Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy akumulator wytrzyma?
Autor Wiadomość
D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-05-2010, 16:41   Czy akumulator wytrzyma?

Witam.
Jak już tam gdzieś pisałem zabieram się za audio, tylko zastanawia mnie jedna rzecz, gdyż biorę zestaw z górnej półki (mimo że z allegro :p) Mianowicie:
Skrzynia: http://allegro.pl/item103...u_600w_rms.html
Wzmak do wofera: http://allegro.pl/item102...cny_gratis.html
Kondek: http://allegro.pl/item103...lue_tuning.html
Wzmak do głośników: http://allegro.pl/item103...w_wa_sklep.html
Do tego oczywiście zwrotnice itp
Moje pytanie jest nastpujące: Czy akumulator standardowy jaki mam w tiptaku jest w stanie napędzić cały ten sprzęt? Czy alternator zdąży go ładować?
     assistance   Moneta

maniutek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-05-2010, 17:53   

Akumulator wytrzyma....w pierwszej kolejnosci zastanow sie czy alternator da rade...ale z tego co ze specyfikacji wzmaka wyczytalem alternator wytrzyma....

Miłego dnia życzę kolego Gość
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS
     assistance   Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 14-05-2010, 17:56   

moc max jaką pobierze wzmak do suba to 350w , wzmaka do głośników 4x55w = 220w + pare watt na samo radio
łącznie wyjdzie ok 600w, biorąc pod uwagę że tej mocy nigdy nie osiągniesz w gruncie rzeczy, bo już przy 200W będzie urywało głowę w środku :)
200W to ok 16A nawet gdybyś z tego wycisnął 400 W czyli ok 30 A to alternator i tak da rade to napędzać.

jak się nie mylę alternator w T/T generuje 50 A juz przy 3000 obr, więc raczej nie ma problemu.
pamiętaj tylko że przy zgaszonym silniku zabawa może się skończyć po 2-3 godzinach grania.
w czasie jazdy nie będzie raczej problemu, zaś na postoju czyli 800-100obt. lepiej gasić światła jeśli granie będzie mocno "rozkręcone"

D@wIdS 

Wysłany: 14-05-2010, 20:37   

Ufff to całe szczęście, bo już myślałem nad rezerwowym (słabszym zestawem), ale skoro da radę to nie ma co się ograniczać :)
Wiem, że to będzie mocno łupać, ale właśnie o to mi chodzi i szczerze mówiąc myślę przyszłościowo i kiedyś, kiedyś wrzuce to do kolejnego samochodu więc nie chce znowu starego sprzedawać, bo za słaby i kupować następnego. Raczej to mało opłacalne, bo jak by się o to nie dbało to i tak pierwotnej ceny nigdy nie odzyskamy. Ok to za tą informację dziękuję, ale mam też kolejne pytanie związane z audio a uważam, że kolejnego tematu nie ma sensu robić. Mianowicie co myślicie o tym, żeby do tyłu na półkę dać jeszcze jajka 6"x9" z wbudowanymi tweeterami, myślałem o tych http://allegro.pl/item102...rybucja_gw.html a do przodu w miejsce fabrycznych głośników (deska rozdzielcza) dać jajka 4"x6" i do tego koło słupków umieścić również tweetery http://allegro.pl/item103..._200w_wawa.html
Działanie to ma na celu oprócz mocnego basu uzyskanie też dobrej jakości tonów wysokich i poniekąd chodzi też o to, żeby nie bawić się w robienie bramek w drzwiach bo nawet jak z przodu bas będzie cieńkiej jakości to i tak tego nie usłyszę bo będzie go pod dostatkiem w bagażniku. Czekam na wasze opinie:)

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 14-05-2010, 20:45   

D@wIdS napisał/a:
myślę przyszłościowo i kiedyś, kiedyś wrzuce to do kolejnego samochodu

jak nie zajuma jakiś darmozjad :|
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 14-05-2010, 21:00   

Autko garażowane, więc bez obaw, ale różne rzeczy dzieją się w tym kraju, więc pewności nigdy nie ma...

