Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo - Oświetlenie wnętrza ciagle świeci, ale...
Autor Wiadomość
Marek_RADOM 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-07-2009, 18:02   Tipo - Oświetlenie wnętrza ciagle świeci, ale...

Witam mam problem od samego początku posiadania tipo. Robi się gdzieś zwarcie do masy, ale dzieje się to tylko rano i wieczorem gdy jest wilgoć. Nie mogę używać alarmu, bo nagle sam zaczyna wyć i lampka przy zamkniętych drzwiach się ciągle świeci. Zaglądałem kiedys już do przycisków w drzwiach przednich i tylnych, ale tam wszystko wyglada na ok. Ruszałem przewodami rozbierałem nawet te włączniki, ale w środku jest czysto. i każdy poprawnie działa. Wczoraj w momencie kiedy włączył mi się alarm postanowiłem sprawdzić co to jest. Wsiadłem i zacząłem bujać lekko samochodem i lampka migała, ale to działo się przez jakiś czas tylko, bo później już ciągle zwarcie było. Gdzie szukać tego zwarcia ? może ktoś podpowie.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-07-2009, 20:27   

możliwe, że kable od styków w drzwiach do reszty instalacji; zwieranie ich zapala lampkę; może się przetarły gdzieś i stąd świeci; a skoro alarma masz do nich podpięty - to będzie się wzbudzał z zapaleniem lampki;
albo - ktoś tak ładnie podpiął alarm, że to on zwiera druty w miejscu dołączenia, zapala lampkę i się wzbudza
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

drobek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-07-2009, 20:10   

Alarm pewnie wpięty w krancówki czyli do masy. Póki nie mozesz znalezc przyczyny awari oświetlenia i krańcwek dobierz sie do centralki alarmowej i znajdz kabelek który podłączony jest do krańcówek.Jesli bedziesz pewien ze to ten to tymczasowo wepnij go do masy na stałe. Bedziesz mógł zazbrajac alarm razem z zamykaniem (Alarm nie bedzie wył przy otwarciu) centralnego zamka. Najlepiej jakbys miał schemat to ułatwi ci robote.
Mała rada jak znalezc kabelki od krańcówek: porozbieraj krancówki i zobacz czy do wszystkich ida te same kolorystyczne kabelki jeśli tak szukaj go w okolicach centralki alarmowej
Opel Omega 95r ----- 2.0 16v 136 KM
BMW 320 R6 92r LPG 2.0 24v 150 KM
Opel Omega 95r LPG 2.5 v6 170 KM

marlo 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-07-2009, 03:17   Re: Tipo - Oświetlenie wnętrza ciagle świeci, ale...

hej,
miałem w aucie bez alarmu kiedyś tak, że stale świeciła się mi o góry lampka oświetlenia wewnętzrnego, na tyle że aż wymontowałem żarówkę. Przyczyną był oderwany wcześniej "z ciekawości" odblask na 1-szych drzwiach w rogu na dole, który to odblask uruchamia wciskowy przełącznik kontrolujący właśnie zamknięcie drzwi. Ponieważ nie było tego odblasku, a ma on grubość ok5 do 7mm, więc tyle dystansu brakowało do przełączenia wyłącznika, stąd też było tak, ze mimo zamknietych drzwi lampka świeciła :) ) .
Po zredukowaniu tego dystansu problem "zgasł". Być może to właśnie ci dolega....

Odpowiedz do tematu