Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
niebezpieczne zamienniki
Autor Wiadomość
Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-04-2006, 21:54   niebezpieczne zamienniki

ale dzis bylbym sie przewiozl jadac rano do pracy przyszlo mi mocno hamowac zeby sie ze 120km/h zatrzymac i tu zaskoczenie im mocniej naciskalem na pedal hamulca tym slabiej auto reagowalo....w koncu trzeba bylo sie ratowac recznym pedal ani nie wpoadl w podloge czy cos poprostu byl normalny natomiast po zatrzymaniu z przednich kol smierdzialo i dymilo jak za ogniska ot co trzy dni temu kupowalem nowe klocki hamolcowe...i nie dosc ze piszczaly to jeszcze o malo sie nie rozbilem bo klocki zamiast hamowac to wypolerowaly tarcze na nikiel....i przy gwaltownym hamowaniu sie pala...jedno wiem na bank za cholere juz nie kupie zamiennika...ciekawe czy teraz nie bede jeszcze musial kupic tarcz sa w bardzo dobrym stanie ale czy prze to ze zrobily sie jakies takie mocno swiecace nie beda do du...szy?

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

lincoln_ 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 14-04-2006, 13:24   Re: niebezpieczne zamienniki

A jakiej firmy masz te klocki? Moze odwrotnie je zalozyles?
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy"

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-04-2006, 13:33   

Hehe odwrotnie zalozyc klocki chyba raczje ciezko :-)
Napisz jakiej firmy klocki kupiles !!!
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

valdmidi 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-04-2006, 17:57   

Może się klocki nie dotarły, za szybko dostały w tyłek?

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-04-2006, 18:18   

A czy podczas wymiany klocków tarcze nie zostały czymś zapaprane?
     Moneta

rosama 

Wysłany: 15-04-2006, 09:30   

a jaki to był zamiennik? i za ile?
Tak żeby ostrzec innych... :!:

Alan 

Wysłany: 15-04-2006, 10:44   

nie robcie sobie jaj....wiem ze wielkanoc ale nie da sie zalozyc odwrotnie klockow :? tarcze tez nie zostaly niczym upaprane,sam wymienialem a troche juz auto mam i nie w glowie mi lanie wd40 na tarcze zeby nie piszczaly 8) ale tak serio klocki wysypaly sie po 3 dniach od zalozenia,na zimnych hamuja ale jak sie tylko zagrzeja robi sie niebezpiecznie kosztowaly 50pln a firma to jakas francozka FtF jak tylko dopadne cyfrowke wkleje foto pudelka zeby bylo wiadomo czego unikac

juz mam foty

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

romano 

Wysłany: 15-04-2006, 12:15   

Ja już się też wyleczyłem z tanich zamienników, to jest pozorna oszczędność, bo i tak takie klocki na niewiele wystarczają a hamulce są do kitu. Lepiej wydać więcej kasy i mieć pewność, że hamulce będą działać.
Alan, co do samych tarcz to możesz spróbować je przetoczyć, o ile jest co przetaczać.

Moneta

Alan 

Wysłany: 15-04-2006, 12:51   

hmm....zakladajac ze rant(ubytek) na tarczy ma kolo 1mm to jesli je przetoczyc to szkoda zachody lepiej kupie nowe:)ale nie zamienniki :sciana:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

unknown 

Wysłany: 17-04-2006, 14:04   

ja klockki kupowałem też za kilkadziesiąt zł i do dziś są super; powiedziałbym tak - nie wszystkie zamienniki, ale wybrane;
klocki z tesco czy innego marketu lub totalne no-name jak te to bym nie brał, ale jakieś z promocji z norauto na przykład to jeszcze, spośród sprawdzonych....
w promocji kiedyś dostałem za bodajże 74,99zł komplet na przód, przeżyły spalenie i do dziś są bez zarzutu, nie piszczą od początku, hamują ok; tylko nie wiem czy to w promocji były ferodo, textary czy inne dziwo z norauto....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

bob96 

Wysłany: 17-04-2006, 18:51   

Zgadzam się z przedmówcą w 100% , ja po zakupie Temperki 6 latek temu zakupiłem klocki z dolnej pólki i nowe tarcze i to był największy błąd :sciana:
od tego czasu kupuje z firmy ferodo lub lukas jest miodzio :D
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

ego 

Wysłany: 18-04-2006, 07:36   

a czy jeździł ktoś z Was na klockach tomex?
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

jabko 

Wysłany: 18-04-2006, 09:29   

Ja miałem RAICAM - 60zł - piszczały - przebieg całkowity 25tys.km
Teraz mam RICAMBI - 100zł - OK - przebieg już 30tyś km i są lekko za połową.
     Moneta

romano 

Wysłany: 18-04-2006, 16:01   

ego napisał/a:

Ja jeździłem i nie polecam, starczyły na 12tys km. a hamowania bardzo przeciętne.