Leśniczy 

Wysłany: 14-05-2010, 23:03   

jeśli chodzi o przód ... trochę podstaw . tweetery czyli wysoko tonowe umieszcza się na wysokości głowy. czyli np możesz w miejsca seryjne dać małe elipsy 2-drożne lub dawać twetery w przypadku gdy w przednich drzwiach dasz np basowe 16tki
-albo 16-stki w drzwiach + tweetery (w takiej konfiguracji należy drzwi wygłuszyć mata bitumiczną )
-albo 2 drożne małe elipsy w seryjnych otworach
więcej z przodu nic nie wykombinujesz.

jeśli chodzi o duże elipsy w tylną półkę. powiem ci tak: ja tak mam to zrobione i z tych głośników prawie nie ma basu. spwodowane jest to tym że tylna półka w tipo jest cienka i trzęsie się wraz z głośnikami. jeśli te elipsy w tylnej pólce mają coś grać to półkę trzeba zastąpić innym materiałem np sklejką o grubości min. 8mm ( w każdym zakładzie stolarskim zrobią ci taka za ok 30zł ) cena nie duża efekt wart świeczki. z drugiej strony jeśli źródłem niskich tonów z tyłu będzie sub w bagażniku można sobie darować wymianę półki ale jak juz wspominałem wcześniej 30zł to nie duzo a efekt będzie naprawdę odczuwalny ( przerabiałem to w poprzednim aucie ) 16-tki pyle w półce ze sklejki 8mm grały nie samowicie dobrze. w tipo mam magnaty ultra s w oryginalnej półce i grają znacznie słabiej.

btw te tweetery buszmena z podanej aukcji są głośnikami piezo-eletrycznymi więc unikaj takiego gówna, jedyny co z nich usłyszysz do świstanie psujące całą "scene muzyczną"

dodam jeszcze że w żadnym wypadku nie oszczędzaj na kablach
głośniki powinny byc podłączone kablami z miedzi beztlenowej o przekroju ok 1,5mm ( nie mniejszej )
kable zasilające wzmacniacz nie mniej jak 12mm
kable sygnałowe od radia do wzmaka czyli tzw cichne (RCA) najlepiej podwójnie ekranowane z pozłacanymi końcówkami
kable od wzmaka do suba nie mniej jak 6mm
+ bezpiecznik 40-50A i gniazdo bezpiecznika.

takie kable wyjdą cie ok 100zł ( nie mniej )

tylne nagłośnienie mojego tipo wygląda tak

kable do magnatów - miedź beztlenowa 1,5mm
kable zasilające 8mm
kable sygnałowe robiłem sam z najlepszych dostępnych na rynku podwójnie ekranowanych przewodów mikrofonowych + pozłacane końcówki ( koszt ok 100zł )

D@wIdS 

Wysłany: 15-05-2010, 11:31   

O przewodach wiem, że nie można na nich oszczędzać i uwzględniłem to w środkach dostępnych na audio. Muszę się też liczyć z tym, że montując dwa wzmacniacze niektóre przewody trzeba pomnożyć x2 więc i tu cena też pójdzie w górę. Widziałem ciekawe komplety na allegro, więc nie będzie raczej z tym problemu.
Wiesz, jeśli chodzi o tylną półkę to właśnie bas jest mi zbędny... Mam w planach zrobienie nowej, ale tylko ze względów estetycznych, ponieważ chodzi mi głównie o jej spód.. Jak widać to u Ciebie przewody głośnikowe są widoczne (wiszą) ja chce w nowej półce zrobić można powiedzieć kanały w które kable się schowają a całość obić wykładziną pod kolor tej w bagażniku. Ścianę tylnych siedzeń podobnie. Zależy mi na estetyce także po otwarciu bagażnika i dodam, że cały chcę przeznaczyć na zabudowę audio i nic innego tam woził nie będę.
Jeśli chodzi o przód to zależy mi właśnie na tym, żeby nie robić żadnych bramek i tak jak mówię z przodu nie zależy mi na basie tylko na tonach wysokich. Jeśli chodzi o tweetery to te akurat podałem dla przykładu:) Czytałem, że najlepsze są z bawełnianą membraną ale czy to prawda, nie wiem.

KaczorZRW 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-09-2010, 10:27   

Cytat:
Leśniczy

Witam Cie ile kolego za taki sprzet dales z gory thx

Leśniczy 

Wysłany: 20-09-2010, 11:16   

odp na PW