Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem wypadających biegów
Autor Wiadomość
maniutek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 18-06-2008, 20:50   Problem wypadających biegów

Witajcie Koledzy, zakladam ten temat zeby niektorym oszczedzic duzo pracy. A wiec w mojej temprze odkad ja kupilem wypadaly biegi 1,3,5. Po polrocznej jezdzie przegob kulkowy na jednym z ciegien tak sie wywalil, ze ciegno spadlo wynikiem czego byl brak biegow. Niektorzy mowili, ze nalezy przesmarowa sierzanta. niektorzy mowili, ze tulejka w sierzancie stoi i trzeba to wyjac...zeby to wyjac to jest porazka, pol samochodu od spodu trzeba rozbierac.co sie okazalo u mnie? jedno z ciegien bylo za krotkie, prawdopodobnie bylo od innego typu wybieraka. demontaz ciegna, przeciecie na pol, wspawanie kawalka preta, co w wyniku przedluzylo ciegno o okolo centymetr i problem zniknal...gadalem z mechanikami w ASO i powiedzieli mi, ze byly 2 rodzeje wybierakow i dlugosci ich ciegien byly wrecz niezauwazalne...a jednak....problem zniknal...wiec gdy i Wam drodzy Koledzy cos takiego sie przytrafi, to najpierw zbadajcie, czy dlugosc ciegien jest odpowiednia, jesli nie to wymieniajcie na dobre, to nie jest jakis przerazajacy koszt. dopiero w momencie, gdy to nie pomaga szukajcie przyczyn dalej. mi pomoglo tylko to...pozdrawaim

Miłego dnia życzę kolego Gość
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-06-2008, 00:13   

...ale niekoniecznie wpierw przedłużać/wymieniać cięgna.. często prócz sierżanta, to jest problem oberwanych poduszek które tak czy tak trza wpierw sprawdzić i ew wymienić...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

maniutek 

Wysłany: 19-06-2008, 07:05   

unknown, u mnie wszystkie 3 poduszki pod silnikiem zostaly wymienione 2 miesiace temu a oryginaly z fiata, kupe forsy w nie poszlo ale jestem ich pewien. Poza tym ogladalem je z kazdej strony i nie mam im nic do zarzucenia - zadnych pekniec. Wiec problem jak opisalem wyzej

Był Fiat 126p elegant
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-06-2008, 15:59   

nie, spoko, ok, tylko jak juz piszesz o cięgnach by innym zaoszczędzić to chciałem dodać by od razu się na cięgna nie rzucali a sprawdzili też poduchy i sierżanta, bo to też częsta przyczyna i na daremno wymieniać cięgno szkoda, a poduchy można sprawdzić bez wymieniania cięgna, zazw. widać....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

maniutek 

Wysłany: 19-06-2008, 22:48   

Doladnie, dzieki za uzupelnienie mojej wypowiedzi Kolego unknown,

Był Fiat 126p elegant
     assistance   Moneta

danek7 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 21-07-2008, 19:30   

u mnie jest podobny problem i załatwiłem sprawę przesunięcem silnika na poduszkach... pomogło, tylko drążek biegów jest troszkę przesunięty, ale do tego można się przyzwyczaić...
Swojego czasu wymieniłem ja Wy poduszki, ale zabrakło mi cierpliwości żeby bawić się z tymi drążkami, może jeszcze spróbuję...

Pawcio 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-07-2008, 19:04   

problem wypadających lub ciężko wchodzących (szczególnie w zinie) biegów leży często w oleju w skrzyni biegów. musi być po prostu oryginalny (tutela zc 80s czy jakoś tak). u mnie problem objawiał się ciężkim wchodzeniem 1 i wypadaniem 3 a pojawił się po dość sporym dolaniu hipolu. panowie! to są bardzo precyzyjne mechanizmy na łożyskach igiełkowych i muszą być idealnie smarowane. wiadomo, skrzynie w TT często ciekną (manszety przegubów wewnętrznych) i kogo stać na oryginalny olej. warto jednak uszczelnić i wlać tutelę (ok 28 zł za litr, trzeba dwie butelki, stary olej oczywiście wylać całkowicie).
     assistance   Moneta

ziolek 

Wysłany: 11-08-2008, 14:21   

Wtrące sie.U mnie jest taki problem że wrzucając biegi co idzie ciężko,cały silnik jest pchany do przodu,biegi na dołkach wyskakują wyskakują.Kumpel mechanik przegiął lekko jedno cięgno i jest w miare ale nie o.k.Podejrzewamy że któreś z nich jest za długie.Co wy na to?

maniutek 

Wysłany: 11-08-2008, 14:53   

Moze tak byc, gdyz jak bylem w ASO to powiedzieli mi ze sa dwa rodzaje wybierakow i cio za tym idzie dwie dlugosci ciegien....ja kupowalem do swojego wybieraka i po zalozeniu biegi mi wypadaly, bylo jeszcze gorzej, wiec wylapalem ktore to ciegno(okazalo sie ze bylo za krotkie), przecialem diaxem, przedluzylem ciegno o jakies 1,5cm przy pomocy kawalka preta i spawarki, zamontowalem i problem zniknal...wejdz pod auto, a niech ktos ci rusza lewarkiem w srodku, zobacz jak owe ustrojstwo sie zachowuje i wylapiesz co jest nie tak

Był Fiat 126p elegant
     assistance   Moneta

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-08-2008, 16:10   

Pawcio napisał/a:
usi być po prostu oryginalny (tutela zc 80s czy jakoś tak). u mnie problem objawiał się ciężkim wchodzeniem 1 i wypadaniem 3 a pojawił się po dość sporym dolaniu hipolu. panowie! to są bardzo precyzyjne mechanizmy na łożyskach igiełkowych i muszą być idealnie smarowane.

nawet nie strasz, ostatnio dolałem doląć sporo hipolu, bo było mało a ja mam w domu jeszcze pół bańki z poprzedniego autka

ziolek 

Wysłany: 21-08-2008, 14:55   

A może mi ktoś podac jakie długości powinny być cięgna w skrzyni. 94r nie mam manuala.Z góry dzięki.

Odpowiedz do tematu