Przekaźnik świateł |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-10-2011, 15:37 Przekaźnik świateł
|
|
|
Witam moje światełka bardzo słaba świecą.
Chce zamontować przekaźnik.
Jak myślicie czy takie coś ma sens:
Wykorzystać stary obwód świateł i go podłączyć do cewki przekaźnika, który będzie zamykał obw. Oczywiście tylko z jednej lampy bo po co dwa przekaźniki.
Do lamp dać nową instalacje od akumulatora, która będzie przechodziła przez przekaźnik i zabezpieczona bezpiecznikiem.
Jak oceniacie plan ? Moim zdaniem wszystko powinno być ok Stara instalacja z świateł ma spadki napiec, ale myślę, że wystarczy, aby zamknąć cewkę przekaźnika 12 V. |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 13-10-2011, 15:47
|
|
|
Najpierw je porządnie umyć i wymienić stare żarówki na nowe i renomowanej firmy. Jakiś bosch, philips. Jak nie pomoże, to tak jak Krzychu pisał, nowe lampy i nie musisz kombinować jakiejś dzikiej instalacji stwarzającej zagrożenie pożarowe. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
VEndriuV
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 13-10-2011, 15:59
|
|
|
VEndriuV, ogarnij się, zdjęcia przed i po to jest jedno i to samo zdjęcie, tylko obrobione jakimś programem do obróbki graficznej, niefachowa instalacja na tym poziomie grozi uszkodzeniem normalnej elektryki albo pożarem, a jak diagnosta polecał ci takie kombinowanie, to zmień warsztat.
Ps.: żarówki są przystosowane do pracy w 12V, czyli jak podczas pracy na akumulatorze masz ~13-14V, to jak tracisz około 2V, to rachunek prosty, masz wtedy tyle co powinieneś mieć, jak to podniesiesz, to będziesz co chwilę przepalał żarówki.
NIE WSPOMINAJĄC O ZAGROŻENIU POŻAREM. |
|
|
|
|
KrzychuB
|
Wysłany: 13-10-2011, 16:01
|
|
|
VEndriuV, chcesz to kombinuj Ale ja będę nadal się upierał przy swoim. Wymieniałem reflektory w poprzednim tipo i wiem co mówie, a przecież tam instalacja też nie była młoda |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-10-2011, 17:31
|
|
|
Ja od siebie polecam mycie lamp i to dokładne w środku (tylko tak by nie porysować odbłyśników), wymiana i dobra izolacja kostek świateł. Tam najwięcej tracisz, i wymiana żarówek na markowe np. Philips dobrze było by tez podjechać do diagnosty żeby ustawił reflektor na przyrządzie. Często świecą tam gdzie nie trzeba o czym się przekonałem. Nie dotykałbym instalacji w takim rozumieniu jak zaproponowałeś o ile to nie jest konieczne. Jelcyn napisał/a: | Ps.: żarówki są przystosowane do pracy w 12V, czyli jak podczas pracy na akumulatorze masz ~13-14V, to jak tracisz około 2V, to rachunek prosty, masz wtedy tyle co powinieneś mieć, jak to podniesiesz, to będziesz co chwilę przepalał żarówki. | Proponuje ci wycieczkę z miernikiem do samochodu zapal światła uruchom auto i zmierz na kostce ile masz, zdziwisz się . To że na aku pisze 12V nie znaczy że pracuje na sztywno tylko w zakresie 12V. Dobrze wiesz że aku pracuje podczas ładowania na ponad 14V a w spoczynku może mieć od 11V do 13V będą oczywiście sprawnym. To samo tyczy się żarówek 12V to tylko symboliczne oznaczenie by odróżnić je np. tych do instalacji 24V |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 13-10-2011, 17:59
|
|
|
ja mam włożone Tungsram Megalight Ultra +90% H1 od wczoraj dzisiaj byłem u diagnosty i właśnie ustawił w miarę światła Zobaczymy dzisiaj w nocy jak bedzie, może dam sobie spokój, lecz nie powiem, że jakos bym poprawił świecenie.. z rozklejaniem się bawić nie bede bo pewno byłoby jeszcze gorzej... Może się skucze na nowy, lecz oryginał to kosz ok. 100 zł. Najbardziej lewy (od kierowcy) mam wypalony w środku. |
