyższym punkcie i lejesz płyn. Może być też tak, że nasi fachmani-gazownicy przy montażu LPG umieszczają za wysoko parownik. O ile przy montażu LPG dobrze odpowietrzą układ to wystarczy na jakiś czas, ale jeśli później ubędzie płynu, to później mogą być problemy które niewiadomo jak rozwiązać |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 27-05-2010, 09:42
|
|
|
no więc tak na 90% problem leży w przekłamaniach czujnika ( a precyzyjniej mówiąc w przekłamaniach na desce DGT ) bo gdybyś faktycznie przegrzewał silnik do temperatury 130C to już by pewnie ta tempra nie jeździła.w każdym razie pisałem o tym z pół roku temu i tu masz opisane jak pozbyć się tego problemu.
http://forum.tempra.org/t...ghlight=czujnik |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|