|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tipo - Oświetlenie wnętrza ciagle świeci, ale... |
Autor |
Wiadomość |
Marek_RADOM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-07-2009, 18:02 Tipo - Oświetlenie wnętrza ciagle świeci, ale...
|
|
|
Witam mam problem od samego początku posiadania tipo. Robi się gdzieś zwarcie do masy, ale dzieje się to tylko rano i wieczorem gdy jest wilgoć. Nie mogę używać alarmu, bo nagle sam zaczyna wyć i lampka przy zamkniętych drzwiach się ciągle świeci. Zaglądałem kiedys już do przycisków w drzwiach przednich i tylnych, ale tam wszystko wyglada na ok. Ruszałem przewodami rozbierałem nawet te włączniki, ale w środku jest czysto. i każdy poprawnie działa. Wczoraj w momencie kiedy włączył mi się alarm postanowiłem sprawdzić co to jest. Wsiadłem i zacząłem bujać lekko samochodem i lampka migała, ale to działo się przez jakiś czas tylko, bo później już ciągle zwarcie było. Gdzie szukać tego zwarcia ? może ktoś podpowie. |
_________________ TIPO 1.4 S |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-07-2009, 20:27
|
|
|
możliwe, że kable od styków w drzwiach do reszty instalacji; zwieranie ich zapala lampkę; może się przetarły gdzieś i stąd świeci; a skoro alarma masz do nich podpięty - to będzie się wzbudzał z zapaleniem lampki;
albo - ktoś tak ładnie podpiął alarm, że to on zwiera druty w miejscu dołączenia, zapala lampkę i się wzbudza |
|
|
drobek
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-07-2009, 20:10
|
|
|
Alarm pewnie wpięty w krancówki czyli do masy. Póki nie mozesz znalezc przyczyny awari oświetlenia i krańcwek dobierz sie do centralki alarmowej i znajdz kabelek który podłączony jest do krańcówek.Jesli bedziesz pewien ze to ten to tymczasowo wepnij go do masy na stałe. Bedziesz mógł zazbrajac alarm razem z zamykaniem (Alarm nie bedzie wył przy otwarciu) centralnego zamka. Najlepiej jakbys miał schemat to ułatwi ci robote.
Mała rada jak znalezc kabelki od krańcówek: porozbieraj krancówki i zobacz czy do wszystkich ida te same kolorystyczne kabelki jeśli tak szukaj go w okolicach centralki alarmowej |
_________________ Poldek Borek 79r LPG 2.0 8v 122 KM
Alfa 164 95r LPG 2.0 8vts 148 KM
Tipo Sedici 92r LPG 2.0 16v 147 KM
Opel Omega 95r ----- 2.0 16v 136 KM
BMW 320 R6 92r LPG 2.0 24v 150 KM
Opel Omega 95r LPG 2.5 v6 170 KM |
|
|
|
|
marlo
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-07-2009, 03:17 Re: Tipo - Oświetlenie wnętrza ciagle świeci, ale...
|
|
|
hej,
miałem w aucie bez alarmu kiedyś tak, że stale świeciła się mi o góry lampka oświetlenia wewnętzrnego, na tyle że aż wymontowałem żarówkę. Przyczyną był oderwany wcześniej "z ciekawości" odblask na 1-szych drzwiach w rogu na dole, który to odblask uruchamia wciskowy przełącznik kontrolujący właśnie zamknięcie drzwi. Ponieważ nie było tego odblasku, a ma on grubość ok5 do 7mm, więc tyle dystansu brakowało do przełączenia wyłącznika, stąd też było tak, ze mimo zamknietych drzwi lampka świeciła ) .
Po zredukowaniu tego dystansu problem "zgasł". Być może to właśnie ci dolega.... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|