|
|
|
|
KrzychuB
|
Wysłany: 13-10-2011, 18:25
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | mam wypalony w środku. |
to przekaźnik za przeproszeniem gó*no by dał
Kupuj lampy, może nie tani biznes ale bezpieczny |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-10-2011, 18:43
|
|
|
VEndriuV, a o jakim aucie mowa? Piszesz H1 to nie w T/T Tungsram to marna firma a żarówki o podwyższonym poborze prądu tylko upalają oryginalną elektrykę i wypalają klosze (a tak się robi w tanich niby lepiej świecących żarówkach). Ja miałem ostatnio Philips Night Guide i powiem byłem bardzo zadowolony (w połączeniu z nowymi kostkami i myciem reflektora super). Niestety jak każda żarówka prędzej czy później padnie. Przyparty trochę finansowo do muru kupiłem Tungsramy zwykłe H4 i różnica niestety dość mocno widoczna na trasie. W mieście nie zauważycie tego. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 13-10-2011, 18:51
|
|
|
JAM_BELFEGOR, z tego co pamiętam, to Endriu pozbył się tempry już dawno temu, dobrze pamiętam, jak miał espero, ale teraz nie jestem pewien...
I podpisuje się obiema rękami pod to co napisał KrzychuB oraz JAM_BELFEGOR. Bez nowych lamp i porządnych żarówek niczego nie poprawisz. |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 13-10-2011, 19:55
|
|
|
zgadza sie mam Espero nie jest aż tak mocno wypalony, ale troche widać, że przydałoby się czyszczenie czy coś. Niby Philips Extrem power 100% czy jakoś tak są dobre... Zobaczymy jak te się bedą spisywały. Różnica i tak jest bo poprzedni właściciel wsadził jakieś tanie z marketu, w ogóle nie świeciły, a pewno to przez nie tak wypaliły się klosze. W zasadzie bardziej lewy. Bo pracy jest całkiem całkiem, gdyby go wymyć to powinno byc cacy.
A jak myjecie bo chyba kiedyś był taki wątek. To jak dobrze pamiętam w płynie do naczyń tak ? Musze się dowiedzieć ile jest roboty z demontażem to może wtedy je wymoczę i jakoś spróbuje wyczyścić, ale nie ma za bardzo jak... |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-10-2011, 20:55
|
|
|
Dzięki takim pomysłom jak Twój VEndriuV, straż pożarna ma mnóstwo pracy każdego roku.
W imieniu strażaków: Dziękujemy!
Tak na serio to też myślałem kiedyś że światła w tipo są słabe. Wymieniłem żaróweczki na Philips blue vision i nie ma porównania |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 14-10-2011, 06:17
|
|
|
co Wy macie do tych strażaków Co w tym złego ? Gdyby nie żadne modyfikacje to elektryk samochodowy by nie istniał, a sami duzo mają takiej roboty. |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 14-10-2011, 11:41
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | co Wy macie do tych strażaków |
Tak się składa że nim jestem
KrzychuB napisał/a: | Rób jak chcesz tylko nie dzwoń później po D@wIdS, i kolegów |
Nie mój rejon
Tak nawiasem to wczoraj byłem na pożarze domu jednorodzinnego który spowodowany był modyfikacjami przy instalacji elektrycznej. Foto już w zasadzie podczas dogaszania jakie udało mi się zrobić telefonem żeby nikt nie widział
|
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 14-10-2011, 11:49
|
|
|
pewno ochotnicza więc nie całkiem strażak |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 14-10-2011, 11:53
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | pewno ochotnicza więc nie całkiem strażak |
Dla Twojej wiadomości różnica polega na tym że nie robimy tego zawodowo, tak wszystko to samo |
|
|
|
|
|
|