Moneta

ego 

Wysłany: 18-04-2006, 16:18   

romano napisał/a:
ego napisał/a:

Ja jeździłem i nie polecam, starczyły na 12tys km. a hamowania bardzo przeciętne.

to i tak zakładałbym je tylko na tył,bo właśnie one powiedziały dosyć,a moge je miec za 30 zl,następne to jakieś włoskie za 77 zł
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

forest666 

Wysłany: 19-04-2006, 19:50   

Sa zamienniki i sa zamienniki. czasami jest taka sytuacja, ze zamiennik wytrzymuje dluzej niz oryginal. trzeba bazowac na sprawdzonych rzeczach i koniec tematu ;)

Kto wogole polecil ci te klocki ??
Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00

http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5

ego 

Wysłany: 19-04-2006, 20:54   

forest666 napisał/a:
Kto wogole polecil ci te klocki ??

nikt mi ich nie polecał,poprostu takie mają na hurtowni tam gdzie mamy zniżki z pracy,właśnie te tomexy i jakieś inne włoskie
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Alan 

Wysłany: 20-04-2006, 05:39   

ego napisał/a:

u mnie na wsi...:) mozna kupic w salonie fiata klocki tomexu za 39pln....tylko po cholere?raz kupilem takie do poldka na lukasie po niecalym miesiacu musialem kupic i tarcze i klocki.....mowia ze tomex sie zmienil.....ale nie kupilbym juz za cholere

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

geezy 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 20-04-2006, 13:58   

Też jeżdżę na klockach tomex ale na szczęście jeszcze nie miałem potrzeby hamować gwałtownie od 120 km/h. Przypadek albo taka technika jazdy...?

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-04-2006, 15:22   

geezy napisał/a:
Też jeżdżę na klockach tomex ale na szczęście jeszcze nie miałem potrzeby hamować gwałtownie od 120 km/h. Przypadek albo taka technika jazdy...?

Mam nadzieję, że nie będziesz miał takiej sytuacji...
:-k

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 20-04-2006, 19:09   

Hmm... ECE R90 mają, więc dziwna sprawa :roll:
Wcześniej miałem w Tipo włoskie zamienniki i nie były wcale złe. Teraz mam co prawda oryginały (z allegro :) ), które świetnie hamują, ale za to strasznie pylą...

W poprzednim aucie miałem natomiast kiedyś przygodę - w górach pękł mi jeden klocek - niestety nie wiem kto takie badziewie produkuje.

[ Dodano: 20-04-2006, 20:12 ]
lincoln_ napisał/a:
A jakiej firmy masz te klocki? Moze odwrotnie je zalozyles?

Okładziną na zewnątrz tarczy? :D
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

jabko 

Wysłany: 20-04-2006, 19:16   

Co prawda sam nie kupiłem Tomexów bo dziwnie tanie i dziwnie wyglądały (jakieś paprochy zmielone) ale gość w sklepie się zażekał że Tomex ma certyfikację na pierwszy montaż do firmy Renault.
Więc jakieś złe raczej być nie mogą. :roll:
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 20-04-2006, 19:34   

jabko napisał/a:
gość w sklepie się zażekał że Tomex ma certyfikację na pierwszy montaż do firmy Renault.

To może u mnie pękł właśnie Tomex :lol:
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Alan 

Wysłany: 20-04-2006, 23:21   

jabko napisał/a:
Co prawda sam nie kupiłem Tomexów bo dziwnie tanie i dziwnie wyglądały (jakieś paprochy zmielone) ale gość w sklepie się zażekał że Tomex ma certyfikację na pierwszy montaż do firmy Renault.
Więc jakieś złe raczej być nie mogą. :roll:

to prawda.....ale do drugiego wsadu juz renaut nie doczeka bo klocki zawodza i dzwon :sciana:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

unknown 

Wysłany: 22-04-2006, 16:42   

eee... nie wiem czy tomexy ale... kiedyś w renówce firmowej (w innej pracy) klocki do końca tarcz wytrzymały... znaczy się starły się równo sprawiedliwie razem z tarczami :D dziwnie szybko, więc wymiana klocków = wymianie tarcz też :badgrin:
to chyba był Scenic... dzwnie się jedzie autem które ma dosłownie 2 żyletki połączone ze sobą (wentylowane tarcze) i nie ma klocków tylko blaszki... ciekawie hamuje...
pewnego dnia przyszła księgowa "coś to auto nie chce zbyt hamować i jakoś coś piszczy podczas jazdy ciągle" haha
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu