|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Do znawców htmlu itp. |
Autor |
Wiadomość |
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-01-2009, 10:45 Do znawców htmlu itp.
|
|
|
Mam taki problem, że mój szefo nie ma pojecia o budowie stron i wciąz wymysla jakieś pierdoły, które widział na jakiejś stronie i chciałby miec u siebie
Najnowszą zachcianką jest formularz kontaktowy, z pośród kilku różnych wybrał ten:
http://webmaster.helion.p...pt/mailform.htm
wszystko działa ale nie do końca i stad ten post.
Otóż po kliknięciu na "wyślij" skrypt generuje wiadomość i otwiera outlooka, thunderbirda lub cos innego i za pomoćą programu próbuje to wysłać.
A ja mam pytanko czy da się w ten skrypt wkleić jakiś kodzik, aby mail był wysyłany bezpośrednio ze strony, bez użycia zewnętrznego programu?
Mogę oczywiście stworzyc do tego celu jakieś dodatkowe konto pocztowe w domenie. |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-01-2009, 11:10
|
|
|
Nie przy użyciu HTML'a, musisz do tego zaprzęgnąć PHP.
PHP wykonuje skrypt po stronie serwera.
Możesz wtedy wysłać e-mail specjalną funkcją PHP lub zapisać to do pliku lub zrobić jeszcze w inny sposób, co sobie wymyślisz
** Dodano: 16-01-2009, 11:12 **
Jeszcze dopowiem. Formularze będą w kodzie HTML, jednak sam skrypt zczytywania danych, przetwarzania i wysyłania będzie wykonywany przy użyciu PHP. Nasze forum własnie tak działa
** Dodano: 16-01-2009, 11:15 **
Najprostsze co udało mi się znaleść. Teraz byś to musiał przerobić pod siebie.
http://www.w3schools.com/PHP/php_mail.asp
Kod: | <html>
<body>
<?php
if (isset($_REQUEST['email']))
//if "email" is filled out, send email
{
//send email
$email = $_REQUEST['email'] ;
$subject = $_REQUEST['subject'] ;
$message = $_REQUEST['message'] ;
mail( "someone@example.com", "Subject: $subject",
$message, "From: $email" );
echo "Thank you for using our mail form";
}
else
//if "email" is not filled out, display the form
{
echo "<form method='post' action='mailform.php'>
Email: <input name='email' type='text' /><br />
Subject: <input name='subject' type='text' /><br />
<textarea name='message' rows='15' cols='40'>
</textarea><br />
<input type='submit' />
</form>";
}
?>
</body>
</html>
|
|
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MGSH
Wiek: 44 Dołączył: 08 Paź 2007 Posty: 42 Skąd: Brzeg Dolny
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-01-2009, 14:40
|
|
|
I sprawdź, czy funkcja mail() jest obsługiwana przez serwer, na którym stanie stronka.
Całkowicie wyłączona jest przeważnie tylko na darmowych kontach. |
_________________ Było => Tipo 1,4 ie + LPG Shrocik
Było => Lanos 1,6 16v + LPG Lanborghini
Jest => Xsara Picasso 1,6HDI Ogórek & Peugot 206 1,4 8v Bąbelek |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-02-2009, 12:23
|
|
|
z mailem dałem radę - powyższy skrypt odnosi się do pliku mailform.php w któym jest całe sedno sprawy, ale tego pliku nie załączyli
znalazłem inny skrypt z kompletem plików i śmiga, przy okazji nauczyłem sie też robić efekt lightbox2 na stronce
mam nowy problem:
Kod: |
<object id="MediaPlayer" width="304" height="305" classid="CLSID:22D6f312-B0F6-11D0-94AB-0080C74C7E95" standby="Loading Windows Media Player components..." type="application/x-oleobject" codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=6,4,7,1112">
<embed
type="application/x-mplayer2" src="mpg/kkbasis75t.mpg" width="304" height="305"
pluginspage="http://microsoft.com/windows/mediaplayer/en/download/" id="mediaPlayer"
CODEBASE="http://www.apple.com/qtactivex/qtplugin.cab" autosize="0" showcontrols="1" showtracker="1" BufferingTime="1" showdisplay="1" showstatusbar="1" videoborder3d="0"
autostart="0"></embed></object> |
jeśli na stromnie mam jeden film to nie ma problemu ale jeśli mam kilka to wszystkie buforują jednocześnie, co zamula łącze i ogólnie sprawia że nikomu nie chce się czekać na załadowanie
chciałbym żeby buforowanie rozpoczęło się dopiero po wciśnięciu play i potem pauzy lub w jakiś inny podobny sposób, uzyłem parametru bufferingtime ale nie wiem czy on działa dla składni embed bo znalazłem go w innym skrypcie :/ |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|