Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik paliwa
Autor Wiadomość
robertRK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-07-2010, 15:46   Czujnik paliwa

Witajcie Koledzy :) wiem że tematów było kupę o wskaźniku ale mam zonk dlatego mój post.U mnie w Tipo 1.9 TD '93 po lifcie maiłem zepsuty czujnik paliwa nowy koszt 170 zł ale wycziłem w ePER-ze ze wsystkie czujniki są takie same nieważne czy do benzyny czy do Diesela i zakupiłem wskaźnik od Tipo 1.6 '93 po lifcie ale jest różnicz w Dieselu na spodzie czujnika są 2 dziurki jedna zatkana zaślepką druga otwarta a we wskaźniku z 1.6 są obie zatkane zaślepkami.Efekt wskazówka pokazuje właściwe wartości ale drży na nierónościach jak ma być prawidłowo w 1.9 TD ? Obie czy tylko jedna ma być zatkana ?
Proszę o radę :)
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC
     assistance   Moneta

marchewa 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 27-07-2010, 15:59   

Ja w dwóch Temprach w D i TD miałem je zatkane, więc wydaje mi się że powinny takie być.

paluch231186 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-07-2010, 18:23   

robert to ostatnio przez jakies dwa miesiace nie dopuszczalem zeby wskazowka od paliwa nie spadala ponizej 3/4 zbiornika no i wreszcie odpuscilem i zjechalem do polowy ale nie wiem dlaczego na polowie zbiornika swieci mi sie rezerwa???? :sciana: moze korzystajac z twojego postu pytam moze ktos ma podobny przypadek i wie jak go rozwiazac
wskaznik wskazuje dobrze i ilosc paliwa zgadza sie z tym co na wskazniku tylko ten SĘP i to na polowie zbiornika :cenuzra: :kopwtylek:
     assistance   Moneta

Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 27-07-2010, 18:35   

paluch231186 napisał/a:
wskaznik wskazuje dobrze i ilosc paliwa zgadza sie z tym co na wskazniku tylko ten SĘP i to na polowie zbiornika

Kolego, trzeba wytargać z baku wskaźnik i spojrzeć na dno - powinna być sprężynka i śrubka regulująca włączenie się rezerwy. Być może zbytnio się wykręciła albo całkiem się odkręciła i pali się żyd od połowy zbiornika :idea:

robertRK 

Wysłany: 31-07-2010, 06:56   

Robert , rozbierałem już czujnik i nic to nie dało.Teraz mam drugi czujnik i sytuacje mam taką jak TY.Przez parę dni było dobrze a teraz wskaźnik pokazuje mi pierdoły , raz 3/4 , raz 1/4 a rezerwa świeci jak chce tzn raz nie świeci wcale a raz przy połowie baku.Zaczynam się zastanawiać czy to nie wina wskaźnika a nie czujnika skoro na tamtym starym i na tym "nowym" mam to samo.... ale zajmę się tym za tydzień , po urlopie :)
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC
     assistance   Moneta

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 31-07-2010, 10:30   

mnie denerwuje to ze mi skaka wskazówka jak mam około 1/4 baku ropy i tez od tej wartosci swieci sie rezerwa a co gorsze to powiecmy ze mam juz pusto w baku zaczyna gasnac na zakretach to raz a dwa to wleje z 15 litrów i pokazuje mi połowe baku :sciana: co z tym zrobic

VEndriuV 

Wysłany: 31-07-2010, 14:36   

albert1991 napisał/a:
mnie denerwuje to ze mi skaka wskazówka jak mam około 1/4 baku ropy i tez od tej wartosci swieci sie rezerwa a co gorsze to powiecmy ze mam juz pusto w baku zaczyna gasnac na zakretach to raz a dwa to wleje z 15 litrów i pokazuje mi połowe baku :sciana: co z tym zrobic

Wymienić bak na wiekszy ? :P :D

Ale co do tematu to ja miałem 1.9D no i też miałem problemy z pływakiem, na jakimś szrocie kupiłem benz, bo gdy rozebrałem mój i chciałem wyczyścił to druciki popękały...
Włożyłem i co dział, lecz pokazywał zawsze o 1/5 więcej niz jest :D
Czyli gdy realnie miałem 0 w baku to pokazywał na tej pierwszej dłuższej kresce :P
Tak jak tutaj na zdjęciu jest (przykładowe foto zabrane z forum, ale akurat tak mi pokazywał ;) )

http://forum.tempra.org/imgshack/_f/f_0008237.jpg

a rezerwa świeciła niby normalnie :D chciaż bywało tak, że czasami migała nawet gdy było duzo w baku. Więc proponuje pobawić się może z pływakiem ?

Było w manualach o tym ale nie działa download, A pływak wyciaga się od bagażnika. z prawej strony rzecz jasna tak mniej wiecej na wysokości wlewu.
     Moneta

Odpowiedz do tematu